Huti tvrde da su napali raketama američki trgovački brod u Crvenom moru

Kako prenosi novinska agencija Rojters, KOI je trgovački brod koji plovi pod zastavom Liberije, a kojim upravlja Okeoniks Servisiz sa sjedištem u Velikoj Britaniji. U floti iste kompanije je i tanker za naftu Marlin Luanda, koji je u subotu oštećen projektilom

6750 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su da su gađali raketama američki trgovački brod KOI u Crvenom moru.

Iz kompanije za pomorsko obezbeđenje Embrej kažu da su sa broda koji se nalazi južno od jemenske luke Aden prijavili eksploziju. Nisu saopštili i ime broda.

Za to vreme, američke snage pokrenule su nove vazdušne napade u Jemenu, ciljajući 10 dronova koji su navodno bili pripremani za lansiranje.

Kako prenosi novinska agencija Rojters, KOI je trgovački brod koji plovi pod zastavom Liberije, a kojim upravlja Okeoniks Servisiz sa sedištem u Velikoj Britaniji.

U floti iste kompanije je i tanker za naftu Marlin Luanda, koji je u subotu oštećen projektilom.

Huti su oružana grupa iz Jemena iz redova lokalne šiitske muslimanske manjine - zaidi.

Oni smatraju legitimnim ciljevima sve izraelske, američke i britanske brodove zbog rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Od 3. decembra, Huti su napali nekoliko trgovačkih brodova u Crvenom moru dronovima i balističkim raketama sa obližnje obale Jemena, koju kontrolišu.

Američki, britanski i francuski brodovi su presreli mnoge od tih projektila, ali je određeni broj brodova ipak bio pogođen.

Jahja Sarea, portparol Huta rekao je u sredu da su oružane snage gađale američki trgovački brod KOI sa nekoliko „odgovarajućih pomorskih projektila"

Kako se navodi, brod je išao ka lukama okupirane Palestine, što je fraza koje se ponekad koristi, a zapravo znači Izrael.

Iz Jemena kažu da „neće oklevati" da uzvrate na „britansko-američku eskalaciju".

„Svi američki i britanski brodovi u Crvenom i Arapskom moru su legitimne mete za jemenske oružane snage sve dok traje američko-britanska agresija na našu zemlju", rekao je portparol Huta.

Centralna američka komanda saopštila je da je 10 dronova koji su pripremani za lansiranje u Jemenu predstavljalo pretnju za trgovačke brodove i američke ratne brodove u regionu.

Svih 10 je uništeno zajedno za kontrolnom stanicom na zemlji, navodi se.

Američke snage su saopštile da je jedan od njihovih ratnih brodova oborio tri iranske bespilotne letelice i jednu protivbrodsku balističku raketu Huti u Adenskom zalivu.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru usporili su međunarodnu trgovinu.

Stotine palestinskih naoružanih napadača iz Gaze infiltrirali su se 7. oktobra u južni Izrael, gde su ubili oko 1.300 ljudi - uglavnom civila i 250 uzeli za taoce.

Izraelske snage odgovorile su pokretanjem vojne akcije u Gazi tokom koje je ubijeno više od 26.900 ljudi, većinom žena i dece, navodi su ministarstva zdravlja koje kontroliše grupa Hamas.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: