Putin osudio povratak "nacističkih, rasističkih i rusofobnih" ideologija u svijetu

"Uvijek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobjedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod", rekao je Putin i pozvao na minut ćutanja za žrtve

10662 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na tradicionalnoj vojnoj paradi u Moskvi osudio povratak „nacističkih, rasističkih i rusofobnih" ideologija u svetu, prenela je agencija Frans pres.

„Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod", rekao je Putin i pozvao na minut ćutanja za žrtve.

Putin je izjavio da će Rusija uvek „čvrsto" braniti svoje interese i kritikovao je, kako je naveo pokušaje prekrajanja istorije.

„Rusija će neumorno braniti međunarodno pravo.

„Istovremeno,čvrsto ćemo braniti naše nacionalne interese i osigurati bezbednost našeg naroda", rekao je Putin pred vojnicima na Crvenom trgu.

Rekao je da se ideje potekle iz nacizma ponovo pojavljuju, osuđujući rasističke, antisemitske i rusofobne izjave, kao i izjave o nacionalnoj superiornosti.

Kasnije je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov pojasnio da je predsednik posebno imao na umu nedavni marš u Kijevu u znak sećanja na SS diviziju Galicija.

Skup, koji je 28. aprila održalo nekoliko desetina pristalica ukrajinskih nacionalističkih organizacija, osudio je, između ostalih, ukrajinski Institut za nacionalno sećanje, kao i predsednik Vrhovne rade Dmitrij Razumkov.

Međutim, predstavnici kabineta gradonačelnika Kijeva rekli su da nemaju pravo da zabrane marš, pošto, prema ukrajinskim zakonima, organizatori uličnih akcija ne bi trebalo da dobiju dozvole za njih, već jednostavno obaveste vlasti o njihovom održavanju.

„Više ni za koga nije tajna da neonacisti sve više podižu glavu u evropskim zemljama. Naravno, to je neprihvatljivo za našu zemlju.

„U Ukrajini, u nekim baltičkim zemljama, zaista, vidimo neonaciste", citirala ja Peskova agencija Interfaks.

Tokom parade, Putin se indirektno osvrnuo i na još jedan istorijski spor između Moskve i zapadnih zemalja - na ulogu zemalja antihitlerovske koalicije u pobedi nad nacistima.

„U najteže vreme rata, u odlučujućim bitkama koje su odredile ishod borbe protiv fašizma, naš narod je bio sam, sam na mukotrpnom, herojskom i požrtvovanom putu ka pobedi", rekao je Putin.

Prošlog maja, rusko Ministarstvo spoljnih poslova besno je odgovorilo na tvit Bele kuće u kojem su samo Sjedinjene Države i Britanija imenovane za pobednike.

Pre godinu dana američki Stejt department i lideri devet istočnoevropskih zemalja izdali su saopštenje, odajući počast borcima protiv nacizma, ali su rekli da ishod rata „Evropi nije doneo slobodu".

„Baltičke zemlje su ilegalno okupirane i pripojene.

„Sovjetski Savez je takođe držao druge zemlje u gvozdenoj šaci uz pomoć nadmoćne vojne nadmoći, represije i ideološke kontrole", navodi se u dokumentu koji je potpisao tadašnji šef Stejt departmenta Majk Pompeo, kao i lideri Bugarske i Češke., Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Slovačke.

Putin redovno uzvraća zapadnim protivnicima za „reviziju" istorije u nastojanju da se smanji uloga Sovjetskog saveza u pobedi nad Adolfom Hitlerom.

Proslave povodom 9. maja u Rusiji, sa vojnim paradama u glavnim gradovima predstavljaju trenutak patriotskog zajedništva kojim se odaje počast za oko 20 miliona poginulih u ratu.

Na Crvenom trgu, povodom 76-godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom, defilovalo je 12.500 vojnika i 190 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike i 76 aviona i helikoptera.

Početak parade u Moskvi označila su zvona Spaske kule na Crvenom trgu.

Paradu je predvodio vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov koji je predao ministru odbrane Sergeju Šojguu, a Šojgu je podneo izveštaj predsedniku Putninu.

Defile je završilo šest jurišnih aviona Su-25BM, bojeći nebo iznad prestonice bojama državne zastave Ruske Federacije.

Vladimir Putin pozdravio je veterane pred odlazak sa Crvenog trga.

Na kraju vojne parade orkestar je izveo pesmu „Pobeda je i dalje mlada".

Jedini lider strane države koji je ove godine prisustvovao vojnoj paradi u Moskvi bio je Emomali Rahmon, predsednik Tadžikistana.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk