Đukanović: Protesti se pokušavaju predstaviti kao građanski, jasno je da iza njih stoje političke strukture

"Danas se na proteste gleda kao na legitiman put ispoljavanja političkih interesa. Ponavljamo da bi bilo prirodno da proteste koje predvodi opozicija zamijenimo parlamentarnim dijalogom", saopštio je Đukanović
12549 pregleda 127 komentar(a)
Đukanović (u sredini), Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović (u sredini), Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 18.03.2019. 14:18h

Crnogorska vlast je spremna da sa onima koji formalno predvode proteste razgovara o svim pitanjima koja predstavljaju njihov interes, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je u Berlinu, tokom predavanja u Njemačkom društvu za vanjsku politiku, kazao i da se protesti u Crnoj Gori pokušavaju predstaviti kao građanski, iako je, kako navodi, jasno da iza njih stoje političke strukture.

Protesti u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji su, kako kaže Đukanović, očigledan pokazatelj napretka Zapadnog Balkana.

"Danas se na proteste gleda kao na legitiman put ispoljavanja političkih interesa. Ponavljamo da bi bilo prirodno da proteste koje predvodi opozicija zamijenimo parlamentarnim dijalogom", saopštio je Đukanović, prenosi portal RTCG.

On je naglasio da se protesti pokušavaju predstaviti kao građanski, iako je, kako kaže, jasno da iza njih stoje političke strukture.

"Spremni smo da sa onima koji makar formalno predvode proteste, sa tom građanskom strukturom razgovaramo o svim pitanjima koja predstavljaju njihov interes. Oko tog pitanja nema nikakvih nedoumica niti potencijalno konfliktnih situacija na relaciji vlast i učesnici protesta", kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore kaže i da prepoznaje zajedničku nit u svim protestima koji se dešavaju u regionu.

"To je ideja da se promijeni vlast mimo izbornog procesa".

Danas na Zapadnom Balkanu imamo vlade sa, kako kaže Đukanović, jasnom vizijom pokušava da društva povedu putem savremene EU civilizacije.

On smatra da ovakve pojave upućuju na zaključak da smo još uvijek daleko od toga da imamo homogenizovanu javnost na Balkanu.

"I dalje se vodi konfrontacija između onih koji zagovaraju novu politiku, politiku usvajanja evropskih standarda, koja znači i izbor vlasti na demokratskim izborima i onih drugih koji misle da se vlast može mijenjati na ulici putem revolucije", naveo je Đukanović.

Dijalogom se pokušava doći do toga, da se, kako kaže on, moraju poštovati pravila koja smo uspostavili, a ne da se vraćamo u 90-e godine.

"Jasno je da ovo nijesu jednostavni procesi. Moramo pokazati da imamo snage da se odupremo onima koji žele da konzerviraju procese i da zadrže i Crnu Goru i Zapadni Balkan van EU. To nije jednostavan posao, ali mi imamo i volje i snage da to uradimo”, naveo je Đukanović. On kaže i da Crna Gora nije na raskršću. “Crna Gora je jako dugo u jednosmjernoj ulici koja vodi ka EU", zaključio je Đukanović.

Bonus video: