Meloni: Italija će graditi migrantske centre u Albaniji

Plan će se primjenjivati na migrante koje su italijanski brodovi spasili na moru, ali ne na one koji stignu do italijanske obale

4215 pregleda 6 komentar(a)
Rama i Meloni, Foto: EPA
Rama i Meloni, Foto: EPA

Italija će izgraditi dva centra u Albaniji koji će moći da prime desetine hiljada ilegalnih migranata, rekla je italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Ona je obelodanila plan na konferenciji za medije sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Rimu.

Meloni je rekla da će centri, čije se otvaranje planira za naredno proleće, moći da obrade do 36.000 zahteva godišnje.

Plan će se primenjivati na migrante koje su italijanski brodovi spasili na moru, ali ne na one koji stignu do italijanske obale.

Migranti će boraviti u centrima dok Italija razmatra njihove zahteve za azil, rekla je Meloni i dodala da se plan neće odnositi na trudnice, decu i osetljive kategorije.

Ona kaže da će objekti, koji će biti izgrađeni o trošku Italije, moći da svakog meseca prime tri hiljade ljudi, „za vreme koje je neophodno da bi se brzo obradili zahtevi za azil i, ako je neophodno, za repatrijaciju.

Centri će se graditi u luci Šenđin i oblasti Gjader na severozapadu Albanije. Obezbeđenje i policijske snage obezbediće Albanija.

Meloni kaže da se Albanija, iako još nije članica Evropske unije, „već ponaša kao da je deo zajednice". Dodala je da veruje da je „Albanija, po svemu što radi i namerava, evropska zemlja", a založila se i za članstvo te zemlje u EU.

Govoreći na italijanskom, Rama je toplim rečima opisao odnose sa Italijom, govoreći da su italijanski građani i institucije pomogli Albancima tokom 1990-ih, nakon pada komunističkog režima.

„Taj dug se ne može vratiti", rekao je Rama. „Ali ako Italiji treba pomoć, Albanija je spremna."

Rama je dodao da „svi mogu da vide da je ovo teška situacija za Italiju. Geografija je postala prokletstvo za Italiju jer ako dolazite u Italiju, došli ste u Evropsku uniju. Ali kada treba voditi računa o ovim dolascima kao Evropska unija, znamo kako tu stvari stoje".

„Možda nemamo kapacitet da budemo jedino rešenje, ali imamo obavezu da pomognemo Italiji", dodao je on.

Rama je rekao da je dogovor sa Meloni pravljen dok je italijanska premijerka bila na odmoru u Albaniji prethodnog leta.

BBC

Opozicija i u Italiji i Albaniji kritikuje sporazum.

Rikardo Mađi, lider italijanske liberalne stranke Više Evrope, kaže da je plan „zastrašujući" i da će centri biti „neka vrsta italijanskog Gvantanama".

U objavi na mreži Iks, Mađi je napisao: „Dogovor nije legitiman - Italija ne može da prevozi ljude koje spasi na moru u zemlje izvan EU, kao da su paketi ili roba".

Beljind Kelići iz Demokratske stranke Albanije kritikovao je „manjak otvorenosti" koja prati dogovor.

„Ovo je izdaja Albanije i najveća nelojalnost koju Rama može da pokaže prema našoj zemlji", napisao je Kelići na Iksu.

„Najveći anti-Albanac danas zove se Edi Rama jer svake godine protera stotine hiljada mladih ljudi iz zemlje i onda ih zameni ilegalnim imigrantima."

Meloni, koja predvodi desničarsku stranku nacionalista Braća Italije, poznata je po snažnim antiimigrantskim stavovima.

Otkad je izabrana za premijerku, donela je niz mera da bi se okončala ilegalna imigracija, kao što je pritvaranje ilegalnih migranata.

Ipak, više od 145.000 migranata ušlo je u Italiju ove godine, 52 hiljade više nego za isto vreme 2021.

U aprilu, ministri u vladi pozvali su na proglašenje šestomesečnog vanrednog stanja kao odgovor za povećani broj migranata koji iz Severne Afrike prelazi Mediteran.


Pogledajte video: BBC u patroli sa obalskom stražom Tunisa


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: