Povučena knjiga o Ani Frank - opovrgnute tvrdnje ko ju je izdao nacistima

Ana Frank je bila jevrejska djevojčica, koja je vodila dnevnik tokom dvije godine skrivanja od nacista, prije nego što je porodica otkrivena i poslata u koncentracioni logor, gdje je Ana i ubijena 1945.

4677 pregleda 3 komentar(a)
Dnevnik Ane Frank, napisan tokom skrivanja od nacista, čita se širom sveta više od 70 godina nakon njene smrti, Foto: ANN FRANK MUSEUM
Dnevnik Ane Frank, napisan tokom skrivanja od nacista, čita se širom sveta više od 70 godina nakon njene smrti, Foto: ANN FRANK MUSEUM

Knjiga u kojoj se tvrdilo da je poznato ko je izdao jevrejsku devojčicu Anu Frank u Drugom svetskom ratu, povučena je iz prodaje u Holandiji pošto su opovrgnuta navodna saznanja autora.

Knjigu je napisala grupa istraživača, a tvrdili su da je Jevrejin Arnold van den Berg odgovoran za hapšenja nje i njene porodice tokom Drugog svetskog rata.

Otkako je holandski izdavač objavio knjigu u januaru, ovo delo našlo se na meti brojnih kritika.

Novi izveštaj tima stručnjaka i istoričara koji se bave Drugim svetskim ratom kaže da nalazi u knjizi nisu verodostojni.

Ana Frank je bila jevrejska devojčica, koja je vodila dnevnik tokom dve godine skrivanja od nacista, pre nego što je porodica otkrivena i poslata u koncentracioni logor, gde je Ana i ubijena 1945.

U knjizi Izdaja Ane Frank: Istraga starog slučaja, tvrdi se da je notar Van den Berg verovatno odustao od pomaganja porodici Frankkako bi spasao sopstvenu porodicu.

Tim istraživača, predvođen stručnjakom FBI-ja u penziji, proveo je šest godina pokušavajući da otkrije ko je izdao porodicu Frank.

Međutim, knjiga kanadske autorke Rozmeri Salivan, izazvala je reakciju jevrejskih udruženja i istoričara.

Evropski jevrejski kongres pozvao je izdavača, kompaniju HarperKolins (HarperCollins) da povuče englesko izdanje, tvrdeći da je knjiga ukaljala sećanje na Anu Frank i dostojanstvo žrtava Holokausta.

Novi izveštaj je u suprotnosti sa tvrdnjama iznetim u knjizi, koju nazivaju „amaterskom".

„Nema ozbiljnih dokaza za tako tešku optužbu", komentarisali su stručnjaci knjigu.

Iz holandske izdavačke kuće Ambo antos (Ambo Anthos) kažu da povlače knjigu iz prodaje, a od knjižara su zatražili da vrate neprodate primerke.

Izdavač se „iskreno izvinjava" onima koji su uvređeni sadržajem knjige, dok je Van den Bergova unuka pozvala HarperKolins da odustane od izdanja na engleskom jeziku.

„Ovom knjigom eksploatišete priču o Ani Frank, falsifikujete istoriju i doprinosite velikoj nepravdi", rekla je.

BBC je kontaktirao HarperKolins za komentar.

Autori knjige stoje pri istraživanju i kažu da nikada nisu tvrdili da su otkrili nepobitnu istinu.

„Mi smo izložili teoriju i ništa više", rekao je glavni istražitelj Peter van Tvisk holandskoj novinskoj agenciji ANP.


Pogledajte video - Eva Kor, žena koja je preživela Holokaust i oprostila nacistima


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: