Smrt Elizabete Druge: Šta će se desiti sa britanskim markicama, kovanicama, novčanicama i pasošima

Svih 29 milijardi kovanica u opticaju u Velikoj Britaniji nose kraljičinu glavu

6955 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Posle 70 godina na prestolu, kraljica Elizabeta Druga postala je neodvojivi deo svakodnevnog života Britanaca.

U Velikoj Britaniji možete da vidite njen portret, profil i grb na pismima, ili kovanicama - šta će, onda, biti drugačije sada?

Sve se menja

Svih 29 milijardi kovanica u opticaju u Velikoj Britaniji nose kraljičinu glavu.

Najskoriji dizajn potiče iz 2015, kad je ona imala 88 godina.

Bio je to peti portret za kovanice načinjen tokom njene vladavine.

Kraljevska kovnica novca ne želi da kaže kako ili kada će početi da izdaje novčiće sa glavom Kralja Čarlsa Trećeg, ali vrlo je verovatno da će kovanice sa Kraljicom ostati u opticaju još mnogo godina i da će proces njihove zamene biti postepen.

Pre nego što su sve britanske kovanice bile ažurirane za decimalizaciju 1971, bilo je prilično normalno pronalaziti više različitih monarha među vašim sitnišem.

Iako ne znamo kako će izgledati kraljev portret na kovanicama, kovanica izdata 2018. u čast njegovog rođendana može da nam pruži neki nagoveštaj.

Jedna stvar koja deluje izvesno je da će on biti predstavljen u profilu koji gleda na suprotnu stranu - ulevo.

Tradicija nalaže da pravac u kom gleda monarh na kovanici mora da se smenjuje naizmenično za svakog monarha.

Jednom kad ga odobri vlada, novi dizajn će izrađivati Kraljevska kovnica novca u Lantrisantu, u južnom Velsu.

Kraljica se pojavljivala na svim novčanicama Banke Engleske od 1960. (novčanice koje izdaju Škotska i Severnoirska banka nemaju monarha).

U opticaju je oko 4,5 milijardi pojedinačnih novčanica Banke Engleske koje vrede oko 80 milijardi funti i, kao i u slučaju kovanica, one će se takođe postepeno povlačiti iz upotrebe.

Sve novčanice i kovanice ostaće važeće za upotrebu.

Banka Engleske će najaviti dobrano unapred kad to ne bude bio slučaj.

Markice i poštanski sandučići

Od 1967. godine, sve markice koje izdaje Kraljevska pošta sadržale su reljefnu siluetu profila kraljice Elizabete Druge.

Kraljevska pošta će sada prestati da štampa markice sa likom kraljice Elizabete Druge - mada one i dalje smeju da se koriste na pismima i paketima - i otpočeće proces izdavanja novih.

Getty Images

Novi kralj se već pojavljivao na markicama ranije, ali Kraljevska pošta ne želi još da otkriva kako će izgledati novi dizajn.

Pored toga što postavlja monarhe na markice, Kraljevska pošta stavlja i kraljevske monograme („kraljevska šifra") na mnoge poštanske sandučiće.

Više od 60 odsto britanskih 115.000 poštanskih sandučića nose oznaku EIIR Kraljice Elizabete Druge - E za Elizabeta i R za Regina, što znači kraljica.

U Škotskoj, na njima se nalazi škotska kruna.

Van Škotske, bilo koje novo ulično poštansko sanduče sada će nositi kraljev monogram - ali budući da je broj novih sandučića koji se postavljaju vrlo mali, možda će proći poprilično vremena pre nego što sretnete neki od njih.

Kraljevski pečat odobrenja

Od flašica sa kečapom i pakovanja cerealija do parfema, velike su šanse da ste već videli kraljevski grb uz reči:

„Po naimenovanju Njenog veličanstva Kraljice" na nekim od artikala iz prodavnice ili drugim proizvodima.

To su proizvodi koji su dobili kraljevsko odobrenje, što znači da je kompanija koja ih pravi redovno snabdeva kraljevska domaćinstva.

U poslednjem veku, monarh, njegov supružnik i naslednik izdavali su vlastita kraljevska odobrenja - što ih čini garantima - i trenutno postoji oko 900 kraljevskih odobrenja koje drži oko 800 kompanija.

Kada neki garant umre, bilo koje kraljevsko odobrenje koje je on izdao postaje nevažeće i kompanija ima rok od dve godine da prestane da koristi kraljevski grb.

Izuzetak su bila odobrenja koje je izdala kraljica majka i koja su važila pet godina posle njene smrti.

Odobrenja koje je izdao Čarls u svojstvu princa od Velsa nastaviće da važe sada kada je on postao kralj zato što ona idu uz domaćinstvo, a ne titulu.

Očekuje se da će novi kralj sada dodeliti sinu i nasledniku, princu Vilijamu, sposobnost da izdaje vlastite odobrenja.

Pasoši i dalje važe

Ali nisu samo novac, markice i odobrenja ono što mora da se ažurira.

Svi britanski pasoši izdati su u ime Njenog veličanstva i još uvek važe za putovanja, ali za nove pasoše, tekst unutar glavne korice biće promenjen u Njegovo veličanstvo.

Policijske službe u Engleskoj i Velsu moraće da promene kraljevski monogram Kraljice Elizabete Druge u središtu natpisa na svojim šlemovima.

Advokati koje je postavio monarh da budu Kraljičin savet sada će biti poznati kao Kraljev savet i to na snagu stupa odmah.

I, konačno, reči nacionalne himne „Bože spasi kraljicu" biće promenjene.

Kada Čarls bude zvanično proglašen kraljem na formalnoj ceremoniji, doći će do javne objave sa balkona Palate Svetog Džejmsa, uključujući povik:

„Bože spasi Kralja".

Posle toga će nacionalna himna biti intonirana sa tim rečima prvi put od 1952.

Bonus video: