Zimske olimpijske igre u Kini: Sportisti upozoreni - ko priča o ljudskim pravima biće kažnjen

Kina je optužena da je počinila genocid nad Ujgurima i drugim pretežno muslimanskim narodima, što su vlasti u Pekingu više puta porekle

7962 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Sportisti na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu suočavaju se sa kaznama za eventualna istupanja u suprotnosti sa duhom Igara ili kineskim propisima, rekao je zvaničnik u Pekingu.

Upozorenje je objavljeno pošto su predstavnici organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč održali brifing kako bi upozorio sportiste na opasnosti tokom Igara koje će trajati od 4. do 20. februara.

Sportistima je rečeno da „ćute" o pitanjima ljudskih prava jer „neće biti zaštićeni" u „orvelovskoj državi nadzora".

Posle ovih slede Zimske paraolimpijske igre od 4. marta.

Kina je optužena da je počinila genocid nad Ujgurima i drugim pretežno muslimanskim narodima, što su vlasti u Pekingu više puta porekle.

„Svako ponašanje ili istupanje protivni olimpijskom duhu, posebno protiv kineskih zakona i propisa, podležu određenim kaznama", rekao je Jang Šu, zamenik generalnog direktora Odeljenja za međunarodne odnose Pekinga 2022.

Jang je sugerisao da bi moguća kazna mogla biti ukidanje akreditacije sportista.

U odgovoru, Međunarodni olimpijski komitet se pozvao na vlastite smernice o zaštiti neutralnosti sporta i Igara.

„Igre se regulišu Pravilima MOK-a, primenjivaće se u Pekingu 2022. kao i na svim dosadašnjim Igrama", navodi se u saopštenju.

MOK je ublažio zabranu protesta pre Igara u Tokiju prošlog leta, dozvoljavajući sportistima da „iskažu stavove" tokom konferencija za novinare - ali su demonstracije sa političkom pozadinom dalje zabranjene na podijumima za medalje.

Nordijski skijaš Noa Hofman kaže da oseća „strah" za sportiste zbog „nemogućnosti da slobodno govore".

„Moj savet za sportiste koji idu tamo je da ćute", rekao je Hofman, govoreći na seminaru Hjuman rajts voča.

Pojedini, poput NBA igrača Enesa Kantera Fridoma, kritikovali su MOK što je dodelio Igre Kini i pozvali sportiste da ih bojkotuju.

Zemlje poput Velike Britanije, SAD, Australije i Kanade saopštile su da neće slati diplomatske zvaničnike na Igre u sklopu bojkota zbog navodnog kršenja ljudskih prava u Kini.

„Sportisti su kroz istoriju bili među najglasnijim zagovornicima promena.

„Međutim, u Kini će sportisti biti nadgledani i imaće ograničeno pravo na slobodu govora i proteste", rekla je Minki Vorden, direktorka organizacije Hjuman Rajts Voč.

„U modernoj olimpijskoj eri je bez presedana da sportisti moraju da paze na ličnu sigurnost, a da se pritom takmiče na najvišem nivou. To je zaista tragedija", dodala je.

Global Athlete - grupa koju predvode sportisti i koja traži „pozitivne promene" u svetskom sportu - saopštila je da je „smešno" da se sportistima naredi da čekaju dok se ne vrate kući da protestuju, ali je ukazao i da ne mogu da očekuju zaštitu od MOK-a.

„MOK nije proaktivno delovao na zaštiti svih koji odluče da progovore; ćutanje je saučesništvo i zato smo zabrinuti", rekao je generalni direktor ove organizacije Rob Keler.

„Poznajemo stanje ljudskih prava i slobodu izražavanja u Kini, tako da zaista nema mnogo garancija da će sportistima biti pružena zaštita", dodao je.

Govoreći za BBC Sport prošle nedelje, Endi Enson, izvršni direktor Britanske olimpijske asocijacije (BOA), rekao je da sportisti moraju da budu „razumni" i da neće biti sprečeni da izraze stavove.

Dodao je, međutim, da treba da traže savet od BOA.

Amerika je optužila Kinu za genocid nad pretežno muslimanskom manjinom Ujgura u zapadnom regionu Šinđjanga - navod koji je Kina više puta odbacila.

Odnosi su zategnuti i zbog kineskog gušenja političkih sloboda u Hongkongu i zbog zabrinutosti za kinesku teniserku Peng Šuej, koja se povukla iz javnog života pošto je optužila visokog vladinog zvaničnika za seksualni napad.

Kasnije je, mešutim, oprovrgla tvrdnje o seksualnom napadu.

Zabrinutost sportista je takođe izražena u vezi sa bezbednošću aplikacije koju moraju da koriste radi praćenja kovida-19 na Igrama.

Kina je odbacila zabrinutost, ali je Hjuman rajts voč upozorio da se kontrola digitalnih kanala u zemlji značajno promenila od kada je bila domaćin Letnjih igara 2008.

„Jedna od karakteristika Igara 2008. bila je ta što su kineske vlasti upotrebljavale ono što se tada smatralo visokom tehnologijom. A to je ništa u poređenju sa orvelijanskim nadzorom koje vlasti sada sprovode širom zemlje", rekla je Sofi Ričardson, direktorka Hjuman Rajts Voča za Kinu.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: