Ljudska prava i djeca

Prodavnice u Kaliforniji uvode rodno neutralne police za igračke

Na njima se mora naći „razumna ponuda" igračaka i proizvoda za njegu djece, nezavisno od toga da li su ti proizvodi namijenjeni jednom ili drugom polu

5541 pregleda 3 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Kalifornija je prva savezna država u Sjedinjenim Američkim Državama koja će zahtevati od velikih prodavnica da izlažu igračke i proizvode za negu dece na rodno neutralan način.

Novim zakonom, koji je u subotu potpisao kalifornijski guverner Gevin Njusam, neće biti zabranjeno postojanje odvojenih odeljaka za devojčice i dečake u prodavnicama.

Ipak, veliki trgovački lanci će morati da uvedu i odvojeni odeljak koji će biti rodno neutralan.

Na njima se mora naći „razumna ponuda" igračaka i proizvoda za negu dece, nezavisno od toga da li su ti proizvodi namenjeni jednom ili drugom polu.

Kada prvi put prekrše ovo pravilo, kompanije će biti kažnjene sa 250 dolara, dok će ih svako sledeće kršenje koštati 500 dolara.

Lokalni poslanici u Kaliforniji izglasali su zakon prošlog meseca i on će stupiti na snagu 2024.

On će se primenjivati na trgovačke lance koji imaju 500 ili više zaposlenih u Kaliforniji.

Neće se odnositi na dečju odeću, ali hoće na igračke ili bilo koje druge „proizvode za negu deteta" koji pomažu deci da zaspe, pri ishrani, kod rasta zuba ili kod sisanja.

Ove promene će pomoći da potrošači uoče „neopravdane razlike kod sličnih proizvoda", ali i u borbi protiv rodne diskriminacije kod proizvoda namenjenih deci, piše u tekstu zakona.

Getty Images

Evan Lev, poslanik iz redova Demokratske stranke i jedan od autora zakona, prethodno je otkrio da je ovaj akt inspirisan pitanjem koje je članici njegovog kabineta uputila osmogodišnja ćerka - dete se čudilo zbog čega mora da ide do sektora namenjenog dečacima kako bi pronašla neku od igračaka.

„Razdvajanje igračaka po društvenom modelu prihvatljivog i neprihvatljivog za određeni pol suprotno je modernom razmišljanju", naveo je on u saopštenju.

Takva kategorizacija „dovela je do porasta broja naučnih, tehnoloških, inženjerskih i matematičkih igračaka" u odeljcima za dečake, dok one sa rafova namenjenim devojčicama simbolizuju „odgajanje dece, modu i život domaćice", dodao je Lev.

Savez potrošača Kalifornije, koji nastoji da zaštiti njihova prava, podržao je zakon, kao i mnogo druge organizacije.

Odvajanjem prozvoda na one za dečake i devojčice „pomaže i da se zamaskira nevesela činjenica da su artikli za žene često skuplji od onih za muškarce", rekli su iz ove organizacije u izjavi za list Sakramento Bi.

Neki lanci supermarketa su i ranije preduzeli korake protiv predrasud.

Iz kompanije Target su 2015. godine saopštili da će prestati sa korišćenjem tabli i znakova u radnjama.

Međutim, slični zakoni kojima se zahtevala neutralnost u prostoru za oglašavanje nisu dobro prošli na glasanju u Kaliforniji.

Oni koji su bili protiv zakona rekli su da on narušava slobodu govora i sposobnost kompanija da se prilagode slobodnom tržištu.

Jedan od najglasnijih kritičara ovog zakona bio je Porodični savet Kalifornije, grupa koja zastupa interese konzervativaca.

Iz ove organizacije su optužili kompaniju Rob Smit, koja pravi odeću koju mogu nositi pripadnici oba pola, da je lobirala da zakon prođe kako bi na taj način ostvarila profit.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk