Predsjednik Centralnoafričke Republike blizu mogućnosti da se kandiduje do kraja života

Predloženim novim zakonom ukinulo bi se i sadašnje ograničenje od dva mandata, dok bi se predsjednički mandat produžio sa pet na sedam godina

3384 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Referendum u Centralnoafričkoj Republici (CAR) omogućiće predsedniku da se kandiduje koliko god puta želi, a preliminarni pokazuju da je 95 odsto birača podržalo te promene.

Međutim, protivnici vlasti kažu da je na referendum, održanom 30. jula, izašlo tek oko deset odsto ukupnog broja glasača.

Predloženim novim zakonom ukinulo bi se i sadašnje ograničenje od dva mandata, dok bi se predsednički mandat produžio sa pet na sedam godina.

Političarima sa dvojnim državljanstvom bi bilo zabranjeno da se kandiduju za predsednika, osim ako se ne odreknu jednog.

Građanski rat tokom kog je trećina stanovnika napustila domove i dalje traje u ovoj afričkoj državi.

Predsednika Fostina-Arčenjdža Tuadera, koji ima 66 godina, podržava ruska plaćenička grupa Vagner.

Dodatni broj pripadnika Vagnera stigao je uoči održavanja referenduma u ovoj afričkoj zemlji kako bi garantovao bezbednost.

Pripadnike Vagnera optužuju za ratne zločine počinjene tokom sukoba sa pobunjenicima koji i dalje kontrolišu velike delove države.

Oni navodno trguju u industriji minerala i drvne industrije.

Iz grupe za kampanju organizacije Hjuman rajts voč kažu da ih ovo podseća na akciju anti-Balaka milicije protiv muslimana zbog njihove navodne veze sa pobunjeničkom grupom Seleka tokom sukoba 2013. godine.

U decenijskom konfliktu koji i dalje traje ubijeno je na stotine ljudi.

Referendumsko glasanje održano 30. jula bojkotovale su opozicione stranke i pojedine grupe civilnog društva, nazvavši ga „ustavnim udarom", osmišljenim da doživotno zadrži aktuelnog predsednika na vlasti.

Tvrde da je referendum nije bio transparentan.

Izmenama je predviđeno novo mesto potpredsednika kojeg bi imenovao sam predsednik, bio bi ukinut Senat, dok bi parlament imao samo jedan dom.

Predsednik i članovi njegovog Pokreta ujedinjenih srca kažu da će poštovati „volju naroda".

Izborna komisija tek treba da objavi konačne rezultate.


Pogledajte i ovaj video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: