Džoni Dep: Nagrade na filmskim festivalima su uvredljive, kažu organizacije koje se bore protiv porodičnog nasilja

Dep, koji prošle godine nije dobio tužbu za klevetu zbog članka u kojem je opisan kao čovjek koji „bije suprugu", biće ugošćen na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima krajem avgusta

4342 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Vodeće dobrotvorne organizacije koje se bore protiv nasilja u porodici kritikovale su dva velika evropska filmska festivala zbog odluke da odaju priznanje glumcu Džoniju Depu na predstojećim događajima.

Dep, koji prošle godine nije dobio tužbu za klevetu zbog članka u kojem je opisan kao čovek koji „bije suprugu", biće ugošćen na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima krajem avgusta.

Takođe, američki glumac i reditelj će u septembru dobiti nagradu Donostia na Filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Iz Federacije za pomoć ženama izjavili su da se ovim iskazuje nepoštovanje prema žrtvama nasilja.

Naveli su iz jedne od članica, dobrotvorne organizacije za pomoć ženama Solis (Uteha), da su ovakve nagrade „obmanjujuće" i „uvredljive".

Organizatori Filmskog festivala u San Sebastijanu, na severu Španije, objavili su u ponedeljak da će Dep 22. septembra primiti „najveću počasnu nagradu".

Oni hvale Depa kao „jednog od najtalentovanijih i najsvestranijih glumaca savremene kinematografije" sa reputacijom da „skoro uvek igra ulogu otpadnika".

U utorak je ispred Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima u Češkoj rečeno da će biti odano priznanje glumčevoj „obimnoj karijeri i trajnom nasleđu".

Opisan je kao „višestran umetnik" i „ikona savremene kinematografije" kom će „sa uzbuđenjem" odati počast na festivalu, koji se održava od 20. do 28. avgusta.

Reuters

Dep je negirao napad na bivšu suprugu Amber Herd, ali je sudija Višeg suda prošle godine presudio da je članak tabloida San „suštinski tačan".

U pitanju nije bilo krivično suđenje.

„Kada se počinilac veliča i dopušteno mu je da nastavi sa postizanjem uspeha i dobijanja odobravanja javnosti, sugeriše se da je nasilje prihvatljivo i da ono nije važno", izjavila je Sofi Frensis-Kensfild iz Federacije za pomoć ženama.

Dodala je je neophodna podrška onima koji su pretrpeli nasilje i da im se mora verovati.

„Od presudnog značaja je da oni koji su pretrpeli nasilje znaju da će njihova iskustva biti shvaćena ozbiljno i da niko neće tolerisati nasilje", navodi.

„Užasna poruka"

Menadžerka za odnose sa javnošću Solis Erin Mansel je u odgovoru na saopštenje španskog filmskog festivala rekla da „kada se počinioci porodičnog nasilja hvale zbog profesionalnih postignuća uprkos dokazima da su napali sadašnje ili bivše partnere, to šalje pogrešnu poruku da nasilje nije važno onima koji su ga pretrpeli".

„Odluka o dodeli ove nagrade za životno delo posebno je uvredljiva posle godine u kojoj se stopa porodičnog nasilja povećala u uslovima neophodnim za borbu protiv pandemije na svetskom nivou."

Iz organizacije Rispekt (Poštovanje), koja ima humanitarnu telefonsku liniju za počinioce nasilja u porodici, rekli su u junu da su zabeležili porast broja primljenih poziva za 27 odsto nakon prvog zatvaranja u Velikoj Britaniji.

Odluku Filmskog festivala u San Sebastijanu da odaju priznanje Depu kritikovalo je i Udruženje stvarateljki filma i audiovizuelnih medija, sa sedištem u Madridu.

„Ovo stvara veoma lošu sliku o festivalu i njegovom rukovodstvu i prenosi užasnu poruku javnosti", rekla je predsednica udruženja Krisina Andreu za AP.

Obožavaoci opstaju uprkos padu u karijeri

Depova karijera pati još od neuspešnog pokušaja da tuži list San.

Ovom 58-godišnjaku je pronađena zamena u franšizi Fantastične zveri, a drugi, biografski film Minamata još nije izdat u Sjedinjenim Američkim Državama.

U pismu prošlog meseca, objavljenom na sajtu Dedlajn režiser filma Minamata Endrju Levitas optužio je studio MGM da je „zabrinut zato što bi lični problemi glumca u filmu mogli negativno da se odraze na njih".

Vertigo Releasing

Međutim, film Minamata u kojem Dep glumi poznatog fotoreportera Judžina Smita, Vertigo rilising će ove nedelje objaviti u britanskim bioskopima.

Još jedan od Depovih filmova, kriminalistički triler Grad laži, ograničeno je prikazan ove godine, 30 meseci nakon što je prvobitno objavljivanje odloženo.

Dep je nastavio da radi za Kristijan Dior i nakon sudske presude, pojavljujući se u reklamnim kampanjama za njihovu kolonjsku vodu Sovaž.

Njegova baza posvećenih i strastvenih obožavalaca opstaje i redovno postavlja objave na društvenim mrežama koristeći hešteg #JusticeForJohnnyDepp (Pravda za Džonija Depa).

Jedan korisnik Tvitera rekao je da su priznanja na festivalu pokazala da bi „producenti i režiseri širom Evrope bili više nego srećni da sarađuju sa Džonijem u bliskoj budućnosti".

Mnogi od njegovih pristalica pozivaju na bojkot trećeg dela filma Fantastične zveri i nastavka Akvamena koji će biti prikazan 2022. godine, a u kojem će se pojaviti Amber Herd.



Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: