Novi izještaj UN: Raketni program Sjeverne Koreje finansiran ukradenim kriptovalutama

Između 2020. i sredine 2021. godine ukradeno je više od 50 miliona dolara u digitalnoj imovini, otkriveno je u istrazi

8726 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Severna Koreja je preko sajber napada ukrala milione dolara u kriptovalutama kako bi finansirala raketni program, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija (UN).

Između 2020. i sredine 2021. godine ukradeno je više od 50 miliona dolara u digitalnoj imovini, otkriveno je u istrazi.

Takvi napadi su „značajan izvor prihoda" za nuklearni i balistički program Pjonjanga, piše u izveštaju.

Nalazi istraživanja su navodno predati komitetu za sankcije Ujedinjenih nacija u petak.

Sajber napadima ciljalo se na bar tri kriptovalute u Severnoj Americi, Evropi i Aziji.

U izveštaju se referiše i na nedavno istraživanje firme za bezbednost Čejnalazis (Chainalysis), u kojem se navodi da su sajber napadi Severne Koreje mogli da prikupe do 400 miliona dolara vredne digitalne imovine prošle godine.

Ujedinjene nacije su 2019. godine objavile procenu da je Severna Koreje prikupila oko dve milijarde dolara za oružje za masovno uništenje kroz sofisticirane sajber napade.

Severna Koreja je isključena iz Saveta za bezbednost Ujedinjenih nacija zbog nuklearnih proba i lansiranja balističkih raketa.

Ipak, uprkos oštrim sankcijama, Severna Koreja je nastavila da razvija nuklearnu i balističku infrastrukturu, navodi se u UN izveštaju.

Takođe je nastavila da traži materijale, tehnologiju i veštine preko okeana, kroz sajber poduhvate ili zajednička naučna istraživanja.

Posmatrači sankcija javljaju da je „primećeno ubrzanje" testiranja raketa.

Američki zvaničnici su u petak saopštili da je Severna Koreja - zvanično poznata kao Demokratska Narodna Republika Koreja - izvršila devet raketnih testova samo prošlog meseca.

„DNRK prikazuje veće sposobnosti za brže razmeštanje truba, širu mobilnost (i na kopnu i na moru) i unapredila je raketne sposobnosti", navode posmatrači sankcija.

Kina i Rusija su prošle nedelje odbile da potpišu izjavu kojom se osuđuje povećanje broja ispaljenih raketa Severne Koreje.

Amerika je u nedelju saopštila da će se njihov predstavnik za Severnu Koreju sastati sa japanskim i južnokorejskim zvaničnicima i razgovarati o aktuelnoj situaciji.

U izveštaju UN se takođe navodi da je humanitarna kriza u Severnoj Koreji sve veća.

To je verovatno rezultat odluke države da zatvori granice zbog korona virusa, dodaje se.

Nedostatak informacija iz Severne Koreje onemogućava da se bolje utvrdi kolike patnje stanovništva su izazvale međunarodne sankcije, piše u izveštaju.



Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: