Koliko ima ruskog novca u Velikoj Britaniji

U izvještaju Houm ofisa - britanskog pandana Ministarstvu unutrašnjih poslova - kaže se da je u Britaniju stigla "značajna količina nezakonitih sredstava iz Rusije ili bliskih Rusiji"

10575 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Velika Britanija razmatra uvođenje sankcija Rusiji zbog krize oko Ukrajine, ali ministarka spoljnih poslova Liz Tras za BBC kaže „da je u prošlosti bilo problema sa nezakonitim sredstvima u Londonu, što sada raščišćavamo."

Zašto je toliko teško rešiti ovo pitanje?

Koliko ruskog novca ima u Velikoj Britaniji?

Mnogi imućni pojedinci i kompanije iz Rusije i svih delova sveta ulažu legalno u imovinu na britanskom tržištu finansija i nekretnina.

Ali organizacija koja se bori protiv korupcije Transparensi internešenel identifikovala je svojine u vrednosti od više od pet milijardi funti (oko šest milijardi evra) kupljene u Velikoj Britaniji „sumnjivim novcem", od čega je jedna petina potekla iz Rusije.

U izveštaju Houm ofisa - britanskog pandana Ministarstvu unutrašnjih poslova - kaže se da je u Britaniju stigla „značajna količina nezakonitih sredstava iz Rusije ili bliskih Rusiji".

Ta sredsta se troše na luksuzne posede, automobile i školarinu, a ponekad i na donacije kulturnim ustanovama, što pojedincima omogućava da „operu vlastite biografije".

Getty Images

Kad je reč o posedima, čije vlasništvo može da bude preko kompanija umesto na ime pojedinca, ponekad nije tako lako doći do informacija.

U Bazi podataka o inostranom vlasništvu kompanija za Englesku i Vels kaže se da je za samo četiri od 94.000 poseda čiji je registrovani zakonski vlasnik inostrana kompanija navedeno da su u vlasništvu ruskih kompanija.

Ali moguće je da je mnogo više kupljenih poseda u konačnom vlasništvu ruskih pojedinaca, koji kao paravan koriste inostrane kompanije sa mesta što su Britanska Devičanska Ostrva.

Razmere korišćenja ovih kompanija otkrivene su prilikom velikog curenja gotovo 12 miliona dokumenata poznatih kao Pandorini papiri u oktobru 2021. godine.

Oni su razotkrili skrivenu imovinu, utaju poreza i, u nekim slučajevima, pranje novca kod nekih od najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svetu.

Istraživači su identifikovali više od 700 ofšor kompanija koje u vlasništvu imaju britanske posede i otkrili da je pet odsto njih u vlasništvu ruskih državljana.

Jedan primer je Aleksej Čepa, ruski političar i biznismen, koji je iskoristio kompaniju sa Britanskih Devičanskih Ostrva da kupi jedanaestosobnu vilu u Holand Parku 2011. godine - ona je prošle godine prodata za 25 miliona funti (oko 30 miliona evra).

Njegovi zastupnici rekli su da su prilikom kupovine „poštovani apsolutni svi zakonski postupci i uputstva iz tog perioda".

Zašto je Velika Britanija privlačna za ruske investitore?

London je odavno popularno odredište imućnih Rusa koji tu žele da se skrase ili da kupe nekretnine i ulože novac.

Britanska „zlatna viza" - (Investitorski) Vizni program prvog reda - nudi boravište onima koji su dovoljno bogati da ulože dva miliona funti ili više u Velikoj Britaniji i omogućuje njihovim porodicama da im se pridruže.

Nosioci ovih viza potom mogu da podnesu zahtev za trajno boravište u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Koliko brzo mogu da podnesu taj zahtev zavisi od količine njihovog ulaganja:

  • Dve godine sa 10 miliona funti (12 miliona evra)
  • Tri godine sa pet miliona funti (šest miliona evra)
  • Pet godina sa dva miliona funti ulaganja (oko 2,4 miliona evra)

Houm ofis je izdao 14.516 investitorskih viza ruskim državljanima od uvođenja ovog programa 2008. godine.

Ruske kompanije mogu i da podignu veliku sume novca od prodaje deonica na Londonskoj berzi.

Jedan takav korisnik bila je energetska firma En+ grupa.

U vreme njene inicijalne javne ponude, kompanija je bila u vlasništvu Olega Deripaske, saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izveštaj Donjeg doma britanskog parlamenta iz 2018. pozvao je vladu da zapuši rupe u „režimu sankcija koje omogućuju kompanijama kao što je En+ da obitavaju na Londonskoj berzi."

Getty Images

Kakve mere je do sada preduzela vlada?

Britanska vlada je 2018. godine uvela mehanizam za zaplenu imovine bez prethodnog uslova u vidu izrečene krivične presude.

Ovi Nalozi za istragu neobjašnjenog porekla imovine stavili su teret na pojedinca da dokaže poreklo gotovine korišćene za kupovinu imovine.

Međutim, ti nalozi su do sada izdati samo četiri puta, a samo jedan od njih se završio zaplenom imovine.

Vlada je 2016. saopštila da ima planove za borbu protiv pranja novca putem sveobuhvatnog registra korisnika vlasništva nad britanskom imovinom.

Termin „korisnik vlasništva" odnosi se na osobu koja je krajnji vlasnik imovine ili je kontroliše i ima korist od nje.

Ovi planovi pomenuti su u Kraljičinom obraćanju iz 2019, ali vlada još nije otkrila kada tačno planira da usvoji taj zakon.

Britanska vlada saopštila je da će njene postojeće sankcije protiv Rusije biti proširene u slučaju napada na Ukrajinu.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će nove mere omogućiti Velikoj Britaniji da „dela u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim saveznicima kako bi zamrznula sredstva i zabranila putovanja".

Na meti će se naći pojedinci bliski Kremlju, njihova britanska sredstva biće zamrznuta, zabraniće im se ulazak u Veliku Britaniju i biće im onemogućeno da posluju sa bilo kojom britanskom kompanijom ili pojedincem.


Pogledajte video - Da li se Rusija sprema da napadne Ukrajinu


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: