Evrovizija i ABBA: Zašto je Velika Britanija dala nula poena švedskoj grupi za pjesmu Vaterlo

Međutim, malo poznata švedska grupa, oformljena u Stokholmu svega dvije godine ranije, pokvariće žurku domaćinu, s upečatljivim izvedbom pjesme koja će postati jedna od najpopularnijih svih vremena.

16751 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Podsetite se samo proleća 1974. godine, ako ste tada uopšte bili živi da se setite tih dana.

Velika Britanija je bila domaćin takmičenja za Pesmu Evrovizije, a na ulici oko Brajton Douma u kom se odigravao događaj pričalo se da njen predstavnik Olivija Njutn Džon ima velike šanse da pobedi.

Pobeda njene numere „Long Live Love" Britancima bi donela treći trijumf na ovom „kičasto-kul" međunarodnom takmičenju za najbolju pesmu pokrenutom 1956. godine.

Međutim, malo poznata švedska grupa, oformljena u Stokholmu svega dve godine ranije, pokvariće žurku domaćinu, s upečatljivim izvedbom pesme koja će postati jedna od najpopularnijih svih vremena.

Pesma grupe ABBA „Waterloo" na kraju je krunisana kao pobednica, uprkos tome što je dobila nula poena od britanskog žirija.

Prisetivši se pobede 47 godina kasnije, pesmopisac grupe ABBA Bjorn Ulvaes sugeriše da je Velika Britanija izbegla da da poene toj pesmi jer ju je doživela kao najveću moguću pretnju.

„To je svakako moglo da bude tako", rekao je on dopisniku BBC-ja za industriju zabave Kolinu Patersonu u jutarnjem programu BBC-ja.

„Zato što su Britanci bili prvi koji su nas prihvatili posle pobede, tako da bi lako moglo biti da se žiri poslužio takvim lukavstvom - to je zapravo vrlo verovatno."

„Jer čudno je, zašto bi nam dali baš nula poena.

„Zvuči kao da se pokušali da se posluže nekakvim lukavstvom."

Getty Images

Da li je on, dakle, nekada pričao sa Olivijom Njutn Džon o tome što se desilo te noći?

„Frida (koleginica iz benda Ani-Frid Lingštad) dobra je prijateljica sa Olivijom.

„Ona kaže da je Olivija znala da ćemo mi pobediti", kaže on.

„Svakako smo pričali te noći, ali se ne sećam toga, bio je takav haos da se jedva sećam bilo čega sem da sam se probudio narednog dana i otkrio da smo odjednom planetarno popularni."

„Bukvalno smo preko noći od opskurnog švedskog benda postali svetski poznati… potpuno nestvarno".

„Muke pesmopisca"

Za Ulvaesa i ostatak grupe ABBA, pobeda je bio trenutak koji im je promenio živote i ubrzo posle toga, kaže on, „počele su da im pristižu tantijeme".

To im je dalo prostor i vreme da se etabliraju kao pravi profesionalci i da se potpuno posvete pravljenju budućih hitova kao što su „Dancing Queen" i „Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)".

Prostor i vreme su luksuz koji retko sebi mogu da priušte muzički talenti u povoju u ovom dobu striminga, ističe on - a naročito tokom pandemije korona virusa.

Poslednjih meseci slušali smo kako su neki autori muzičkih hitova postali vozači Ubera da bi sastavili kraj s krajem, a kako su neki podlegli pritisku da prodaju prava na vlastite pesme.

Frontmen grupe Elbow Gaj Garvi, koji je radio po mančesterskim barovima na dugom putovanju do uspeha, nedavno je rekao odboru DCMS-a koji istražuje tržište muzičkog striminga da način na koji su muzičari plaćeni za audio strimove „ugrožava samu budućnost muzike".

Getty Images

Imajući sve to u vidu, zvezda grupe ABBA upravo je objavila novi izveštaj naslovljen „Rebalans ekonomije pesme".

Izveštaj, urađen u saradnji sa MIDia Riserčom, bavi se poražavajućim efektom Kovida-19 na globalnu muzičku industriju i pokušava da ponudi potencijalna rešenja za aktuelne probleme u vezi sa modelima striminga.

Jedan predlog je uvođenje modela koji je više orijentisan na obožavaoce, a prema kom bi veći procenat pretplate svakog slušaoca odlazio direktno njihovim omiljenim muzičarima i onima koje najviše slušaju.


Pogledajte video o ruskoj predstavnici na Evroviziji 2021


„Godina pesme"

Ulvaes kaže da je 2020. bila toliko grozna za pevače, tokom koje je otkazana većina muzičkih događaja, da su oni sada shvatili ono što pesmopisci znaju već dugo godina - i to bi mogao da bude konačni podsticaj za pravu promenu.

„Stvarno je veoma, veoma teško", dodaje on.

„Otkako je izbila pandemija prošle godine, muzičari su prestali da odlaze na turneje i nije bilo honorara od nastupa."

„Ali, paradoksalno, činjenica da su muzičari bili sprečeni da idu na turneje pomogla im je da shvate koliko malo zapravo zarađuju od striminga.

„Oni su zarađivali možda 70 odsto od turneja, suvenira i svega toga, a sad su odjednom morali da prežive od striminga."

BBC

„I pomislio sam: 'Dobro došli u svet pesmopisaca' - jer tako je to obično za pesmopisce... oni su uvek u toj situaciji.

„I mislim da je pandemija bila veoma, veoma loša na mnoge, mnoge načine, ali mislim da je bila dobra po tome što je ukazala na muke pesmopisca."

„U povoju je pokret s obe strane Atlantika - Velika Britanija, kontinentalna Evropa i Amerika, Kanada - koji se nadam da je sada nezaustavljiv."

„Mogao bi 2021. da pretvori u godinu pesme, tome se nadam."

„Srećan kraj"

Ovaj 75-godišnjak, koji je potvrdio da će njegov bend kasnije tokom godine izdati pet dugoočekivanih novih pesama, kaže da u skorije vreme neće prodavati prava na svoj katalog - kao što su to učinila tako velika imena kao što su Bob Dilan, Nil Jang i Pol Sajmon.

Razlog je što se suviše dobro zabavljaju sa projektima kao što su filmovi i pozorišni mjuzikli „Mama mia", kao i povratak u budućnost na ABBA avatar turneji koja se sprema (bend nije nastupio zajedno u javnosti još od 1982. godine, odbivši neke velike ponuđene sume da to učini).

Iako on odbija da otkrije precizne detalje o njihovim digitalnim dvojnicima, originalni Ulvaes kaže da se neće potpisati ni na kakvom zvaničnom biografskom filmu, uprkos uspehu skorašnjih primera kao što su „Boemska rapsodija" i „Roketmen".

„Mislim da zapravo to ne bismo želeli", kaže on.

„Svakako znam za sebe da ne bih voleo da me glumi glumac na velikom platnu - bar ne dok sam živ. A mislim da ni ostali to ne bi voleli."

„Bilo je ponuda, naravno. Mislim da to nećemo raditi."

ABBA se nikada nije zvanično raspala, ali Ulvaes se jeste rastao od članice benda i buduće bivše žene Agnete Faltskog 1980. godine - iste godine kad je ona pevala vokale u njihovoj himni o raskidu „The Winner Takes it All".

Brak druga dva člana ABBA-e Ani Frid Lingštad i Benija Andersona okončao se otprilike u isto vreme.

I dok je možda loša vest za fanove muzičkih filmova da uskoro neće biti biografskih filmova o ABBA-i, Ulvaes smatra da je tako najbolje.

„Bilo bi to veoma tužno, zar ne?", kaže on.

„Sem ukoliko avatari ne nagoveste neki drugačiji kraj! Srećan kraj, možda."


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: