U Rusiji ponestaje pomfrita u restoranima koji su zamijenili Mekdonalds

Rečeno je da je kompanija uglavnom pokušavala da nabavlja krompir od ruskih proizvođača, ali i da je postalo nemoguće uvoziti krompir sa tržišta koja bi mogla da ponude privremenu zamjenu za domaći rod

15472 pregleda 34 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Neki restorani u novootvorenom lancu brze hrane „Ukusno i tačka", koji je zamenio Mekdonalds u Rusiji, privremeno će prestati da služe pomfrit, prenose ruski mediji.

Nestašica odgovarajuće sorte krompira primoraće goste restorana da odaberu drugačiji prilog uz hamburgere i pileće komadiće.

Kompanija kaže da očekuje da će se pomfrit vratiti na jelovnik do jeseni.

Mekdonalds se povukao iz Rusije u znak protesta zbog invazije na Ukrajinu.

Američki gigant brze hrane prodao je restorane ruskom biznismenu i u junu je nekoliko lokala ponovo otvoreno pod nazivom „Ukusno i tačka" (Vkusno i Tochka).

Ali mesec dana posle otvaranja, došlo je do deficita jedna od ključnih stavki na meniju.

U izjavi za rusku novinsku agenciju Tas, kompanija je objasnila da je 2021. donela lošu žetvu za različite vrste krompira potrebne za pravljenje pomfrita.

Rečeno je da je kompanija uglavnom pokušavala da nabavlja krompir od ruskih proizvođača, ali i da je postalo nemoguće uvoziti krompir sa tržišta koja bi mogla da ponude privremenu zamenu za domaći rod.

Međutim, u saopštenju na Telegramu pod naslovom „Ima krompira - i tačka", rusko ministarstvo poljoprivrede je pokušalo da suzbije svaku zabrinutost zbog nestašice krompira.

„Rusko tržište je u potpunosti snabdeveno krompirom, kao i onim prerađenim.

„Osim toga, rod iz nove setve već pristiže, što isključuje mogućnost nestašice", saopštilo je ministarstvo.

Mekdonalds je prvi restoran u Moskvi otvorio 1990. godine, što je bio znak da Sovjetska Rusija uspostavlja bliže ekonomske i kulturne veze sa Zapadom.

Ali više od tri decenije kasnije, američki gigant se povukao iz Rusije zajedno sa desetinama drugih zapadnih kompanija, u znak protesta zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je sada pod širokim zapadnim sankcijama, koje remete lance snabdevanja i povećavaju nezaposlenost.

Očekuje se da će se ruska ekonomija oslabiti do 10 odsto u 2022.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: