U Kanadi izmjereno rekordnih 46,6 stepeni

Liton u Britanskoj Kolumbiji bio je najtopliji u posljednjih 84 godina u nedjelju sa izmerenih 46,6 stepeni Celzijusa, saopštili su zvaničnici.

5220 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Usled nezapamćenog vrelog talasa na zapadu Kanade je zabeležena najviša temperatura u istoriji, a vrućine su zahvatile i severozapad pacifičke obale Sjedinjenih Američkih Država.

Liton u Britanskoj Kolumbiji bio je najtopliji u posljednjih 84 godina u nedjelju sa izmerenih 46,6 stepeni Celzijusa, saopštili su zvaničnici.

Takozvani svod vreline visokog vazdušnog pritiska nadvio se nad ovom oblašću i tako prouzrokovao obaranje mnogih temperaturnih rekorda.

I Amerika i Kanada su upozorile stanovnike na „opasnost" od visokih temperatura koje će trajati ove nedelje.

Stručnjaci navode da klimatske promene dovode do učestalosti ekstremnih vremenskih prilika, kao što su toplotni talasi.

Ipak, ksloženo je svaki pojedinačni događaj dovoditi u vezu sa globalnim zagrevanjem.


U Srbiji veoma toplo već danima

Posle blagog zahlađenja tokom vikenda, za utorak i sredu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda ponovo upozoravaju na veoma toplo vreme sa maksimalnim temperaturama u većini mesta od 35 do 38 °C.

Zbog ekstremno visokih temperatura u mnogim delovima zemlje je proglašen narandžasti meteoalarm, što znači da su vremenski uslovi opasni po ljude.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Kako toplotni talas traje već danima, u četvrtak, 24. juna u Beogradu je oboren stogodišnji temperaturni rekord za ovo doba godine.

U 16 sati izmereno je 38,2 stepena Celzijusove skale, što je za 0,2 više od temperature koja je prethodno bila najviša u junu u srpskoj prestonici - iz 1918. godine.


Na severnoameričkom kontinentu velika je oblast visokog vazdušnog pritiska, proteže se od Kalifornije pa sve do kanadskih arktičkih teritorija ulazeći u kopno preko države Ajdaho.

Masovno se koriste rashladni i klima uređaji, a pojavila su se i rashlađena skloništa.

Pojedini barovi i restorani - čak i neki bazeni - prekinuli su rad zbog pregrejanosti.

Liton, na oko 250 kilometara severozapadno od Vankuvera, oborio je prethodne rekorde čitave države.

Oni su zabeleženi u dva mesta Suskačeun - Jelou Gras i Midejl koji su jula 1937. ključali na 45 stepeni.

Liton nije jedini.

Na više od 40 tačaka u Britanskoj Kolumbiji oboreni su dosadašnji rekordi.

Reuters

Kanadski klimatolog i stručnjak za životnu sredinu Dejvid Filips rekao je za CTV:

„Volim kad se obaraju rekordi, ali je ovo više razbiti i smrskati rekord.

„U delovima zapadne Kanade toplije je nego u Dubaiju".

Postoje šanse da negde živa u termometru pređe i 47. stepen na Celzijusovoj skali, dodao je.

Snabdevači električnom energijom iz Britanske Kolumbije saopštili su da je došlo do porasta potražnje za strujom da bi klima uređaji radili.

Kanadska agencija za zaštitu životne sredine rekla je da bi i Alberta i delovi Suskačeuna, Jukona i Severozapadnih teritorija trebalo da budu na oprezu.

U njihovom upozorenju se predviđa da će „dugotrajni, opasni i istorijski vreli talas trajati tokom ove nedelje", sa temperaturama 10-15 stepeni iznad uobičajenih, na mnogim mestima blizu 40 stepeni.


Reuters

„Istorijska" vrućina na severozapadu SAD

Pacifički severozapad Amerike takođe obara rekorde, posebno u delovima država Vašington i Oregon.

Američka nacionalna meteorološka služba nazvala je ove vremenske uslove „istorijskim" i rekla da će toplotni talas potrajati tokom nedelje, „sa verovatno postavljenim brojnim dnevnim, mesečnim, pa čak i rekordima svih vremena".

Sijetl i Portland, koji su često meta šala zbog brojnih kišovitih dana, mogli bi biti među toplotnih rekorderima u ponedeljak.

U oba grada temperature su premašile 40 stepeni.

Oregon je ublažio ograničenja usled Kovid pandemije kako bi bazeni i klimatizovane prostorije poput onih u tržnim centrima bili otvoreni za posetioce.

Ali Sijetl u Vašingtonu morao je da zatvori jedan bazen zbog „nebezbednih, opasnih temperatura vode".

Voćari su žurili da beru useve, plašeći se da bi vrućina mogla da naškodi trešnjama i smežura ih, kao i drugo voće.

Berači počinju u zoru i prave pauze u vreme ručka tokom nepodnošljivih temperatura.

BJ Tarlbi, predsednik jednog do voćarskih udruženja, rekao je za Sijetl Tajms: „Putujemo u apsolutno neistraženim vodama". Američka takmičenja u atletici koja su deo olimpijskih kvalifikacija morala su da se prekinu u nedelju u Judžinu u Oregonu, a okupljenima je saopšteno da napuste stadion iz bezbednosnih razloga.

Neki centri za vakcinaciju protiv korona virusa takođe su zatvoreni zbog vrućine.

Pojedina područja duž obale možda se ohlade krajem nedelje, ali grad Bojsi u državi Ajdaho mogao bi da zabeleži celu nedelju sa temperaturama iznad 40 stepeni.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da bi „delovi države mogli da pretrpe jedan od najekstremnijih i najdužih vrelih talasa od kada se meri temperatura na severozapadu".

Upozoravaju ljude da piju dovoljno vode, izbegavaju naporne aktivnosti i proveravaju bolešljivije i osetljivije komšije.


Analiza Rodžer Harabin

Stručnjak za zaštitu životne sredine Ne možemo sa sigurnošću reći da je ovu ekstremnu vrelinu izazvala emisija gasova industrijskog društva, ali upravo na ovakve vremenske prilike upozoravaju naučnici dok ugljen-dioskid nastavlja da raste.

U stvari, naučnici su postali mnogo bolji u povezivanju nekih ekstremnih događaja sa klimatskim promenama, poput toplotnog talasa koji je 2019. godine zapalio Evropu, za koji istraživači kažu da je 100 puta verovatniji zbog emisije CO2.

Ono što zabrinjava je to što su ove temperature samo 1,1 stepen Celzijusove skale iznad perioda pre industrijske revolucije.

Naučno telo, Međuvladin panel za klimatske promene, smatra da ćemo verovatno preći taj nivo za 1,5 stepeni.

A po trenutnim stopama to može biti i dva stepena - možda i više.

Ipak, Kina i Indija nastavljaju da grade nove elektrane na ugalj.

A zemlje grupe G7 - Kanada, Francuska, Nemačka, Japan, Velika Britanija i SAD - ne saopštavaju kog datuma će da počnu da ih ukidaju.

Velika Britanija i drugi još koriste naftu i gas, navodeći da će to biti potrebno do 2050. godine.

To svakako izgleda kao klimatski hitan slučaj.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: