BLOG

Odgovor Đukanoviću u lično ime

18886 pregleda 77 komentar(a)
Sa protesta "Odupri se 97000", Foto: Savo Prelević
Sa protesta "Odupri se 97000", Foto: Savo Prelević

Kao član Organizacionog tima protesta ‘Oduprise97000’ odgovoriću vam u lično ime šta mislim o vašem pozivu na dijalog.

Nemam ovlašćenja da govorim u ime cijelog Organizacionog tima, nema ga čak ni gospodin Džemal Perović bez konsultacija sa nama ostalima, iako je lider organizacije.

Tako mi funkcionišemo, za razliku od vas, jer gdje god da ste vi, tu je skoncentrisana sva moć, uprkos onome što propisuje Ustav.

Milo ĐukanovićĐukanović

Ovo je već drugi vaš poziv na razgovor, dok se premijer Marković, čiju smo ostavku tražili kao i vašu, ne oglašava, iako je po Ustavu njegova pozicija mnogo važnija. Toliko ste se zaboravili u svojoj nelegitimnoj moći da nesvjesno ponižavate premijera. Ili možda svjesno?

Razgovor sa vama, ja lično nikada ne bih prihvatio, osim u onom momentu u kojem bi dogovorili kad i na koji način ćete podnijeti ostavku. Čak i u tom slučaju, ja ne bih pošao na taj razgovor, ali to su već lični razlozi i amanet mog rahmetli oca, koji je dobio infarkt i umro kada me vaša, a ne vojna, policija hapsila zbog odbijanja učešća u “ratu za mir”, koji, jelte, po vama, nikada nismo vodili. Uprkos tome, onda kada budete silazali sa vlasti ili “padali” (što ne bih volio, uprkos svemu), principijelno ću vam stati u odbranu, jer će oni iz vašeg najbližeg okruženja svaliti svu krivicu isključivo na vas, tražeći da budete linčovani.

Da se vratim vašim pozivima za razgovor. Prvi poziv je bi ovlaš, onako usput, podcjenjivački, rekao bih. Ovaj drugi, iz Berlina, pokazuje vaš “visoki demokratski kapacitet”, jer su, kažete “protesti legitiman put ispoljavanja političkih interesa i očigledan pokazatelj napretka i demokratije”. Kao i uvijek, jedna priča vam je kada ste kod kuće, druga kada ste vani. Opet, tzv. javni servis, kojeg držite pod punom kontrolom, o navedenim protestima za koje račune polažate u inostranstvu (volite da račune polažete u inostranstvo, rekao bih), izvještava o njima tako kako izvještava, i za mjesec i po, od kada su počeli, još niko iz Organizacionog tima nije pozvan da iznese stavove.

Zato jesu “čuveni” (plaćeni) analitičari iz regiona. I skoro sve domaće apanažne “patriote”.

U svojoj izjavi inputirate i da mi samo formalno stojimo iza protesta, da smo u stvari nečije lutke na koncu. Mislite da su takve kvalifikacije dobra osnova za bilo kakav razgovor, sve da ga želimo prihvatiti? A kroz pomenute “analitičare” sa tzv. javnog servisa, razne dnevne novine, analitike, antene i žive istine koje finansirate, povezujete nas čas sa Istokom i Rusijom, čas DF-om, čas Demokratama, Urom, te nekakvim otuđenim centrima moći. Kao jedan od eksponenta tih “otuđenih centara moći” mogu vam reći (što vaše službe u tili čas mogu provjeriti) da vraćam kredit od četiri hiljade eura, na platu službenika Monte Karla od punih 355.00 eura, poslije 33 godine staža. Ušteđevine nemam, vozim automobil, nepreveden, dobijen na poklon, tržišne vrijednosti od oko 500.00 eura. Živim u naslijeđenoj očevoj kući koja je pred urušavanjem. Drugih nekretnina nemam.

Vi, iz neotuđenih centara moći, nosite sat od 100.000 eura, mimo zakonskih procedura ste podigli vilu na porodičnom imanju i renovirali staru kuću, posjedujete ogroman stan, otvarate of-šor firme na Kipru (iako pogiboste za Crnu Goru), možda ćete kupiti vilu (kažem možda, pozivajuću se na vašu izjavu) pod Goricom, vrijednu nekoliko miliona eura, brat vam je bankar i vlasnik milionskih nekretnina, sestra najplaćeniji advokat u Crnoj Gori, sin uspješan biznismen koji će graditi minihidrocentrale koje ću ja dotirati, svi kumovi su vam milioneri, drugovi, prijateljice…

I ja i mi smo iz otuđenih centara moći, vi iz neotuđenih!? Uz sve to, predstavljate se socijalistom (Demokratska partija socijalista)!

U vašoj izjavi pozivate se na borbu kroz institucije i vlast dobijenu na izborima.

Institucije u Crnoj Gori su mrtvo slovo na papiru, pod totalnom su, što partijskom, što kontrolom vas lično. Zbog toga, pored ostalog, i protestujemo. Da institucije budu institucije, nezavisne i u službi građana i građanki koji su nosioci suvereniteta u državi, a ne vas, vaše ili bilo koje druge partije.

Što se tiče izbora i izbornog legitimiteta – nemate ga. Na vlast ste došli ulicom i klasičnim pučem, a svi izbori od tada su bili jedna obična farsa za koje ste uvijek tražili dokaze da su farsa. Kroz aferu “Snimak” i aferu “Koverta”, ti dokazi su postali jasni i pravnim laicima, ali lažni ASK, lažni Specijalni državni tužilac i druge lažne institucije, umjesto da procesuiraju i vas i partiju, čak možda zabrane njen rad zbog kršenja osnovnog Ustavnog načela – prava na izražavanje slobodne volje putem slobodnih izbora, zamajavaju i zabavljaju javnost sa nominalno veoma ozbiljnih funkcija koje pokrivaju, izjavama i (ne)činjenjima koje dezavuišu i urušavaju samu državu. Istu onu državu za koju vi kao pogiboste, sa istim žarom sa kojim ste ginuli i za prethodne tri koje su nestale za vrijeme vaših rotirajućih mandata na najodgovornijim funkcijama.

Navodite i da se želite suprostaviti “onima koji žele da konzerviraju procese i da zadrže i Crnu Goru i Zapadni Balkan van EU”. Upravo vi i vaše kolege iz regiona, protiv kojih se protestvuje, napravili ste od država svoje privatne prćije koje godinama stoje na slijepom kolosjeku, usput nas uvodeći u dužničko ropstvo.

Da vas podsjetim, bez ekonomske nezavisnosti nema ni bilo koje druge, a rasprodali ste sve što se moglo rasprodati, do guše nas zadužili, ne stvarajući novu vrijednost. Tako zadužena država je isto kao enormno zadužen pojedinac – ni jedno ni drugo ne mogu biti nezavisni. Kada bi samo par mjeseci međunarodne institucije prestali da nas kreditiraju, vi bi pali, kao i bilo koja druga vlast koja dođe poslije vas. Tako izgleda, u najkraćem, naša nezavisnost.

Poglavlja 23 i 24 vi ne možete ispuniti, jer su kriminal i korupcija, zahvaljujući vama lično i vašoj partiji, utkani u sve pore društva.

Drugi čovjek partije vam je priznao da je bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja je oštetila “voljenu” vam državu (muzaru) za desetine miliona eura. I tu ste, očigledno, napravili dil sa njim i “institucijama”, jer umjesto u zatvoru, on (Marović) se “liječi” po beogradskim kafanama.

Slobodni izbori i vladavina prava je ono o čemu mi sanjamo i za što se kroz ove proteste borimo. Zato će vam, siguran sam, upravo oni koji su vas iz svojih stabilokratskih i geostrateških interesa podržavali svih ovih godina, uskoro upozoriti da morate da odete. A dosta vas je bilo pa da ste sve pozlatili, a ne uništili. Postali ste teret i balast čak i njima. Što prije to shvatitite, to bolje za vas i sve nas. Jer mi smo država, građani su država a ne bilo koja partija ili vi lično.

Zato očekujemo vašu brzu ostavku, ali i ostavku premijera Markovića.

Svi ostali u “lancu ishrane” će brzo poći vašim stopama i ovo društvu onda ima šansu da najzad ozdravi i istinski ispuni proklamovane ciljeve i pregovaračka poglavlja. Ne zbog Brisela ili bilo kog drugog, već zbog nas samih.

pcnen

Preporučujemo za Vas