Izvinjenje sveštenika poslije poruke „Deda Mraz ne postoji"

Na vjerskom služenju prošle nedjelje, biskup Antonio Staljano je rekao i da je kompanija koja proizvodi poznato bezalkoholno piće Koka-Kola odabrala crveni kostim Deda Mraza samo zbog publiciteta, prenose italijanski mediji.

3328 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Rimokatolička biskupija na Siciliji izvinila se roditeljima nakon što je njen biskup navodno rekao grupi dece da Deda Mraz ne postoji.

Na verskom služenju prošle nedelje, biskup Antonio Staljano je rekao i da je kompanija koja proizvodi poznato bezalkoholno piće Koka-Kola odabrala crveni kostim Deda Mraza samo zbog publiciteta, prenose italijanski mediji.

Njegovi komentari su razbesneli roditelje.

U izvinjenju, sveštenik Alesandro Paolino, iz biskupije Noto, naveo je da je biskup pokušao da podvuče pravo značenje Božića.

On je takođe rekao da su komentari biskupa trebalo da istaknu priču o Svetom Nikoli, početnoj inspiraciji za lik Deda Mraza i poznatom po davanju poklona siromašnima.

„Pre svega, u ime biskupa, izražavam žaljenje zbog ove izjave, koja je izazvala razočaranje mališana, i želim da preciziram da su namere monsinjora Staljana bile sasvim drugačije", naveo je sveštenik Paolino na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Sveštenik Paolino, koji je direktor komunikacija za eparhiju Noto, naglasio je da je biskup želeo da deca „razmisle o značenju Božića", rekavši da se ono izvitoperilo i da se praznik sada pretvorio u potrošnju.

„Ako svi možemo da izvučemo pouku, mladi ili stari, iz figure Deda Mraza... to je ovo: manje poklona za konzumiranje i više poklona za deljenje", navodi se u saopštenju.

U intervjuu listu Republika, biskup Staljano je rekao da deci nije rekao da Deda Mraz ne postoji, već da treba da „razlikuju šta je stvarno od onoga što nije".

„Činjenica je da Božić više ne pripada hrišćanima. Svetiljke i kupovina postali su suština Božića", rekao je.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: