Ajfon iz rijetke kolekcije, proizveden 2007. godine, prodat za rekordnu svotu od 190.000 dolara

Pošto nije napravljeno mnogo njih, kolekcionari ajfona su ovaj model smatrali „svjetim gralom"

10387 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ajfonu obično pada vrednost čim ga iznesete iz prodavnice.

Ali postoje neki posebni slučajevi, poput nedavne aukcije u SAD, tokom koje je prvo izdanje, neotvoreni model s memorijom od četiri gigabajta prodat za 190.372,80 dolara.

Pošto nije napravljeno mnogo njih, kolekcionari ajfona su ovaj model smatrali „svetim gralom".

Na aukciji koju je organizovala kuća LCG bilo je ukupno 28 ponuda i prodat je po ceni skoro 400 puta većoj od prvobitne.

U konačnu izlicitiranu cifru ulaze i administrativni troškovi koje kupac plaća aukcijskoj kući, poznat kao „premija kupca".

Ova premija ide direktno aukcijskoj kući, a ne prodavcu.

LCG Aukcije ga je okarakterisala kao „vrhunski kolekcionarski predmet", dodajući da su dva druga fabrički zapečaćena primerka prvog izdanja ajfona prodata po rekordnim vrednostima u poslednjih godinu dana.

Na sajtu model opisuju kao „izuzetno redak, fabrički zapečaćen, prvo izdanje 4GB model u izuzetnom stanju. Praktično besprekoran duž površine i ivica, uz fabrički pečat čist sa ispravnim detaljima".

Prvobitno se prodavao po ceni od 599 dolara, a očekivalo se da će serija koštati između 50.000 i 100.000 dolara - ali je uspela da obori sve prethodne rekorde.

Prvi put ga je predstavio tadašnji izvršni direktor Epla Stiv Džobs 2007. godine.

Samo dva meseca pošto je lansiran, tehnološki gigant doneo je odluku da ukine model od četiri gigabajta, zbog slabe prodaje.

Većina ljudi odlučila je da kupi model od osam gigabajta, koji je lansiran u isto vreme, a korisnicima je dao duplo veći prostor za skladištenje, za samo 100 dolara više.

Svakih nekoliko meseci, neki retki Epl suveniri ili relikti iz Džobsovog života i karijere prodaju se na aukcijama.

Među njima su i pesma koju je napisao u srednjoškolskom godišnjaku druga iz razreda, njegove fotografije sa koledža i vizit karta iz 1978.

Suosnivač Epla umro je 2011. u 56. godini pošto je bolovao od raka pankreasa.

Epl je saopštio da je on bio „izvor bezbrojnih inovacija koje obogaćuju i unapređuju sve naše živote" i da je svet učinio „nemerljivo boljim".

On je svetu predstavio raznobojne Mek računare, ajpod, ajfon i ajped.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: