Putinove ćerke na udaru američkih sankcija

Upitan zašto Amerika uvodi sankcije ćerkama predsjednika Rusije, visoki zvaničnik Bajdenove administracije je rekao da SAD misle da bi one mogle da kontrolišu dio imovine njihovog oca

10422 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije uskom krugu ljudi oko ruskog predsednika Vladimira Putina, među kojima su i njegove ćerke.

Na listi je i porodica ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, kao i velike banke.

Ove mere su usledile posle novih otkrića o zločinima ruskih trupa u Ukrajini, podrazumevajući i slike tela civila na ulicama Buče, u blizini glavnog grada Kijeva.

Rusija tvrdi da su slike bez dokaza postavili kijevski zvaničnici.

Iako satelitski snimci pokazuju da su civili ubijeni kada su Rusi kontrolisali Buču, Putin je u sredu opisao događaj kao „grubu i ciničnu provokaciju režima u Kijevu".

Amerika je najavila da su Putinove ćerke Katerina Vladimirovna Tihonova i Marija Vladimirovna Voroncova stavljene pod sankcije jer su „odrasla deca Putina, osobe čija su imovina i interesi u imovini blokirani".

U saopštenju je Katerina Tihonova opisana kao „tehnološki rukovodilac čiji rad podržava rusku vladu i odbrambenu industriju".

Za njenu sestru - Mariju Voroncovu se navodi da „vodi državno finansirane programe koji su dobili milijarde dolara od Kremlja za genetska istraživanja koje lično nadgleda Putin".

Upitan zašto Amerika uvodi sankcije ćerkama predsednika Rusije, visoki zvaničnik Bajdenove administracije je rekao da SAD misle da bi one mogle da kontrolišu deo imovine njihovog oca.

„Imamo razloga da verujemo da Putin i mnogi njegovi prijatelji i oligarsi kriju bogatstvo i imovinu sa članovima porodice koji njihovu imovinu i bogatstvo uvode u finansijski sistem SAD, kao i u mnoge druge delove svet", rekao je zvaničnik.

„Verujemo da je mnoga Putinova imovina skrivena kod članova porodice i zato na njih ciljamo."

Američke sankcije koje je objavila Bela kuća odnose se na:

  • ekonomske mere za zabranu novih investicija u Rusiji
  • oštre finansijske sankcije za najveću rusku privatnu banku - Alfa banku i njenu najveću finansijsku instituciju - Sberbank
  • sankcije velikim kritičnim državnim preduzećima
  • sankcije zvaničnicima ruske vlade i članovima njihovih porodica

U međuvremenu, Velika Britanija je najavila dalje sankcije za osam oligarha i ruske banke, poput najveće u zemlji - Sberbanku i moskovsku Kredit banku.

Evropska unija takođe raspravlja o prekidu uvoza ruskog uglja jer raste zabrinutost zbog navodnih ratnih zločina.



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: