Kanadski premijer kritikovan zbog pjevanja uoči sahrane britanske kraljice

U snimku objavljenom na društvenim mrežama, čuje se kako Trudo pjeva čuvenu pjesmu Boemska rapsodija britanske grupe Kvin, zbog čega su ga mnogi kritikovali, ali ga članovi njegovog kabineta brane

12112 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kanadski premijer Džastin Trudo snimljen je kako stoji kraj klavira i peva u londonskom hotelu, samo dva dana uoči sahrane kraljice Elizabete Druge.

U snimku objavljenom na društvenim mrežama, čuje se kako Trudo peva čuvenu pesmu Boemska rapsodija britanske grupe Kvin, zbog čega su ga mnogi kritikovali, ali ga članovi njegovog kabineta brane.

Kraljica je bila šef kanadske države, a Trudo je 19. septembar, kada je bila zakazana njena sahrana, proglasio danom žalosti u Kanadi.

Kritičari su optužili kanadskog premijera za manjak poštovanja, ali je bilo i onih koji su smatrali da nije uradio ništa loše.

Njegov portparol potvrdio je da je snimak verodostojan, iako nije jasno ko ga je napravio i objavio na društvenim mrežama.

Nastao je u subotu 17. septembra u Korintiji, londonskom hotelu u kojem odseda kanadska delegacija.

Trudo je u majici kratkih rukava i oslanja se na klavir, za kojim sedi Gregori Čarls, muzičar iz Kvebeka i nosilac Ordena Kanade, koji svira Boemsku rapsodiju.

Peva čuvene stihove „lako došlo, lako otišlo, malo visoko, malo nisko" i „vetar duva u svakom smeru".

Grupa je pevala dva sata i bilo je „jako zabavno", podsećalo je na karipske sahrane na kojima se prepliću tužni trenuci i slavljenje života, rekao je Čarls kandskom listu Gloub i mejl (The Globe and Mail).

Ali snimak je naišao na kritike javnosti i nekih komentatora u Kanadi.

„Reč sramotno ne dočarava ni deo toga što se dogodilo", zapisao je na Tviteru Endrju Kojn, kolumnista lista Gloub i mejl.

„On je premijer, na javnom je mestu, u predvečerje kraljičine sahrane. I ovako se ponaša?", zapitao se Kojn.

„On je kanadski premijer i predstavlja zemlju u nedelji žalosti zbog smrti kraljice, šefice naše države. Ovde se ne radi o Džastinu, trebalo bi da odraste", ocenio je Vivijan Berkoviči, bivši kanadski ambasador u Izraelu.

Ali neki smatraju da kritičari preteruju sa optužbama.

Emet Mekfarlan, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Vaterlou u Ontariju, napisao je na Tviteru:

„On....peva. Ovo ne spada u sve sramne stvari koje je Džastin Trudo rekao ili uradio".

„Posle večere u subotu, premijer je došao na malo okupljanje članova kanadske delegacije, koji su zajedno došli da odaju počast Njenom veličanstvu.

„Gregori Čarls, ugledni muzičar iz Kvebeka i vlasnik Ordena Kanade, svirao je klavir u holu hotela, što je navelo neke članove delegacije, među kojima je bio i premijer, da mu se pridruže", rekao je Trudoov portparol.

Dodao je da je „premijer učestvovao u raznim aktivnostima kojima je odao počast kraljici".

Neki od komentara bili su i vedriji.

„Ne mislim da je to što je Džastin Trudo pevao Boemsku rapsodiju akt nepoštovanja prema kraljici, ali znam dovoljno o karaokama da bih mogao da kažem da jeste", našalio se Adam Dajbel, novinar iz oblasti muzike.

U intervjuu za BBC, Trudo je rekao da ne vidi da će Kanada uskoro prekinuti veze sa britanskom krunom.

Kompleksnost udaljavanja od ustavne monarhije nije ono čime se „Kanađani trenutno previše bave", rekao je on.

Dodao je i da ceni „stabilnost" sadašnjeg sistema.

„Postoji dobra ravnoteža u sistemu koji imamo za koji mislim da će nastaviti da služi Kanađanima odlično", rekao je Trudo.

U Kanadi je monarh - sada kralj Čarls - šef države. Monarhija ima uglavnom simboličku ulogu, a pravu moć upravljanja ima kanadska vlada.

Za promenu sadašnjeg sistema bilo bi potrebno odobrenje i Donjeg doma i Senata u parlamentu, kao i jednoglasna saglasnost svih 10 provincija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: