Na šta se sve žale sportisti - hladnoća, kovid mjere i hrana

Zimske olimpijske igre u Pekingu počele su prije četiri dana, a organizatori su obećali da će sve biti „bezbjedno i sjajno"

3945 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Neki sportisti na Zimskim olimpijskim igrama u Kini žalili su se organizatorima pre svega zbog izuzetno hladnih uslova takmičenja i strogih pravila karantina uvedenih kako bi se sprečilo širenje koprona virusa.

Zimske olimpijske igre u Pekingu počele su pre četiri dana, a organizatori su obećali da će sve biti „bezbedno i sjajno".

Neki su pohvalili napore Kine da organizuje i osigura Igre u uslovima pandemije korona virusa.

Ali neki učesnici kažu da žive i treniraju u lošim uslovima, što ih je navelo da lobiraju kod organizatora, tražeći poboljšanja.

Švedska delegacija traži da se takmičenja u nordijskom skijanju održavaju ranije tokom dana kako bi se sportisti zaštitili od niskih temperatura.

Zahtev je usledio pošto se švedska takmičarka Frida Karlson tresla od hladnoće i bila je na ivici da kolabira na kraju trke u skiatlonu na 7,5km+7,5km u subotu.

Prema pravilima Međunarodne skijaške federacije, takmičenja nisu dozvoljena kada temperature padnu ispod -20 stepeni Celzijusovih.

Kada je takmičenje u ženskom skiatlonu održano, zvanično izmerena temperatura bila je -13 stepeni, ali šef švedskog tima Anders Bistrom rekao je novinarima da su temperature bila pre -31, s obzirom na hladan vetar.

„Postoji određena granica za održavanje takmičenja po niskim temperaturama, ali ne znam da li mere i efekat vetra", rekao je Bistrom novinskoj agenciji Rojters u nedelju.

Nisam sigurna da ću ovo izdržati"

Do sada je na Igrama prijavljeno nekoliko slučajeva korona virusa među sportistima i zvaničnicima timova, a mnogi su frustrirani zbog strogih mera i konnfuzije oko pravila izolacije.

Kina je učinila sve da spreči širenje virusa - zabranila je dolazak gledaocima iz inostranstva, a karata za praćenje događaja nema u slobodnoj prodaji.

Sportisti, zvaničnici delegacija, novinari su u posebnim „balonima" kako bi se sprečio kontakt sa lokalnim stanovništvom, a pravila kažu da svako ko uđe u te mehure mora da bude potpuno vakcinisan ili da provede 21 dan u karantinu.

Kineska pravila predviđaju da oni koji imaju simptome moraju u određenu bolnicu, a oni koji nemaju simptome ostaju u izolaciji.

Zaraženi će biti držani u izolaciji sve dok test ne bude negativan dva puta u razmaku od 24 sata. Posle toga, biće pušteni da ponovo budu u mehuru.

Ranije prošle nedelje, belgijska trkačica Kim Milemans uplakana je na Instagram profilu objavila video kako je prebacuju iz jedne izolacije u drugu.

„Nisam čak ni sigurna da će mi uopšte biti dozvoljeno da se vratim u [Olimpijsko] selo", rekla je ona u snimku.

„Nisam sigurna da mogu da podnesem još 14 dana u izolaciji i da se pripremim za takmičenje", dodala je.

https://www.instagram.com/p/CZeObbHBCnR/


Međunarodni olimpijski komitet je potom u saopštenju naveo da će joj biti data soba u Olimpijskom selu i da je spreman da je podrži.

Poljska brza klizačica Natalija Mališevska takođe je izjavila da je neočekivano puštena iz karantina noć pre kvalifikacione trke, da bi bila vraćena u izolaciju nekoliko sati pre takmičenja, posle pozitivnog testa.

„Više ne verujem ni u šta. Ni u testove. Nema igara. Za mene je sve ovo velika šala", napisala je ona na Tviteru na poljskom.

Ruska takmičarka u biatlonu Valerija Vasnjecova bila je nezadovoljna hranom u izolaciji, objavivši na Instagramu: „Već pet dana ovo je doručak, ručak i večera".

Njen profil je privatan, odnosno zaključan, ali sliku obroka - malo testenine, krompir i prepečeno parče mesa sa koskom - neki su podelili na društvenim mrežama.

BBC nije mogao da potvrdi ove tvrdnje.


U razgovoru sa novinarima u ponedeljak, sportski direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Kit Mekonel rekao je da su uslovi izolacije sportista glavni prioritet i da „preduzimaju korake da reše neke izazovne pojedinačne slučajeve".

U međuvremenu, drugi su pohvalili odlučne napore Kine da osigura igre bez virusa - redovno se dubinski čiste kreveti i sobe, koriste se dezinfikaciona sredstva, a u kuhinjama su roboti koji pripremaju i distribuiraju hranu.


Pogledajte video: Pet stvari koje treba da znate o Zimskim Olimpijskim igrama u Kini


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: