Dajanin džemper sa crnom ovčicom na aukciji prodat za više od milion dolara

Jednostavan komad trikotaže, koji je u martu pronađen na tavanu, koštao je više od mnogih drugih predmeta koji su pripadali narodnoj princezi koji su prodavani na aukcijama posljednjih godina

7491 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Crveni džemper princeze Dajana sa belim ovčicama i jednom crnom prodat je za više od milion dolara na aukciji u Njujorku.

Licitacija je otvorena 31. avgusta, a najviša ponuda je ostala ispod 200.000 dolara do poslednjih minuta aukcije.

Aukcijska kuća Sotbi procenila je vrednost džempera na 50.000 do 80.000 dolara.

Nije obelodanjen identitet pobedničkog ponuđača.

Jednostavan komad trikotaže, koji je u martu pronađen na tavanu, koštao je više od mnogih drugih predmeta koji su pripadali narodnoj princezi koji su prodavani na aukcijama poslednjih godina.

Dajanin auto, ford eskort, prošle godine je na aukciji dostigao cenu od 806.000.

Privezak od ametista, krst Atalah, koji je princeza često nosila, kupila je rijaliti zvezda Kim Kardašijan za otprilike petinu iznosa džempera - 203.000 dolara na aukciji u januaru.

Dizajn džempera često se opisuje kao simbol Dajaninog mesta u kraljevskoj porodici. Ali istoričari mode veruju da nošenjem tog džempera Dajana nije poslala poruku te 1981. godine, mesec dana pre venčanja sa princom Čarlsom, kao što je to možda učinila godinama kasnije kada je obukla čuvenu „osvetničku haljinu".

Istoričari smatraju da je Dajana jednostavno nosila džemper kako bi pomogla promociji brenda.

U vremenu kada nije bilo društvenim mreža, fotografije princeze Dajane u džemperu, dale su njegovom tvorcu Vorm and Vonderful trikotaži „stratosfersko lansiranje", kažu iz agencijske kuće Sotbi.

Ubrzo posle razvoda, iz Bakingemske palate su se obratili predstavnicima Vorm and Vonderful trikotaže, jer je džemper oštećen, te su tražili popravku ili da se zameni.

Princeza je tako nosila drugi džemper na polo meču 1983. godine.

Uz džemper, pobednički ponuđivač je dobio i pismo proizvođača kao zahvalnicu i potvrdu da je mala rupa na džemperu autentična.


Pogledajte video o memoarima princa Harija


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: