Mediji Viktora Orbana likuju zbog dolaska Pape Franja

Ono što ga sada dovodi u Mađarsku, pored podrške katolicima, jeste rat u Ukrajini

3275 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Papa Franja stiže u petak u Mađarsku u trodnevnu u posetu, što je njegov prvi dolazak u ovu evropsku zemlju otkako je postao poglavar Rimokatoličke crkve pre 10 godina.

Papa je do sada izbegavao dolazak u Mađarsku, veruje se, zbog tvrdog antimigrantskog stava premijera Viktora Orbana, za razliku od saosećanja 86-godišnjeg pape prema svim izbeglicama.

Ono što ga sada dovodi u Mađarsku, pored podrške katolicima, jeste rat u Ukrajini.

Mađarska i Ukrajina dele granicu od 134 kilometara.

Ali za razliku od drugih lidera zemalja članica Evropske unije, Orban je odbio da podrži vojnu pomoć Kijevu i održava odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Ovo je putovanje u centar Evrope, nad kojim i dalje duvaju ledeni vetrovi rata", rekao je papa uoči posete.

Papa, poreklom iz Argentine, ranije je dolazio u ovaj deo Evrope - 2019. posetio je Rumuniju, a 2021. Slovačku.

Na putu za Slovačku, zaustavio se na nekoliko sati da odsluži misu u Budimpešti, završni događaj Međunarodnog evharistijskog kongresa.

Papa je tada obećao da će se vratiti, a pažljiva mađarska diplomatija u Rimu dovela je do ove posete, koju provladini mediji prikazuju kao diplomatski trijumf Orbanove vlade, čak i šansu da okonča osude i neku vrstu izolacije drugih zapadnih zemalja zbog stava o ratu u Ukrajini.

Getty Images

„Papa je uz nas", objavio je u četvrtak Mađar Nemzet, vodeći dnevnik vladajuće partije Fides.

Papina poseta, sugeriše se u članku, podrška je vladinoj promirovnoj politici za Ukrajini i njenoj unutrašnjoj politici poštovanja porodičnih vrednosti.

„Papa Franja iz Rima vidi besmislenu ratnu histeriju", navodi se u članku.

Mađarska je odbila da isporuči oružje Ukrajini ili da dozvoli saveznicima iz NATO-a da ga isporuče preko mađarskog vazdušnog prostora.

Međutim, u četvrtak je šef mađarskih oružanih snaga Romulus Rusin-Sendi smenjen po kratkom postupku, bez ikakvih razloga.

Medijske spekulacije su usredsređene na tvrdnje novog istraživačkog sajta, Atlatso, da su francuski vojni helikopteri isporučeni Ukrajini preko vazdušne baze u zapadnoj Mađarskoj.

Drugačije viđenje papine posete dolazi od Andraša Hodaša, bivšeg rimokatoličkog sveštenika koji je nedavno dao ostavku zbog razlika u mišljenjima sa crkvom i pritiska zbog kojeg je morao da ćuti.

„Đavo se krije u detaljima", rekao je Hodaš za BBC.

„Mađarska vlada poziva na mir po svaku cenu. Poziva na trenutni prekid vatre koji bi mogao da potvrdi postojeće linije fronta.

„To je u suprotnosti sa rečima Svetog oca, da Rusija treba da se povuče na stare granice. Papa priznaje legitimno pravo Ukrajine na odbranu", smatra on.

Iste javne ličnosti koje su u prošlosti osuđivale papu zbog migracije, rekao je, sada ga dočekuju raširenih ruku.

„Javno mnjenje", primetio je, „izgleda promenljivo i manipulativno kao vetar".

Ovo je prvo papino putovanje u inostranstvo otkako je krajem marta bio u bolnici zbog bronhitisa.

Uoči posete Mađarskoj, papa se sastao sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, koji ga je pozvao da poseti Kijev.

Getty Images

Papa Franja će se u petak sastati sa Orbanom i mađarskom predsednicom Katalin Novak, arhitektom pokušaja zemlje da podstakne parove da imaju više dece.

Prema tom planu, predviđeni su pozamašni novčani zajmovi bračnim parovima koji obećavaju da će imati decu.

Ta politika je dala određene rezultate, ali je posustala tokom pandemije.

Papa će se u subotu susresti sa siromašnim i beskućnicima, te izbeglicama iz Ukrajine, Avganistana, Sudana, Irana, Iraka i Pakistana.

Među njima je Abuzar Soltani, iranski preobraćenik u hrišćanstvo, koji je proveo 18 meseci u pritvoru u mađarskoj „tranzitnoj zoni".

Mađarska vlada ima posebnu kancelariju za podršku progonjenim hrišćanima širom sveta.

Glavni sukob u prošlosti pape Franje i mađarske vlade bilo je papino saosećanje prema izbeglicama i tražiocima azila, u suprotnosti sa vrlo tvrdim stavom mađarske vlade.

Dok je papa sa sobom dovodio sirijske tražioce azila iz izbegličkog kampa Morija na Lezbosu, ​​Orban je sagradio ogradu od bodljikave žice duž granice sa Srbijom dugu 175 kilometara i sugerisao da su svi migranti potencijalni teroristi.

Da bi ušli u Mađarsku kopnom, potencijalni azilanti moraju da zatraže dozvolu za ulazak podnošenjem zahteva u ambasadi Mađarske u Beogradu.

U 2022. podneto je 16 zahteva, a od njih je samo četvoro ljudi dobilo dozvolu da uđu u zemlju, prema podacima Mađarskog helsinškog komiteta, grupe za ljudska prava.

Nasuprot tome, Mađarska je bila velikodušna prema ukrajinskim izbeglicama - pomogla je da 2,5 miliona njih uđu zemlju u protekloj godini i podržala oko 35.000 koji su odlučili da ostanu.

Papina poseta završava se u nedelju, bogosluženjem na trgu Košut, ispred mađarskog parlamenta.

Očekuje se da će prisustvovati stotine hiljada, među kojima i Mađari iz susednih zemalja.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: