Kraljevska porodica: IRA je planirala ubistvo kraljice Elizabete u Americi 1983.

„Htio je da pokuša da naudi kraljici Elizabeti i to bi uradio ili tako što bi bacio neki predmet sa mosta Golden Gejt na Kraljevsku jahtu Britanija ili bi pokušao da ubije kraljicu tokom posjete nacionalnom parku Josemiti", navodi se u dokumentu

9347 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Britanska kraljica Elizabeta Druga suočila se sa potencijalnom pretnjom atentatom tokom posete Americi 1983. godine, pokazuju nedavno objavljeni dokumenti FBI.

Federalni istražni biro objavio je podatke posle njene smrti prošle godine, koji se odnose na putovanja pokojne kraljice u Sjedinjene Američke Države.

Oni pokazuju kako su nadležni u FBI, koji je pomagao u obezbeđivanju monarhinje tokom poseta, bili zabrinuti zbog pretnji Irske republikanske armije (IRA).

Pretnja atentatom upućena je policajcu u San Francisku.

Prema izveštaju, policajac koji je posetio irski pab u San Francisku upozorio je federalne agente na poziv čoveka koga je sreo na mestu događaja.

Policajac je rekao da mu je muškarac rekao da traži osvetu za ćerku koja je „ubijena gumenim metkom u Severnoj Irskoj".

Pretnja je stigla 4. februara 1983, otprilike mesec dana pre posete kraljice Elizabete Druge i njenog supruga princa Filipa Kaliforniji.

„Hteo je da pokuša da naudi kraljici Elizabeti i to bi uradio ili tako što bi bacio neki predmet sa mosta Golden Gejt na Kraljevsku jahtu Britanija ili bi pokušao da ubije kraljicu tokom posete nacionalnom parku Josemiti", navodi se u dokumentu.

Kao odgovor na pretnju, nadležni u tajnoj službi planirali su da zatvore šetališta na mostu Golden Gejt kako se jahta približava.

Nejasno je koje su mere preduzete u parku Josemiti, ali poseta je održana.

FBI nije objavio detalje o hapšenjima.

Više od 100 stranica postavljeno je na Trezor, informativnu veb stranicu FBI-ja, u ponedeljak, posle zahteva koji su podneli američki mediji.

Getty Images

Mnoge državne posete pokojne kraljice SAD, kao i ona Zapadnoj obali 1983, usledile su tokom povećanih napetosti u Severnoj Irskoj.

Kraljica je posetila Njujork 1976. godine.

Dokumenti otkrivaju kako je pilotu izdat poziv za prelet malim avionom iznad Bateri parka sa natpisom „Engleska, gubi se iz Irske".

Dosijei pokazuju kako je FBI bio u pripravnosti zbog potencijalnih pretnji kraljici.

Njen drugi rođak lord Mauntbaten ubijen je u eksploziji bombe koju su podmetnuli pripadnici IRA u okrugu Slajgo,u Irskoj 1979. godine.

Uoči posete kraljice Kentakiju 1989, u internom dopisu FBI-ja navodi se da „su pretnje pripadnika IRA britanskoj monarhiji stalno prisutne".

„Nadležni u Bostonu i Njujorku treba da ostanu oprezni zbog bilo kakvih pretnji kraljici Elizabeti i da to odmah dostave Luivil, u Kentakiju", navodi se u dopisu.

Pokojna kraljica, koja je posedovala trkačke konje, nekoliko puta je posetila Kentaki da bi uživala u trkama.

U državnoj poseti 1991, kraljica je trebalo da zajedno sa tadašnjim predsednikom Amerike Džodžrom Bušom, gleda bejzbol utakmicu Baltimor Oriolsa.

FBI je upozorio Tajnu službu da „irske grupe" planiraju proteste na stadionu i da je „jedna od rezervisala veliki broj karata za tribine" za utakmicu.

Iz FBI su za EBS njuz rekli da možda „postoje dodatni zapisi" osim onih koji su objavljeni ove nedelje, ali nisu odredili raspored za njihovo objavljivanje.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: