Lavrov u Sjevernoj Koreji: Osnova za moguću posjetu Putina

Dvodnevna posjeta Lavrova uslijedila je poslike jednodnevne Kima Džonga Una u septembru, njegovog prvog putovanja u inostranstvo od pandemije, kada se sastao sa Putinom da bi razgovarao o „mogućnostima" vojne saradnje

3444 pregleda 0 komentar(a)
Dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Pjongjang, Foto: Reuters
Dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Pjongjang, Foto: Reuters

Moskva daje „potpunu podršku" severnokorejskom lideru Kimu Džongu Unu, izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov koji je u zvaničnoj poseti Severnoj Koreji, zahvalio se na podršci te zemlje zbog Ukrajine.

Njegovo putovanje postavlja osnovu za moguću posetu predsednika Vladimira Putina toj zemlji.

Prošle nedelje, američki zvaničnici su saopštili da je Severna Koreja počela da šalje veliku količinu oružja Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Dvodnevna poseta Lavrova usledila je posle jednodnevne Kima Džonga Una u septembru, njegovog prvog putovanja u inostranstvo od pandemije, kada se sastao sa Putinom da bi razgovarao o „mogućnostima" vojne saradnje.

Lavrov je posetio Severnu Koreju u julu ove godine i tokom ove posete pokazao je najnovije oružje, kao i interkontinentalnu balističku raketu Hvason.

Na zvaničnom prijemu, održanom u sredu, Lavrov je obećao „potpunu podršku" Moskve Kimu i optužio Ameriku i njene saveznike da su pokrenuli rat protiv Rusije.

On je takođe naveo da je tema ovog sastanke bila i sprovođenje aranžmana koji su napravljeni kada su se Putin i Kim sastali prošlog meseca, ali nije izneo detalje.

Nejasno je da li bi se Lavrov sastao sa Kimom tokom tokom ovog putovanja, kao što je učinio prilikom poslednje posete Pjongjangu 2018. godine.

Međutim, Vašington upozorava da Moskva kupuje oružje od Pjongjanga za rat protiv Ukrajine i da bi bilo kakva pomoć sa severa prekršila rezolucije Ujedinjenih nacija.

Američke obaveštajne službe su objavile da je transfer municije i artiljerije već počeo.

Satelitski snimci pokazuju da je 300 kontejnera otpremljeno iz severnokorejske luke Nanjin u Dunaj na istočnoj obali Rusije početkom septembra, a zatim prevezeno u vojno skladište u Tihorecku, blizu ukrajinske granice.

Moskva je bila zainteresovana za severnokorejsko oružje zbog kompatibilnosti sa ruskim oružanim sistemima, rekli su stručnjaci ranije za BBC.

Severna Koreja ima velike zalihe oružja, zbog nerešenog sukoba sa Južnom Korejom i tehnički ove dve zemlje su još uvek u ratu.

Međunarodne sankcije i ograničenja u vezi za pandemijom, koja su tek nedavno počeli da popuštaju, doveli su privredu Severne Koreje u veoma teško stanje, te u zemlji nedostaje osnovnih potrepština poput hrane i lekova.

Neki analitičari veruju da bi Kim zatražio humanitarnu pomoć tokom navodnog sporazuma o oružju sa Rusijom.

Ipak, neki misle da Pjongjang možda neće predati previše municije s obzirom na njihovu trenutnu situaciju.

Tokom proteklih šest meseci i Severna Koreja i Rusija su se obavezale da će produbiti međusobne veze, pošto su obe zemlje sve više izolovane na svetskoj sceni.


Pogledajte video - Zašto volimo lude priče o Severnoj Koreji


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: