„Ja sam dijete, nisam terorista" - tinejdžer osuđen na zatvor zbog igrice Majnkraft

Vijeće Istočnog okružnog vojnog suda osudilo je dječaka u drugostepenom postupku na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 rubalja (350 eura), saopštili su Pavel Čikov, predsjednik organizacije za ljudska prava Agora, prenosi radio Eho Moskve

8451 pregleda 4 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Sud u Rusiji odredio je zatvor šesnaestogodišnjem Nikiti Uvarovu iz grada Kansk, u Krasnojarskom kraju, zbog obučavanja u sprovođenju terorističkih akata.

Povod za pokretanje postupka bile su aktivnosti srednjoškolca u akcionoj kompjuterskoj igrici Majnkraft (Minecraft).

Veće Istočnog okružnog vojnog suda osudilo je dečaka u drugostepenom postupku na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 rubalja (350 evra), saopštili su Pavel Čikov, predsednik organizacije za ljudska prava Agora, prenosi radio Eho Moskve.

Još dvojica optuženih oslobođeni su krivične odgovornosti zbog saradnje tokom istrage, iako je tužilaštvo tražilo da budu kažnjeni sa šest do devet godina zatvora.

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata.

„Ja sam dete koje je želelo da se druži i komunicira sa prijateljima, nisam terorista", rekao je Uvarov na prvom ročištu, što je i ponovio kada se poslednji put pojavio pred sudom.

„Ako dobijem kaznu zatvora, odslužiću je čiste savesti i dostojanstveno.

„Miran sam, jer svoje drugove nikada nisam učio lošim stvarima, jednostavno, družili smo se", rekao je na ročištu u utorak.

Sudski postupak protiv tinejdžera počeo je pre dve godine, kada su bili četrnaestogodišnjaci.

Flajeri i Majnkraft

Na leto 2020. godine, trojica srednjoškolaca iz Kanska privedena su zbog lepljenja flajera po gradu u znak podrške Azatu Miftahovu, moskovskom studentu i anarhisti optuženom da je pokušao da zapali kancelariju vladajuće partije Jedinstvena Rusija.

Učenici su jedan od letaka zalepili na zgradu lokalne Federalne službe bezbednosti (FSB).

Posle hapšenja, policajci su dobili pristup telefonima i prepisci srednjoškolaca, pa su saznali da su dečaci u Majnkraftu napravili zgradu FSB-a, planirajući da je raznesu, ali samo na kompjuteru.

Osim toga, operativci su otkrili da školarci vole hemiju, negativno govore o ruskim vlastima i čitaju klasike anarhizma.

Dvojica tinejdžera svedočila su protiv svog druga Nikite Uvarova, koji je bio pritvoren.

Kasnije su tinejdžeri povukli iskaze i izjavili da su klevetali Uvarova pod pritiskom istražnih organa.

Uvarov je odbio da potpiše priznanje.

Zatim su sva trojica učenika optuženi za osnivanje terorističke grupe i pohađanje terorističke obuke, dok je Uvarov označen kao organizator.

Prema rečima Uvarovljevog advokata Vladimira Vasina, postoji mogućnost da su istražni organi dugo pratili tinejdžere pre nego što su protiv njih pokrenuli postupak.

Prema njegovim rečima, snage bezbednosti uvek prate društvenu mrežu VKontakte, ruski ekvivalent Fejsbuka.

Advokat ne isključuje ni mogućnost da su tinejdžeri bili prisluškivani i držani pod prismotrom.

U razgovoru za ruski opozicioni portal Insajder, Vasin je primetio da je tinejdžerski i školski „terorizam" postao veoma popularan „problem" kod ruskih obaveštajnih službi i organa gonjenja.

Ocenjuje da bi praksa dokazivanja krivice „mogla biti bolja", a takođe ističe da na suđenju maloletnicima prisustvo porote nije obavezno.

Godinu dana od pokretanja istrage, optužba za osnivanje terorističke grupe je odbačena, ali je ostala optužba za obučavanje sprovođenju terorističkih aktivnosti.


Hapšenje Romana Proteševiča u Minsku


Dečacima se sudilo jer su izučavali proizvodnju eksploziva, a prilikom pretresa u njihovim stanovima pronađeno je nešto „eksplozivnih sredstava".

Insajder je pisao da je istražitelje na takav zaključak navelo nekoliko kanistera benzina, koje su pronašli u garaži, kao i to što su dečaci po napuštenim zgradama bacali petarde koje su sami pravili.

Zbog toga su optužbi za terorizam pridodate optužbe o skladištenju, proizvodnji i transportu eksploziva, rekao je advokat Vasin za BBC na ruskom.

„Voleli smo da pravimo eksperimente, ali terorizam nam nije bio ni na kraj pameti", rekao je Uvarov na jednom od saslušanja.

„Ništa od onoga za šta me optužujete nisam predlagao svojim drugovima, niti oni meni.

„Naša najveća krivica je što volimo hemijske eksperimente, a ja takođe volim istoriju", dodao je šesnaestogodišnjak.

Tužilaštvo je zahtevalo da Uvarov bude kažnjen sa 10 godina zatvora.

Advokat Vasin kaže da su tako visoku kaznu tražili zato što Uvarov nije potpisao priznanje.

U slučaju je bilo nekoliko svedoka, a advokat dodaje da su kao glavni dokaz krivice uzeta priznanja dvojice tinejdžera koji su se „uplašili i nisu želeli da odu u zatvor".

Za osuđujuću presudu bili su važni i iskazi dva ključna svedoka, koje mediji i advokat odbrane dečaka smatraju „provokatorima".

„Baba svedoka" i ljubav prema pevaču Igoru Letovu

Kada su dečaco privedeni zbog lepljenja letaka, sa njima je privedeno i dvoje odraslih.

Međutim, oni su u ovom slučaju postali zaštićeni svedoci-saradnici, a jedan od njih osuđen zbog neprijavljivanja zločina.

Advokat ih naziva svedok P. i svedok L.

Krasnojarski „Sedmi kanal" je krajem 2020. objavio priču o ovom slučaju.

U TV prilogu, čovek pod maskom i promenjenog glasa kaže da je sa Nikitom Uvarovom razgovarao o „metodama borbe protiv državnog sistema".

U prilogu se pojavljuje i „baba svedoka".

Kako se navodi u TV prilogu, došla je kod unuka nakon što je priveden i posmatrala je kako tinejdžeri komuniciraju.

„To su bili razgovori ljudi koji apsolutno razumeju šta rade, pripremali su se za ozbiljne akcije na teritoriji našeg grada, govorili su da su svi heroji", navela je.

Međutim, gledaoci su prepoznali da je „baba" koju su videli na televiziji zapravo bivša gradonačelnica Kanska Ana Kačan, protiv koje se vodi krivični postupak zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Identitet drugog svedoka je tajanstveniji.

Prema njegovim rečima, Uvarova i njegove prijatelje upoznao je putem internet četa, gde su razgovarali o ideologiji anarhizma.

Nešto kasnije, ovog svedoka su službenici FSB-a pritvorili i zatražili da na grupnom četu postavi provokaciono pitanje Ko je lepio letke podrške političkim zatvorenicima.

Učenici su odgovorili da su to bili oni.

Službenici FSB-a su od svedoka-saradnika zatražili da zakaže viđanje sa trojicom dečaka, što „nije mogao da odbije".

Tako su privedeni svi učesnici četa.

Svedok je ocenio da je istraga namerena da izdejstvuje zatvorsku kaznu za pritvorenike.

Rađeno je i lingvističko veštačenje prepiske tinejdžera.

U prilog krivice, stručnjaci ističu da su dečaci razgovarali o američkom rok muzičaru Kurtu Kobejnu koji se ubio i njegovim pozivima na „žestoku revolucionarnu borbu", o delima ruskog teoretičara anarhizma Pjotra Kropotkina i ljubavi prema muzici rok pevača Igora Letova.

Federalna služba bezbednosti protiv školaraca

Slučaj Nikite Uvarova i njegovih prijatelja nije jedini primer te vrste u Rusiji.

Prethodno je u Krasnojarsku krivično gonjen dečak od 14 godina, što je uzrast od kojeg počinje krivična odgovornost, a optužen je da je planirao da baci bombu na rođendan nacističkog ideologa Adolfa Hitlera.

Devetoro dece poslato je u psihijatrijske ustanove zbog pretplate na publikacije posvećene pucnjavi u američkoj školi Kolumbajn.

U Rusiji je od 2017. godine otvoreno 35 krivičnih predmeta protiv tinejdžera pod optužbama da su planirali masovna ubistva, terorističke napade ili ekstremističke aktivnosti, pokazuju podaci ruske organizacije Otvoreni prostor.

Trenutno se na sudu razmatra još jedan slučaj optužbi za terorizam, protiv srednjoškolca Jaroslava Inozemceva.

Kada je uhapšen, dečak je imao 14 godina.

Optužen je navodno pripremao bombe i zapaljive mešavine kako bi ubio radnika škole i drugara sa kojim je bio u svađi.

Odbrana insistira da je Inozemcev napravio i bacio petarde iz zabave.

Tokom istrage, Inozemcev je zbog interesovanja za politiku stavljen u pritvor, a bio je poslat i na psihijatriju.


Lov na ruske hakere


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: