Egipćani negoduju zbog crne Kleopatre u Netfliksovoj seriji

Vodeći arheolozi insistiraju da je Kleopatra imala svijetlu kožu, "a ne crnu"

5634 pregleda 0 komentar(a)
"Kleopatra", Foto: Printscreen YouTube
"Kleopatra", Foto: Printscreen YouTube

Netfliksov dokumentarno-igrani serijal u kome je kraljica Kleopatra Sedma predstavljena kao crnkinja izazvala je kontroverze u Egiptu.

Egipatski advokati su podneli žalbu koja optužuje dokumentarni serijal Afričke kraljice: kraljica Kleopatra da je prekršio medijske zakone i da ima za cilj „brisanje egipatskog identiteta".

Vodeći arheolozi insistiraju da je Kleopatra imala svetlu kožu, „a ne crnu".

Međutim, iz produkcije serijala kažu da je „njeno poreklo za debatu".

„Ako vam se ne sviđa podela uloga, nemojte da gledate", poručila je glumica koja u serijalu ima rolu egipatske Kraljice.

Glumica Adel Džejms oglasila se na Tviteru i objavila snimke ekrana telefona na kojima se vide preteći komentari sa uvredama na rasnoj osnovi.

Kleopatra je rođena u egipatskom gradu Aleksandrija 69 godine pre nove ere i bila je poslednja kraljica iz dinastije koju je osnovao Ptolemej, general vojske Aleksandra Makedonskog.

Nasledila je njenog oca Ptolomeja Sedmog 51. godine pre nove ere i vladala je Egiptom 21 godinu, do svoje smrti, posle čega je Rimsko carstvo preuzelo vlast nad ovom zemljom.

Ne zna se ko je Kleopatrina majka, a istoričari kažu da je moguće da su ona ili neko od njenih ženskih predaka bili starosedeoci Egipta ili drugog dela Afrike.

Odluka da se uloga Kleopatre dodeli Adeli Džejms, koja je mešane rase, u novom dokumentarnom serijalu je „klimanje glavom na viševekovnu debatu o rasi vladarke", preneo je portal Tudum u februaru ove godine.

„Nemamo prilike da vidimo ili čujemo priče o crnim kraljicama i ovo je važno za mene, moju ćerku i za moju zajednicu da saznaju jer ih je bilo na pretek", rekla je Džada Pinket Smit, američka glumica koja je izvršna producentkinja i naratorka dokumentarnog serijala.

Međutim, kada se pojavio trejler sredinom aprila, mnogi Egipćani su se žalili na prikaz Kleopatre.


„Ovo je potpuno lažno. Kleopatra je bila Grkinja i imala je svetlu kožu, a ne crnu", rekao je Zahi Havas, proslavljeni egiptolog i nekadašnji ministar za antikvitete, za novine al-Masir al-Joum.

Jedini egipatski vladari za koje se zna da su bili crni bili su kraljevi iz 25. dinastije Kušit koja je vladala od 747 do 656 godine pre nove ere, dodao je egiptolog.

„Netfliks želi da izazove konfuziju šireći lažne priče i obmane o poreklu egipatske civilizacije kao crne", rekao je i pozvao Egipćane da ustanu protiv ovog striming servisa.


Pogledajte video: Ovako su izgledali drevni Egipćani


Advokat Mahmud al-Semari podneo je žalbu javnom tužiocu i tražio da preuzme „neophodne pravne korake" i zabrani pristup Netfliksu u Egiptu.

On je naveo da serija uključuje vizuelni materijal i sadržaj koji krši egipatske zakone o medijima i optužio Netfliks da pokušava da „promoviše afrocentrično razmišljanje... koje uključuje slogane i spise koji imaju za cilj iskrivljavanje i brisanje egipatskog identiteta".

Pre tri godine, planovi za film o Kleopatri sa izraelskom glumicom Gal Gadot izazvali su burnu debatu na društvenim mrežama, a neki su insistirali da bi uloga trebalo da pripadne arapskoj ili afričkoj glumici.

Gadot je naknadno branila odluku o kastingu.

„Tražili smo makedonsku glumicu koja bi mogla da odgovara Kleopatri. Nismo je pronašli, a ja sam silno želela tu ulogu", rekla je Gadot.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: