Britanska policija pronašla više od hiljadu plantaža marihuane u Londonu za šest godina

Samo u 2020. godini je pronađeno 455 - više nego dvostruko više u poređenju sa bilo kojom od prethodne četiri godine

11185 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Met Police
Foto: Met Police

Londonska policija otkrila je više od hiljadu plantaža marihuane u prestonici Velike Britanije tokom prethodnih šest godina, pokazuju najnoviji podaci.

Skoro polovina je pronađena između decembra 2019. i novembra 2020. godine - u periodu kada je veći deo Londona bio zatvoren usled mera za suzbijanje širenja korona virusa.

Iz gradske uprave rekli su da je to dovelo do porasta ilegalne prodaje narkotika u gradu, a rad policije opisali su kao „ključan".

Nedavno je Sadik Kan, gradonačelnik Londona, objavio plan „dekriminalizacije" lakših dela koja imaju veze sa marihuanom.

Zadovoljni smo što se radom policije „suzbijaju ilegalne droge i zatvaraju nezakonite plantaže marihuane", poručio je portparol gradonačelnika Londona.

„Ključan deo posla policije je da smanji štetu i nasilje koje uzrokuju druga i zločini povezani sa njom, a ima uticaj na pojedince, porodice i zajednice.

„Zbog plantaža marihuane raste trgovina narkoticima u našem gradu, što često dovodi do iskorišćavanja mladih u Londonu, pa zatvaranje tih plantaža ima ključnu ulogu u borbi protiv modernog ropstva", dodao je portparol.

Policija je brojke dala na uvid Šonu Bejliju, članu Veća grada Londona iz redova konzervativaca i nekadašnjem kandidatu za gradonačelnika.

'Poguban uticaj'

Ukupno je otkriveno 1.096 plantaža marihuane u gradu, pokazuju podaci za period od novembra 2015. do decembra 2021. godine.

Samo u 2020. godini je pronađeno 455 - više nego dvostruko više u poređenju sa bilo kojom od prethodne četiri godine.

Policajci u tokom nedavne racije u Rejnhamu u istočnom Londonu pronašli više od hiljadu stabala biljaka, čija je procenjena ulična vrednost milion funti.

„Zaplena ovolike količine droge će nesumnjivo uticati na snabdevanje na londonskim ulicama.

„Znamo da su droga i nasilni zločini povezani, a oba imaju poguban uticaj na naše zajednice", istakao je detektiv narednik Oven Morgan.

PA Media

Veruje se da gradonačelnik Sadik Kan razrađuje plan koji se bazira na uspešnom modelu policije iz doline Temze - mladi kojima pronađu male količine narkotika bi po tom planu dobili priliku da se uključe u program podrške.

Prema toj šemi, onima koji su počinili blaže prestupe ne bi se sudilo po krivičnoj osnovi, već bi bili upućeni na savetovanje.

Razvija se strategija za isprobavanje modela u tri londonske opštine, ali gradske vlasti ne mogu da potpuno dekriminalizuju bilo koju vrstu droge, poručili su iz kancelarije gradonačelnika Kana.

Ovaj pilot projekat još nije dobio odobrenje iz Gradonačelnikove kancelarije za policiju i zločine, tela koje vrši nadzor nad londonskom policijom.



Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: