Ukrajinski sportisti "ne bi trebalo da se takmiče sa Rusima u olimpijskim kvalifikacijama", kažu iz Kijeva

Prema odluci ukrajinskih vlasti, ako bi neki ukrajinski sportista učestvovao na takmičenju na kojem ima i ruskih, njihovi sportski savezi mogli bi da izgube "nacionalni status"

8171 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ukrajinskim sportistima ne bi trebalo dozvoliti da se nadmeću u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu ukoliko i Rusi učestvuju, smatra Oleg Nemčinov, ministar u ukrajinskoj vladi.

Iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) preporučili su da se ruskim i beloruskim takmičarima dozvoli nastup na međunarodnim takmičenjima, ali pod neutralnom zastavom i samo ako nisu javno podržali rat u Rusije u Ukrajini.

Prema odluci ukrajinskih vlasti, ako bi neki ukrajinski sportista učestvovao na takmičenju na kojem ima i ruskih, njihovi sportski savezi mogli bi da izgube „nacionalni status".

Odluka je doneta na predlog Vadima Gutsaita, ministra sporta Ukrajine.

„Na sastanku vlade, na predlog kolege Gutsaita, doneta je odluka da ukrajinski sportisti učestvuju samo u kvalifikacijama gde nema Rusa", rekao je Nemčinov.

„U skladu sa tim, učešće mimo ovih kriterijuma bi moglo biti osnov za ukidanje nacionalnog statusa tim savezima (čiji bi sportisti eventualno učestvovali)", dodao je.

Gutsait je i predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine.

Posle početka ruske invazije u februaru 2022, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je međunarodne federacije sportova da ne dozvole ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče.

Međutim, u novim preporukama, MOK je predložio da se zabrana ukine, ali da se odnosi samo na pojedinačne sportiste, ne i na timove.

Još se čeka konačna odluka da li će Rusi i Belorusi moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Ukrajina je zapretila da će bojkotovati Olimpijske igre ukoliko se dozvoli učešće ruskim i beloruskim takmičarima.

Pridružile su se i neke druge zemlje, među kojima SAD i Velika Britanija.

Iz MOK su poručili da „traže put" da dozvole sportistima iz ove dve države da se nadmeću na Olimpijskim igrama 2024. i Paraolimpijskim igrama 2026.

Tomas Bah, predsednik MOK, saopštio je u utorak da je dozvoljavanje učešća Rusima i Belorusima u međunarodnim takmičenjima već dala rezultate i da nije bilo nikakvih incidenata.

Međutim, nekolicina sportista se protivila učešću ruskih i beloruskih kolega i koleginica.

On je kao primer naveo potez ukrajinske teniserke Marke Kostjuk, koja je u finalu turnira u američkom Ostinu pobedila Ruskinju Varvaru Gračevu i potom odbila da se rukuje sa rivalkom.

„Imamo sistem bodovanja u našem sportu. Ako ne učestvujem, pašću na listi i moja karijera će biti gotova", kaže Kostjuk, koja nije želela da se rukuje ni sa Beloruskinjom Viktorijom Azarenkom na US Openu u septembru.

„Mnogo se govorilo i ja sam pričala, iako to nismo činili javno, ali prethodne godine smo se borili da odstranimo Ruse i Beloruse iz našeg sporta.

„Nažalost, nismo nezavisni, radimo sa ženskom i muškom teniskom acocijacijom - VTA i ATP - i nemamo mnogo moći da sprovedemo promene", smatra Ukrajinka.

Njena koleginica Lesija Curenko tvrdi da je susret sa ruskim teniserkama „etnički konflikt".

„Toliko je uticalo na mene da sam imala napade panike", rekla je ona.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk