Pronađene očuvane bronzane statue u Italiji iz rimskog perioda koje bi mogle da "ponovo ispišu istoriju"

Ovo je najvažnije arheološko otkriće još od pronalaska bronzanih statua grčkih ratnika iz Rijaće, koje su iskopane 1972. godine u Kalabriji i potiču iz perioda između 460 i 450 godina prije nove ere

11052 pregleda 3 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Italijanski arheolozi otkrili su 24 sjajno očuvane bronzane statue u oblasti Toskana, a veruje se da potiču iz rimskog perioda.

Do pronalaska je došlo ispod ruševina starog rimskog kupatila prekrivenog blatom u mestu San Kaskijano dei Banji, gradića smeštenog u brdima provincije Sijena, oko 160 kilometara od Rima.

Stručnjaci smatraju da su nastale pre 2.300 godina, a predstavljaju Higieju, grčku boginju zdravlja, Apolona, grčkog boga muzike i igre, kao i druga grčko-rimska božanstva.

Jedan od stručnjaka rekao je da bi ovo otkriće moglo da „ponovo ispiše istoriju".

Većina figura, koje su bile pod zemljom pokraj 6.000 bronzanih, srebrnih i zlatnih novčića, datira iz drugog i prvog veka pre nove ere.

Taj period poznat je kao vreme „velikog preobražaja drevne Toskane" pošto je prešla iz ruku Etruraca pod vlast Rimljana, kažu iz italijanskog Ministarstva kulture.

Jakopo Taboli, profesor na Univerzitetu stranaca u Sijeni, koji je predvodio iskopavanje, kaže da su statue bile potapane u termalne vode u sklopu rituala.

„Davalo se vodi u nadi da će ti voda nešto uzvratiti", rekao je.

Figure koje je voda i očuvala biće odnete u laboratoriju za restauraciju u obližnjem Grosetu, a kasnije će biti izložene u novom muzeju u San Kaskijanu.

Ovo je najvažnije arheološko otkriće još od pronalaska bronzanih statua grčkih ratnika iz Rijaće, koje su iskopane 1972. godine u Kalabriji i potiču iz perioda između 460 i 450 godina pre nove ere.

„Svakako je jedno od najvećih pronalazaka bronzanih predmeta u istoriji drevnog mediterana", kaže Masimo Osana, generalni direktor Muzeja Italije.

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima.


Možda će vam i ova priča biti zanimljiva:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: