Kraljica Elizabeta Druga na ekranu: Serije i dokumentarci koji pružaju uvid u život monarhinje

Brojne glumice su pokušale da dočaraju šta se moglo dogoditi iza zatvorenih vrata

5581 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kraljica je došla na presto u osvit doba masovnih medija. Njeno krunisanje 1953. bio je prvi događaj prenošen na nacionalnoj televiziji, a skoro svaki njen korak u javnosti prikazan je na filmu.

Što se tiče njenih privatnih trenutaka, brojne glumice su pokušale da dočaraju šta se moglo dogoditi iza zatvorenih vrata.

Evo nekih od dokumentarnih filmova koji su otvorili prozor u njen život, i nekih istaknutih, izmišljenih portreta koji su pomogli u oblikovanju percepcije javnosti.

Kruna (Netfliks serija, 2016-danas)

Ne možete pisati o kraljici na ekranu, a da ne pomenete Krunu, glavnu Netfliksovu seriju koja prati vladavinu monarhinje od njenog uspona do ranih 2000-ih.

Kler Foj i Olivija Kolman su igrale vodeću ulogu u četiri dosadašnje sezone. Imelda Staunton preuzima petu, koja bi trebalo da bude emitovana u novembru, a radnja počinje 1990-ih.

Serija se ponekad čini kao vrhunska sapunica, naglašavajući navodnu dramu i sukob, kako između kraljevske porodice, tako i između monarhinje i premijera, iako je njena istorijska tačnost bila naširoko kritikovana.

Gledajte na Netfliksu

Omaž njenom veličanstvu kraljici (BBC dokumentarac, 2022)

Dirljiva sećanja kraljičine dece izdvajaju ovaj devedesetominutni dokumentarac od većine drugih činjeničnih filmova o njenom životu i vremenu.

Uz tako malo prilika da zaista vidimo intimne trenutke kraljevske porodice, očigledna i iskrena naklonost sa kojom razgovaraju, daje nam uvid u njihove odnose sa majkom kada su bili prvo porodica, a potom kraljevska porodica.

Princ Čarls, kako su ga zvali u vreme snimanja dokumentarca, priseća se ranog sećanja kada je imao samo tri godine.

„Nikada neću zaboraviti kada smo bili mali, kupali se, a ona je došla da vežba da nosi krunu pre krunisanja", kaže on.

„Sve te vrste divnih trenutaka, nikada neću zaboraviti."

Na drugim mestima, naratorka Kirsti Jang priča o privatnim i javnim stranama kraljičine vladavine u svom toplom, autoritativnom stilu.

Njeno Veličanstvo kraljica (dokumentarni film na Kanalu 4, 2022)

Veteran voditelj Džon Snou otvara ovaj jednosatni specijal sa veoma ličnom vezom - ponosno pokazuje mutnu crno-belu fotografiju sebe i braće kako se sastaju s kraljicom pet godina posle njenog krunisanja kada je imao 10 godina.

Njegovo glavno sećanje je da je susret podrazumevao krečenje toaleta u prizemlju u slučaju da neko od kraljevske porodice mora da ga koristi (nisu).

Inače, ne pamti mnogo, „osim što je bila mala, da je nosila plisiranu suknju, šešir, nije mnogo govorila".

„Princ Filip - rekao je mnogo, ali ja nisam baš mnogo razumeo", dodao je.

Snou je začinio program sa više uspomena, kako sopstvenih, tako i tuđih, kao što je i njegova komšinica, dvorska dama.

On uravnotežuje te lične trenutke koristeći novinarsku strogost da ispriča i zvaničnu istoriju, preispitujući najznačajnije epizode iz kraljičinih sedam decenija na tronu, od njenog krunisanja do kontroverzi iz 1990-ih.

Kraljičino krunisanje u boji (ITV/Netfliks dokumentarac, 2018)

Možda se čini da početak kraljičine vladavine pripada dalekom istorijskom dobu. Pokrivanje krunisanja u boji i neki opušteniji snimci iza scene koje je naručila sama mlada kraljica pomažu da se ova prilika oživi.

Postoje intervjui sa nekima od učesnika, poput mladih pratilja koje su morale da pridrže jednu članica koja se umalo nije onesvestila tokom ceremonije. Čujemo kako je kenterberijski nadbiskup kasnije pomogao da je oživi dajući joj gutljaj rakije u riznici.

U program, koji je predstavio Aleksandar Armstrong, prikazani su divni amaterski snimci radosnih i povremeno ekscentričnih uličnih zabava koje su se istog dana održavale širom Velike Britanije.

Gledajte na Netfliksu

Elizabeta R - Godina u životu kraljice (BBC dokumentarac, 1992)

Getty Images

Ako želite da zavirite iza baršunaste zavese, tvorci ovog dokumentarca su imali retku mogućnost da prate kraljicu tokom godinu dana 1990. i 1991. godine.

Dokumentarac beleži privatne trenutke i sastanke u različitim rezidencijama i na turnejama.

Posebno je osvežavajuće videti kraljicu kako se ponaša i ćaska prirodno - bilo da je to šala sa Nelsonom Mandelom ili zahvaljivanje na nekonvencionalnim haljinama koje je dobila od penzionerke u Jorkširu.

Tu je i glas same monarhinje, u mnogo manje formalnim tonovima nego što smo navikli da čujemo u njenim govorima.

Možda je i najbliži momenat kada je kraljica izgubila živce pred kamerom prolazni trenutak majke i ćerke - kakav će svaka porodica znati - kada je kraljica majka zadirkuje dok gledaju Epsom derbi.

Inače, nema mnogo kraljevskog skandala u emisiji, a ako želite dramu onda bi trebalo da pogledate Krunu. Ovo je snimljeno neposredno pre njene „užasne godine" 1992. godine, tako da beleži zatišje pred buru.

Elizabeta: Portret u delovima (Amazon Prajm video dokumentarac, 2022)

Bezobzirniji i živahniji od većine kraljevskih dokumentaraca - dok ostaje pun poštovanja - ovaj devedesetominutni film spaja arhivu kraljice i njene okolne kulture, skačući napred-nazad u vremenu kroz njenih 70 godina.

Objavljen za njen platinasti jubilej ranije ove godine, bilo je to poslednje delo režisera Notinga Hila i Vojvode Rodžera Mičela pre nego što je umro pre godinu dana.

Njegov stil, korištenje isečenih snimaka za sastavljanje labavih tematskih poglavlja, umesto da priča hronološke priče, pruža svež osećaj i pomaže da se razbije deo pompe i formalnosti koji su okruživali monarhinju.

Elizabeta: Naša kraljica (Kanal 5, 2018)

Sveobuhvatniji prikaz njenog života, pokrivajući uspone i padove jedinstvenog statusa u naciji, ova serija bi trebalo da zadovolji.

Koristi poznatu formulu televizijskog dokumentarnog arhiva vesti u kombinaciji sa komentarima istoričara, političara i članova kraljevskog kruga.

Iako može biti malo novih otkrića, nudi dubinsko i nostalgično putovanje stazom sećanja.

Kraljica (Netfliks film, 2006)

Helen Miren osvojila je Oskara za najbolju glumicu za glavnu ulogu u filmu Kraljica iz 2006.

Smešten nakon smrti princeze Dajane 1997. godine, film je prikazao jedan od najizazovnijih trenutaka za monarhinju, kada je bila percipirana kao povučena i spora da reaguje na nacionalno raspoloženje.

Helen Miler je ranije ove godine otkrila da je pisala pravoj kraljici pre snimanja da kaže: „Istražujemo veoma težak period u vašem životu. Nadam se da nije previše grozno za vas."

„Ne mogu da se setim kako sam to rekla. Samo sam rekla da sam u svom istraživanju pronašla sve veće poštovanje prema njoj", glumica je rekla za Radio Tajms:

Glumica je takođe ranije rekla da ne zna da li je kraljica gledala film, ali „imala sam osećaj da je viđen i da je cenjen".

Kako je dobila taj osećaj nije jasno, s obzirom na to da portret nije uvek u potpunosti laskav, i da je Miren dodala: „Nikada nisam čula direktno, i nikada neću."

Gledajte na Netfliksu

Kraljevski večernji izlazak (film, 2015)

U ovom filmu iz 2015. kanadska glumica Sara Gadon igra 19-godišnju princezu Elizabetu, koja izlazi na ulice sa sestrom Margaret tokom proslave Dana VE, završetka Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine.

To je bezbrižno i šarmantno ponovno zamišljanje princezine noći anonimne slobode, labavo zasnovano na stvarnim događajima kada su se sestre zaista pridružile veseloj masi u tržnici ispred Bakingemske palate.

Međutim, čini se malo verovatnim da je Elizabeta zaista srela poletnog vazduhoplovca u autobusu na sprat pre nego što je proletela kroz grad sa njim i odvela ga nazad u palatu na doručak sa majkom i ocem - ali scenaristi filma su odlučili da bi i oni mogli da koriste umetničku dozvolu prilikom popunjavanja praznina o kraljičinom životu.

Bonus video: