Kompanija Dizni tužila novog guvernera Floride Rona Desantisa

Tužba je uslijedila pošto su državni zvaničnici poništili sporazum o uređenju građevinskog zemljišta koji obuhvata zabavni park firme na Floridi

5286 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Nova zakonska mera drastično je uticala na eskalaciju sukoba giganta industrije zabave i republikanskog političara, guvernera američke države Floride.

Dve strane su u svađi otkako su predstavnici kompanije Dizni kritikovali zakon savezne države koji zabranjuje razgovor o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu u osnovnim školama.

Tužba je usledila pošto su državni zvaničnici poništili sporazum o uređenju građevinskog zemljišta koji obuhvata zabavni park firme na Floridi.

Dizni tvrdi da Desantisovi koraci za sticanjem kontrole nad njegovim delovanjem ugrožava njegovo poslovanje i krši njegova ustavna prava.

Od suda je tražio da poništi te poteze.

„Dizniju je žao što je došlo do ovoga", navodi se u obrazloženju kompanije u tužbi, podnetoj federalnom sudu na Floridi.

„Ali iscrpivši sve napore za pronalaženje rešenja, kompaniji nije preostalo ništa drugo već da podnese ovu tužbu kako bi zaštitila osoblje, goste i lokalne partnere za uređenje zemljišta od nemilosrdne kampanje da se iskoristi vladina moć protiv Diznija iz odmazde zbog izražavanja političkog stava koji je nepopularan kod nekih državnih zvaničnika."

Desantis je predstavio poteze države kao pokušaj da se povuku specijalne pogodnosti koje uživa kompanija a koje više nisu u javnom interesu, u jednom trenutku čak najavivši da država neće „klečati pred 'društveno osvešćenim' rukovodiocima iz Kalifornije".

„Ne znamo ni za jedno zakonsko pravo da kompanija ima vlastitu vladu ili da zadrži specijalne privilegije koje ne uživa nijedna druga kompanija u državi", rekla je njegova direktorka za komunikacije Tarin Fenske u reakciji na tužbu.

„Tužba je samo još jedan nemio primer njihove želje da podriju volju glasača Floride i operišu izvan pravnih okvira."

Koja je pozadina sukoba?

Svađa sa Diznijem, koji je otvorio Svet Volta Diznija veličine grada na Floridi 1971. godine i jedan je od najvećih poslodavaca u saveznoj državi, doveo je u žižu javnosti Desantisa, koji se naširoko smatra potencijalnim republikanskim kandidatom za predsednika.

On je podržao mere kao što su zabrana abortusa posle šest nedelja trudnoće i Zakon o pravima roditelja u obrazovanju, nazvanim među kritičarima zakonom „Ne smeš reći gej", a koji zabranjuje razgovor o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu sa đacima do devete godine.

Država je ovog meseca proširila zabranu na sve razrede.

Dizni je prošle godine kritikovao zakon posle pritiska njegovog osoblja.

Poslanici Floride nakon toga su glasali da restrukturiraju specijalni distrikt nastao pre više od 50 godina zarad rukovođenja uređenjem zemljišta oko Diznijevog sveta, koji obuhvata četiri zabavna parka, desetine hotela i prostora za zabavu.

Ovi potezi dali su Desantisu ovlašćenje da imenuje članove u upravni odbor distrikta, oduzevši moć zemljoposednicima u distriktu koji se prostire na 25.000 jutara zemlje, a od kojih je Dizni ubedljivo najveći.

„Stigao je novi šerif u grad", izjavio je Desantis povodom ovog poteza.

Pre nego što je imenovan odbor, međutim, Dizni je u zadnji čas postigao sporazum koji definiše planove za uređenje distrikta i daje Dizniju pravo da odlučuje o bilo kakvim promenama na posedima u distriktu.

Ugovor je ograničio moć novog odbora i uključio uslove koji važe zauvek ili „21 godinu posle smrti poslednjeg preživelog naslednika Kralja Čarlsa Trećeg, engleskog kralja".

Desantis je izjavio da je Dizni „pokušao sve da nas prevari" i najavio planove za vladine istrage i druge potencijalne akcije.

On je otvoreno nagovestio niz mogućnosti, uključujući novi porez, putarine, pa čak i otvaranje državnog zatvora blizu parkova.

Šef Diznija Bob Ajger nazvao je Desantisovu bitku sa kompanijom „antiposlovnom" i „antifloridskom".

Kompanija je saopštila da je odobrenje ovog poslednjeg sporazuma o uređenju zemljišta stiglo uz odgovarajuće obaveštavanje javnosti.

Borba sa Diznijem dovela je do kritika na račun Desantisa, a bilo je pojedinih i iz redova Republikanske stranke.

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji bi u Desantisu mogao da ima rivala za mesto republikanskog kandidata na predsedničkim izborima 2024, izjavio je da je guvernera „nadigrao, nadmudrio i ponizio Miki Maus".


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: