Preminuo novinar Miloš Vasić, jedan od osnivača nedjeljnika "Vreme"

Novinar koji se ovim poslom bavio više od pola decenije, ostaće upamćen po tekstovima o najbitnijim temama tokom devedesetih godina prošlog vijeka, kada se Jugoslavija raspadala

5720 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Medija centar
Foto: Medija centar

„Kao novinar, bio je oštar, precizan, sa prepoznatljivim stilom. Kao kolega, bio je sve suprotno od toga: blag poput roditelja, mudar savetnik i nežan kritičar".

Ovako su Miloša Vasića, jednog od osnivača nedeljnika Vreme, opisale njegove kolege posle vesti da je preminuo 25. septembra, posle posle duge i teške bolesti.

„Onaj od kog su svi mlađi članovi redakcije učili, svesni da nikada neće biti ni blizu kao Miša", dodali su iz redakcije nedeljnika Vremena.

Novinar koji se ovim poslom bavio više od pola decenije, ostaće upamćen po tekstovima o najbitnijim temama tokom devedesetih godina prošlog veka, kada se Jugoslavija raspadala.

„Miša je moj novinarski mentor, čovek od koga sam naučio sve što znam o novinarstvu", kaže za BBC Filip Švarm, glavni urednik Vremena.

„Spada u jedne od najvećih novinara koje je Srbija imala i iza njega ostaje ogromna praznina koju nema ko da popuni".

Iza njega, dodaje Švarm, ostaju brojni tekstovi i knjige.

„Ostaje i nada da ćemo prenositi sve što nas je naučio".

Izveštavao je iz rata u Bosni, Hrvatskoj, na Kosovu, a iz knjige Atentat na Zorana, koja je sastavljena od tekstova koje je pisao nakon atentata na premijera Srbije, mnoge mlađe generacije su zapravo učile šta se u tom periodu dešavalo u Srbiji.

„Čovek zbog kojeg smo zavoleli Vreme", napisao je na Tviteru Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida.

Vreme komemoracije i sahrane Miloša Vasića biće naknadno saopšteni.

Broj minus 15

Miloš Vasić je novinarstvom počeo da se bavi 1969. godine. Pre dolaska u Vreme, proveo je 15 godina u nedeljniku NIN, koji je napustio zbog pritisaka režima Slobodana Miloševića.

Na predlog advokata Srđe Popovića, 1990. prihvata ideju da učestvuje u pokretanju novog nedeljnika Vreme.

„I tako krenemo da se skupljamo. Okupljali smo se najmanje jednom nedeljno kod Srđe Popovića u kancelariji. Bilo nas je tu raznih, Jug Grizelj, Hari Štajner, Jurka Gustinčić, Ratko Bošković, Zoran Jeličić, Lazar Stojanović…", ispričao je Vasić prošle godine u oktobru, kada je redakcija napravila presedan i odlučila da objavi intervju sa svojim osnivačem, povodom 30 godina postojanja „Vremena".

„Onda sam ja nabavio čitavu gomilu knjiga o tome kako se osnivaju nove novine, sve iščitao i objašnjavam ljudima da treba da počnemo da pravimo broj od minus 15, pa da stignemo polako, što bi rekao Umberto Eko, do nultog broja", rekao je Vasić tada.

Tokom tri decenije u „Vremenu", Vasić je pokrivao apsolutno sve važne teme, od demonstracija 9. marta 1991, preko rata u Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu.

Njegovi tekstovi nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića i tokom operacije „Sablja", koja je potom usledila, postavili su standarde onoga što danas u Srbiji smatramo istraživačkim novinarstvom, kažu iz Vremena.

Tekstove iz tog perioda uzeo je kao osnovu za knjigu „Atentat na Zorana", a donela mu je gotovo sve bitne novinarske nagrade u Srbiji.

Autor je i više knjiga o oružju, romana „Ptica panike", kao i zbirke kolumni „Moj muški život".

Iza Miloša Vasića ostalo je petoro dece i mnogobrojni unuci.

Oproštaj na društvenim mrežama

„Miloš Vasić je bio i odličan novinar i dobar čovek. Neka počiva u miru", napisao je na Tviteru Rodoljub Šabić, nekadašnji poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti.

Od Miloša Vasića su se na društvenim mrežama oprostili i brojni drugi korisnici u Srbiji.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: