Francuska: Marš protiv antisemitizma podržala desnica, ali ne i ljevica

U nedjelju popodne hiljade su se odazvale pozivu predsjednika oba doma parlamenta da podrže francuske republikanske vrijednosti i osude antisemitizam koji se sve češće ispoljava od početka rata 7. oktobra

5493 pregleda 0 komentar(a)
Veliki građanski marš je zakazan zbog sve češćih antisemtiskih incidenata u Francuskoj, Foto: Reuters
Veliki građanski marš je zakazan zbog sve češćih antisemtiskih incidenata u Francuskoj, Foto: Reuters

Ovog vikenda se u Parizu dogodilo nešto što nema presedana u istoriji, a ponukano ratom između Izraela i Hamasa koji se nadvija nad Evropom.

Prvi put su održane velike demonstracije na kojima su učestvovale vodeće partije zajedno sa ekstremnom desnicom, ali bez krajnje levice.

U nedelju popodne hiljade su se odazvale pozivu predsednika oba doma parlamenta da podrže francuske republikanske vrednosti i osude antisemitizam koji se sve češće ispoljava od početka rata 7. oktobra.

Među prvima je prisustvo potvrdila Marin Le Pen, koja se tri puta kandidovala za predsedničku funkciju ispred Narodnog fronta, kasnije nazvanog Nacionalni savez, zajedno sa mladim stranačkim liderom Žordanom Baredelom.

Skoro istovremeno oglasile su se njihove kolege sa krajnje levice. Žan Lik Melanšon, razdražljivi lider stranke Nepokorena Francuska, rekao je da neće doći, jer je marš „randevu za bezuslovne podržavaoce masakra [ljudi u Gazi]".

Teško je opisati koliko je ovaj obrt simbolički važan.

Getty Images

Decenijama se francuska politika ograđivala od ekstremne desnice, čiji su stavovi ne samo prema Jevrejima, odbacivani kao antirepublikanski. Stari Nacionalni front, koji je predvodio Žan Mari Le Pen, otac Marin Le Pen, često je izbegavan.

Za to vreme, krajnja levica - komunisti, trockisti i nove stranke poput Melanšenove, napadane su zbog njihovih stavova, ali nikad nisu isključivane. Bile su deo šire političke porodice, baš kao što Le Penove pristalice nisu.

Do pre nekoliko godina bilo je nezamislivo da maršu protiv antisemitizma ne prisustvuje krajnja levica. Da umesto njih dođe krajnja desnica, smatralo bi se nesavesnim.

Takvi potresi na političkom nebu dogodili su se mnogo pre rata u Gazi i manifestuju se različito u evropskim zemljama.

Moderna krajnja desnica postala je nacionalna desnica, bar u Francuskoj, zaboraviviši opsednutost Jevrejima i tvrdnje o takozvanom „jevrejskom lobiju".

Danas su usredsređeni na tri stvari - imigracije, bezbednost i islamizam, što su sve pitanja oko kojih sa Jevrejima mogu naći zajednički jezik.

Reuters

U međuvremenu, krajnja levica u Francuskoj, gledajući na Gazu kroz antikolonijalne naočare, vidi potlačeni narod koji je supersila porobila i viče „Solidarnost!"

Pošto je izgubila podršku stare radničke klase, od koje mnogi glasaju za Nacionalni savez, novu bazu pristalica nalazi u politički osvešćenim imigrantima.

Tako dolazimo do nove situacije u kojoj partija čiji je osnivač jednom nazvao Holokaust „detaljem istorije" otvoreno prihvata stvaranje francuskih Jevreja, a na drugom kraju spektra, stranka izgrađena na idejama ljudskih prava i jednakosti optužena je za antisemitizam jer nije pripadnike Hamasa nazvala „teroristima".

Možda bi sve ovo trebalo nijansirati, ali osnovna poenta ostaje: stranka Marin Le Pen se veoma uspešno uvlači u mejnstrim, dok se partija Melanšona izvlači.

Getty Images

Ove nedelje jedna od istorijskih ličnosti u borbi protiv antisemitizma u Francuskoj iznela je sopstveno viđenje ovih ironičnih preplitanja istorije i politike.

Serž Klarsfeld i njegova supruga Beate pomogli su da se nacistički ratni zločinci privedu pravdi, dokumentujući deportacije i smrt 80.000 Jevreja iz Francuske koji su ubijeni u Holokaustu.

Govoreći za list Le Figaro, Klarsfeld koji sada ima 88 godina, rekao je da je za njega u „DNK krajnje desnice" upisan antisemitizam.

„Zato kada vidim da velika stranka krajnje desnice napušta antisemitizam i negiranje (Holokausta) i kreće ka našim republikanskim vrednostima, naravno da me to raduje.

„Krajnja levica je sa svoje strane uvek imala antisemitsku tradiciju. I kao što mi je laknulo kada vidim da se Nacionalni savez zauzima za Jevreje, tako sam tužan što vidim krajnju levicu kako napušta borbu protiv antisemitizma."


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: