Beba u središtu diplomatskog spora između Indije i Njemačke

Beba M, koja ima dvije i po godine, trenutno je u centru za djecu sa specijalnim potrebama nadomak Berlina

2930 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ona voli indijsku hranu i na snimcima koje su podelili njeni roditelji deluje srećno u njihovom društvu.

Ali beba M, koja ima dve i po godine, trenutno je u centru za decu sa specijalnim potrebama nadomak Berlina, kaže njena majka.

Dete se našlo u središtu diplomatskog spora između Indije i Nemačke nakon što je oduzeto od sopstvene indijske porodice pod optužbom za zlostavljanje deteta u septembru 2021. godine - kad je imala svega sedam meseci.

U junu ove godine, sud u Berlinu oduzeo je roditeljska prava Diji i njenom mužu Amitu (ne koristimo njihova prava imena iz pravnih razloga), a starateljstvo nad bebom predato je Jugendamtu iliti Nemačkoj socijalnoj službi za decu.

Sud je takođe odbio zahtev roditelja da se dete repatrira u Indiju.

Roditelji su to nazvali „nameštenim suđenjem" i podneli su tužbu.

Dia, koja je trenutno u Delhiju gde sakuplja podršku u borbi za povratak deteta u Indiju, briznula je u plač dok je govorila za BBC o tome kako je razdvojena od ćerke.

Porodica se preselila u Berlin 2018. godine kad je Amit tamo dobio posao, a Beba M je rođena 2. februara 2021. godine.

Prema sudskim spisima, u središtu spora porodice sa vlastima nalazi se genitalna povreda koju je Beba M pretrpela kad je imala sedam meseci.

Jedan doktor je izjavio da „nikad nije video toliko tešku genitalnu povredu na novorođenčetu" i da je bio potreban hirurški zahvat da se ona zaleči.

Služba za zaštitu dece oduzela ju je rekavši da sumnja na seksualno zlostavljanje - što je optužba koju je porodica uporno negirala.

Bolnica u kojoj je lečena kasnije je oslobodila porodicu te optužbe, a lekari su potvrdili da „nema dokaza" koji bi potkrepili tvrdnju o seksualnom zlostavljanju i policija je zaključila slučaj bez podizanja optužnice.

Roditelji kažu kako veruju da je povreda bila slučajna.

Dvoje nezavisnih doktora iz SAD i Indije koji su videli bebin medicinski karton slažu se sa tom ocenom.

„Vrlo je verovatno da je povreda izazvana slučajno. Nemoguće je da su joj roditelji namerno iznova i iznova nanosili te povrede, a potom je u žurbi odneli kod lekara", rekli su oni u izveštaju podnesenom sudu.

Oni su dodali kako veruju da su „njene povrede mogle da se pogoršaju zbog svih invazivnih pregleda" kojima je bila podvrgnuta.

Ali služba za zaštitu dece rekla je da ne misli da će Beba M biti bezbedna kod kuće - što je bio argument sa kojom se sud složio.

BBC

I tako je ona sada provela skoro dve godine u hraniteljskoj porodici, a njeni roditelji kažu da im je bilo dozvoljeno vrlo malo kontakata sa njom - uprkos tome što su ih socijalni radnici koji su im dodeljeni opisali kao „brižne i pažljive" roditelje i opisali interakciju deteta sa njima kao „dosledno pozitivnu, radosnu i znatiželjnu".

Sudski dodeljeni psiholog takođe je preporučio da jedan od roditelja živi sa Bebom M u ustanovi za roditelje i decu pod nadzorom staratelja.

Ali prošle nedelje je Jugendamt obavestio roditelje da su „sve posete njihovoj ćerki obustavljene jer nema ko da je preuzima i ostavlja", kaže Dia, tvrdeći da im nije bio dozvoljen čak ni video-poziv sa detetom.

„Nemamo informaciju o tome ko se stara o njoj otkako je prebačena iz hraniteljske porodice u centar za decu sa specijalnim potrebama. Tajnovitost koja okružuje našu bebu potpuno je bizarna."

Dia optužuje nemačke vlasti za „otimanje deteta zbog kulturoloških razlika i nesporazuma u komunikaciji" - ona kaže da ne govori nemački, a da je prevodilac kog je dobila govorio hindu ali ne i jezik gudžarati".

BBC se obratio Jugendamtu i još čeka njihov odgovor.

Slučaj Bebe M dobio je mnogo pažnje u Indiji i Nemačkoj - u nekoliko indijskih gradova održani su protesti, a proteste je organizovala i indijska dijaspora u Frankfurtu i Darmštatu, dok su roditelji obasuti podrškom.

U Delhiju se Dia sastala sa zvaničnicima indijskog Ministarstva spoljnih poslova i lobirala kod desetine poslanika koji su poslali pismo nemačkom ambasadoru Filipu Akermanu sa zahtevom da repatrira devojčicu u Indiju.

Jedan poslanik je pozvao vladu da preduzme neophodne korake da ona bude vraćena.

Drugi političar je tražio od premijera Narendre Modija da ovo pitanje pokrene kod nemačkog kancelara Olafa Šolca kad poseti Delhi sledećeg meseca za samit G-20.

Dia takođe poziva premijera da interveniše.

„Moja jedina nada je sada Modi. Ako on bude intervenisao, moja ćerka će moći da se vrati", kaže ona.

Spor oko Bebe M oživeo je sećanja na sličan slučaj iz 2011. godine, kad su dvoje indijske dece oduzete njihovim roditeljima u Norveškoj.

Ona su na kraju vraćena u Indiju godinu dana kasnije.

Suranja Aijar, bivša advokatkinja i aktivistkinja koja je pomagala indijskoj porodici u Norveškoj a sada pomaže roditeljima Bebe M, kaže da takvi slučajevi nisu neuobičajeni.

„To je popriličan problem. Pretpostavka je da je to briljantno rešenje i da nije potrebna dalja rasprava oko njega."

Evropski parlament je takođe kritikovao ulogu Jugendamta u prekograničnim porodičnim sporovima.

U izuzetno kritički nastrojenom izveštaju iz 2018. godine, Evropski parlament je optužio organizaciju za diskriminaciju, nefer ophođenje prema deci migranata i kršenje prava i roditelja i dece koja se oduzimaju.

U novom izveštaju objavljenom u maju, Evropski parlament je saopštio da njegov Odbor za peticije i dalje dobija pritužbe na Jugendamt.

„Uloge i dela socijalnih službi za decu često se doživljavaju kao preterani… Strani roditelji se često osećaju u nepovoljnijem položaju u odnosu na nemačke roditelje."

BBC

Bolje rešenje u ovakvim slučajevima, kaže Aijar, bilo bi da država dodeli socijalne radnike porodicama da im pomognu da se staraju o vlastitoj deci.

U slučaju Bebe M, kaže ona, jedino rešenje je da se umeša vlada.

„Dete nije ništa krivo. Dopustite mu da se vrati u Indiju. Ona je državljanka Indije i ima svako pravo da bude tamo."

Indijska vlada saopštila je da je slučaj dobio „najviši prioritet".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči rekao je početkom meseca da su „pozvali nemačkog ambasadora" da mu izraze zabrinutost Indije.

„U najmanju ruku verujemo da se narušavaju detetova kulturološka prava i njena prava kao Indijke", rekao je Bagči na konferenciji za štampu.

„Tražili smo rani povratak deteta u Indiju i nastavićemo da vršimo pritisak na Nemačku po ovom pitanju", dodao je on.

Portparol nemačke ambasade u Delhiju odbio je da komentariše slučaj.

Ali vladini izvori u Nemačkoj kažu da je slučaj već bio na sudu i da su njima ruke tu vezane, dodavši da sarađuju sa Indijom na pronalaženju rešenja za slučaj.

Indijske vlasti kažu da su pronašli porodicu u Gudžaratu - zapadnoj indijskoj državi u kojoj živi porodica - gde Beba M može biti smeštena pod hraniteljsku negu.

Doktorka Kiran Agarval, penzionisana vladina pedijatarka i bivša članica odbora za socijalnu službu dece pri vladi u Delhiju, kaže da dete treba da je sa svojim roditeljima.

„Indija ima veoma stroge zakone o zaštiti dece i ako je nemački sud vrati, o njoj mogu da se staraju u Indiji", kaže ona.

Kako vreme prolazi, Dia kaže da svaki naredni dan budi strah u njoj da malo po malo gubi svoje dete.

„Ona nije u mogućnosti da uči vlastiti maternji jezik gudžarati. Ona govori samo nemački, kako ću onda moći da pričam s njom?", pita se ona.

Porodica ima problema da plati 9 miliona rupija (108.477 dolara) koje mora da izdvoji za hraniteljsku negu i sudske troškove.

„Sakupili smo novac preko kraudfandinga i već smo platili pet miliona rupija. Mi smo porodica iz srednje klase. Već su nas slomili moralno i emocionalno, a sada pokušavaju da nas slome i finansijski", kaže ona.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: