Šta da očekujemo od Mundijala za četiri godine - broj timova, stadioni i format

I dok su sve utakmice ovaj put igrane na sat vremena vožnje jedna od druge, naredno Svjetsko prvenstvo će se igrati u tri zemlje - Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku

6430 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Katar 2022. će ostati upamćen kao „najkompaktniji" Fifin Mundijal u istoriji - ali 2026. će biti sasvim drugačija.

I dok su sve utakmice ovaj put igrane na sat vremena vožnje jedna od druge, naredno Svetsko prvenstvo će se igrati u tri zemlje - Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku.

Biće to proširen šampionat, uz učešće još 16 timova, što znači više utakmica.

Međutim, šampionat će se i dalje održavati tokom pet nedelja od sredine juna 2026. godine.

Postavljaće se pitanje broja putovanja fudbalera i navijača, budući da se takmičenje održava u 11 američkih gradova, zajedno sa tri stadiona u Meksiku i dva u Kanadi.

Održivost će, stoga, biti važno pitanje, sa značajnim brojem avionskih letova neophodnih za transport timova, navijača, medija i Fifinih zvaničnika u tri zemlje.

Zašto će 2026. biti više timova nego ikad?

Fifa proširuje naredno muško Svetsko fudbalsko prvenstvo sa 32 na 48 timova.

To znači da će ono doneti više novca kroz sponzorstva, prodaju suvenira i karata, i prihoda od emitovanja - očekuje se da će Fifa zaraditi 11 milijardi dolara tokom četvorogodišnjeg ciklusa do decembra 2026. godine.

Na sledećem Svetskom prvenstvu se očekuje rekordna poseta, budući da popularnost fudbala u Severnoj Americi nastavlja da raste.

Fifa procenjuje da će sledeći šampionat posetiti čak 5,5 miliona navijača, nadmašivši rekordnih 3,6 miliona navijača koji su posetili prvenstvo 1994. godine, kad je prosečna posećenost svake utakmica bila 68.000 gledalaca.

Ovo upravno telo tvrdi da će veći deo dodatne zarade biti preusmeren na razvoj fudbala širom sveta, uz projekte koji uključuju ulaganja u razvoj ženskog fudbala.

Proširenim formatom će se povećati broj timova iz Afrike i Azije.

Ove 2022. godine bilo je ukupno 11 timova iz dve konfederacije u završnom delu turnira - uključujući Katar, koji se automatski kvalifikovao kao domaćin, i Australiju, koja je učestvovala u azijskim kvalifikacijama, a potom pobedila Peru u interkontinentalnom plejofu.

Godine 2026, biće najmanje 17 timova iz ove dve konfederacije - a moglo bi da bude čak 19, u zavisnosti od toga koje dve zemlje će pobediti u interkontinentalnim plejofovima šest timova za učešće u završnom turniru.

Za Svetsko prvenstvo će se kvalifikovati najmanje šest timova iz Konkakafa, uključujući Kanadu, Meksiko i Sjedinjene Američke Države kao domaćine - a federacija će imati dva tima i u plejofovima.

Gde će se utakmice igrati 2026. godine?

Getty Images

U junu je obelodanjeno 16 lokacija, a svi stadioni su već izgrađeni - većinu stadiona sa velikim kapacitetom koriste timovi NFL-a u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neki od stadiona će biti unapređeni pre 2026. godine, a neki će zahtevati sađenje travnatih površina, jer Fifa ne dozvoljava veštačke podloge.

Kako stvari trenutno stoje, format za 2026. godinu predviđa 80 utakmica tokom čitavog turnira - mada bi to još uvek moglo da se promeni.

Sjedinjene Američke Države će biti domaćin 60 utakmica, uključujući svaku utakmicu od četvrt finala pa nadalje, dok će susedne Kanada i Meksiko biti domaćini po deset utakmica.

I SAD i Meksiko su već ranije bili domaćini Svetskog prvenstva - ali većina lokacija se 2026. godine neće ponoviti.

SAD ne koriste nijedan stadion iz 1994. godine, dok Meksiko ima samo jedan prostor iz 1970. i 1986. godine - legendarni Stadion Asteka u Meksiko sitiju.

Mesta na kojima će se igrati utakmice 2026. godine su:

Sjedinjene Američke Države

  • Njujork/Nju Džerzi (stadion MetLajf)
  • Los Anđeles (stadion SoFi)
  • Dalas (stadion AT&T)
  • Zalivska oblast San Franciska (stadion Levi)
  • Majami (stadion Hard rok)
  • Atlanta (stadion Mercedes-Benc)
  • Sijetl (stadion Lumen)
  • Hjuston (stadion NRG)
  • Filadelfija (stadion Linkoln fajnenšel)
  • Kanzas Siti, Misuri (stadion Erouhed)
  • Boston/Foksboro (stadion Žilet)

Kanada

  • Toronto (stadion BMO)
  • Vankuver (stadion BC Plejs)

Meksiko

  • Gvadalahara (stadion Akron)
  • Meksiko Siti (stadion Asteka)
  • Monterej (stadion BBVA Bankomer)

Geografski raspored za sledeće Svetsko prvenstvo još nije saopšten, ali je vrlo verovatno da će timovi igrati grupnu fazu takmičenja u regionalizovanim zonama.

Postoje tri glavne grupacije prostora, što će pomoći da se smanji broj putovanja neophodnih za najmanje jedan deo turnira.

Zapadna regija:

  • Vankuver
  • Sijetl
  • Zalivska oblast San Franciska
  • Los Anđeles
  • Gvadalahara

Centralni regija:

  • Kanzas Siti
  • Dalas
  • Atlanta
  • Hjuston
  • Monterej
  • Meksiko Siti

Istočna regija:

  • Toronto
  • Boston
  • Filadelfija
  • Majami
  • Njujork/Nju Džerzi

Pogledajte video: „Lik iz metroa" postao miljenik navijača na Svetskom prvenstvu


Kako će biti organizovano Svetsko prvenstvo 2026?

Konačnu odluku će doneti Savet Fife 2023. godine.

Prvobitna favorizovana opcija su 16 grupa sa po tri tima.

Svaki tim bi odigrao po dve utakmice u grupnoj fazi, umesto tri, a u sledeću rundu od 32 tima bi prolazila dva najbolje plasirana.

Međutim, loša strana ovoga mogla bi da bude da dva tima koja igraju u poslednjem kolu mogu da odigraju na određeni rezultat koji će oba tima poslati dalje.

To se navodno desilo 1982. godine kad su Zapadna Nemačka i Austrija prošle dalje na štetu Alžira u takozvanoj „Sramoti iz Hihona".

Imajući u vidu uspešnost formata od četiri tima 2022. godine, struktura za 2026. će biti preispitana, prema rečima predsednika Fife Đanija Infantina.

„Moram reći posle ovog Svetskog prvenstva i uspeha grupa sa po četiri tima, mi moramo da preispitamo ili ponovo razgovaramo o formatu, da li ćemo imati 16 grupa od tri ili 12 grupa od četiri tima."

Ovim se nagoveštava da će na kraju ipak biti 12 grupa od po četiri tima, praktično podeljenih na dva dela (kao dva Evropska prvenstva odjednom).

Druga mogućnost, koja ipak deluje malo verovatno, jeste da se neće dozvoliti da se utakmice u grupnoj fazi takmičenja završavaju nerešenim rezultatom.

Ako bi timovi odigrali nerešeno posle 90 minuta, ishod bi mogao da se odluči penal serijom, bez potrebe za igranjem produžetaka.

Gde će se igrati finale Svetskog prvenstva 2026?

Getty Images

Ta odluka još nije doneta, ali hoće naredne godine.

Trenutno je najveći favorit za lokaciju finala stadion MetLajf u Ist Raderfordu, u Nju Džerziju, koji može da primi 82.500 gledalaca i dom je Njujork Džajantsa i Njujork Džetsa iz NFL-a.

Stadion Asteka u Meksiku predložen je za lokaciju utakmice koja će otvoriti prvenstvo.

Oba stadiona su kandidati za finale 2026. godine, ali predsednik Infantino je rekao da će Fifa dobro razmisliti pre nego što donese tu odluku.

„Još uvek se vode neke rasprave i svakako ćemo odabrati najbolje gradove za otvaranje i zatvaranje završnog turnira", rekao je Infantino.

„Ali na tom Svetskom prvenstvu će svaka utakmica biti kao finale."


Pogledajte video: Od izbegličkog kampa do Svetskog prvenstva - sirijski fudbaleri u pohodu da postanu profesionalni igrači


A šta je sa 2030?

Biće to poseban jubilej, pošto se obeležava 100 godina od prvog Fifinog Svetskog prvenstva u Urugvaju, na kom je igralo svega 13 timova.

Urugvaj već neko vreme tvrdi da bi on trebalo da dobije organizaciju tog događaja, možda u zajedničkoj kandidaturi sa Argentinom.

Španija i Portugal se nadaju da će ih nominovati Uefa, ali je Engleska odustala u korist kandidature za Uefino Evropsko prvenstvo 2028. godine, zajedno sa Škotskom, Velsom, Severnom Irskom i Republikom Irskom.

Saudijska Arabija bi mogla da bude još jedan potencijalni kandidat, mada bi to onda verovatno značilo još jedan zimski turnir zbog visokih letnjih temperatura na Bliskom istoku.

Odluku o domaćinu turnira 2030. godine Savet Fife će doneti 2024. godine.


Pogledajte video: Slavlje zbog pobede Gaučosa na ulicama Buenos Ajresa duboko u noć


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: