Kraljevska porodica i Britanija:

Kraljica Elizabeta se sastala sa ambasadorima poslije izlaska iz bolnice

Kraljica, koja je trenutno u zamku Vindzor, virtuelno se sastala sa ambasadorima Južne Koreje i Švajcarske koji su bili u Bakingemskoj palati.

1481 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta održala je prve sastanke pošto je prenoćila u bolnici prethodne nedelje - razgovarala je sa dvojicom ambasadora u Velikoj Britaniji putem video poziva.

Kraljica, koja je trenutno u zamku Vindzor, virtuelno se sastala sa ambasadorima Južne Koreje i Švajcarske koji su bili u Bakingemskoj palati.

Sastanci su se odigrali pošto je prošle srede primljena u bolnicu zbog preliminarnih testiranja.

Ona bi trebalo da predvodi kraljevsku delegaciju Velike Britanije na samitu o klimatskim promenama koji će se održati sledećeg meseca u Glazgovu.

Na fotografijama je uslikana dok se osmehuje prilikom razgovora sa južnokorejskim ambasadorom Gunom Kimom i njegovom suprugom Hi Jung Li, kao i tokom susreta sa Markusom Lejtnerom, ambasadorom Švajcarske u Londonu, koji je takođe bio u pratnji supruge.

Reuters

Ovo je prva zvanična aktivnost kraljice od Globalnog samita investitora održanog u Vindzoru prošlog utorka, na kojem je bila domaćin.

Ipak, portparol Bakingemske palate je rekao u sredu da je kraljičin put u Severnu Irsku otkazan pošto je ona „nevoljno poslušala savete lekara koji su joj preporučili da odmori nekoliko dana".

Zadržali su je u bolnici tokom noći kako bi obavili „neka preliminarna ispitivanja", a sledećeg dana se vratila u Vindzor i „dobro se osećala", rekli su iz Bakingemske palate u saopštenju koje su izdali u četvrtak.


Ne deluje da usporava

Analiza Šona Kohlana,

dopisnika koji izveštava o kraljevskoj porodici

Ovo je u svakom smislu bila diplomatska aktivnost kraljice.

Razgovarala je sa dva ambasadora, ali prava poruka koju je poslala jeste da se vratila poslu posle boravka u bolnici.

Možda su to bili neki od najglamuroznijih sastanaka održanih preko Zuma - učesnici su bili u Vindzorskom zamku i Bakingemskoj palati, a u pozadini se mogao videti stari nameštaj i uljane slike na platnu.

Međutim, poslata je poruka preko vrlo modernog medijskog kanala da nikakve brige o zdravlju neće sprečiti devedesetpetogodišnju kraljicu da se vrati obavezama.

Fotografija je nastala kako bi sve uverila u to.

Ona sugeriše i da neće biti promene plana za održavanje COP26 samita o klimatskim promenama sledeće nedelje.

Iako kraljica radi iz Vindzorskog dvorca, ne pokazuje nameru da uspori.


Kraljica je zbrinuta u privatnoj bolnici Kralj Edvard VII, u kojoj negu dobijaju članovi kraljevske porodice poput njenog pokojnog supruga princa Filipa, vojvode od Edinburga, koji se tamo lečio ranije ove godine.

Ona ove nedelje nije prisustvovala ni misi u Vindzoru.

Getty Images

O kraljici je brinuo njen lekar ser Hju Tomas, koji je i „šef doktorskog tima".

Ona je prethodno imala zgusnut raspored obaveza - zvenični podaci iz njenog dnevnika pokazali su da je imala 16 događaja na kojima je trebalo da učestvuje tokom oktobra.

Očekuje se da će biti na prijemu 1. novembra u okviru konferencije o klimatskim promenama u Glazgovu, navodi se na sajtu kraljevske porodice.

Tamo će između 1. i 5. oktobra učestvovati na nekoliko događaja uz princa od Velsa, vojvotkinju od Kornvola i vojvodu i vojvotkinju od Kembridža.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas