Holandija: Evropska medicinska agencija protiv otvaranja erotskog centra u svom komšiluku

Zvaničnici Amsterdama su 2021. godine usvojili odluku da se ozloglašena četvrt crvenih fenjera izmjesti iz centra zbog rastuće stope kriminala i prevelike gužve u uskim uličicama, u četvrti presječenoj kanalima

11737 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz ulice, Foto: Getty Images
Detalj iz ulice, Foto: Getty Images

Glavna Evropska agencija za lekove protivi se planiranoj gradnji četvrti crvenih fenjera, svojevrsnom erotskom centru, u blizini sedišta ove institucije u Amsterdamu.

Iz agencije je saopšteno da se strahuje od „uznemiravanja, prodaje droge, opijanja i nepristojnog ponašanja" blizu Evropske medicinske agencije (EMA) koja je preseljena iz Londona u Amsterdam posle Bregzita.

Femke Halsema, gradonačelnica Amsterdama, želi da izgradi višespratni „erotski centar" koji će zameniti čuvenu četvrt crvenih fenjera, gde je legalizovana prostitucija.

Međutim, sve je više protivljenja i kritika kojima se sada pridružila i EMA, čiji zvaničnici tvrde da će problemi zabeleženi u četvrti crvenih fenjera samo biti prebačeni na novu lokaciju.

„Otvaranje erotskog centra u blizini zgrade EMA imaće verovatno jednako negativni efekat na okruženje", piše u saopštenju agencije.

Agencija je prebacila sedište u Amsterdam 2019. godine, kada je Velika Britanija istupila iz Evropske unije. Četvrt u kojoj se nalazi jedna je od lokacija koje se razmatraju za gradnju budućeg erotskog centra.

Zvaničnici Amsterdama su se 2021. godine usvojili odluku da se ozloglašena četvrt crvenih fenjera izmesti iz centra zbog rastuće stope kriminala i prevelike gužve u uskim uličicama u četvrti presečenoj kanalima.

Angažovane su arhitekte za projekat zgrade u kojoj će se nalaziti prostorije za pružanje seksualnih usluga, kao i barovi i centri za zabavu.

Halsema je rekla da želi da poboljša uslove za seksualne radnice i umanji uticaj organizovanog kriminala.

„Nadam se da je moguće pokrenuti erotski centar koji odiše klasom i prepoznatljivošći i nije mesto gde se okupljaju sitni kriinalci i najranjivije žene", izjavila je za Observer u novembru.

Halsema je priznala da je svesna da brojni stanovnici neće želeti ovakav centar blizu njihovih domova.

Prošlog meseca su gradske vlasti Amsterdama zabranile pušenje kanabisa na ulicama u četvrti crvenih fenjera u Amsterdamu, i ograničile radno vreme barova i restorana.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: