Je li zakonito pritvaranje Medojevića: Pod velom tajne, kao da hapse teroristu

Sekulović je rekao da se Medojeviću u konkretnoj situaciji, u krivično - pravnom smislu, ništa ne stavlja na teret, nijedno izvršenje krivičnog djela
58 pregleda 36 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.11.2018. 18:10h

Politički analitičar i pravnik Sergej Sekulović rekao je da su odavno zreli uslovi da se donese poseban zakon o poslaničkom imunitetu.

"Nesporno da su životne okolnosti i različite situacije otvorile brojna pitanja na koja normativa trenutno nema jasan odgovor". On je to saopštio na pitanje Televizije Vijesti - da li je zakonito hapšenje Medojevića.

"Možda bi bilo i najbliže istini da vam odgovorim vrlo kratko sa - ne znam. Ovo - ne znam, izvlačim iz činjenice da je sistem neuređen... Tačno je da Ustav štiti poslanika u apsolutnom smislu za iskazano mišljenje i glasanje vezano za vršenje poslaničke funkcije, a u drugom dijelu u relativnom smislu, vezano za krivični progon. Iz te vizure prirodno bi bilo da se tražilo skidanje imuniteta, odnosno neki vid odobrenja od strane parlamenta da se član parlamenta, poslanik koji ima neposredan legitimitet, koji je dio zakonodavne vlasti, može privesti. Sa druge strane, radi se o specifičnoj situaciji koja unosi konfuziju jer se ne radi o krivičnom progonu".

Sekulović je rekao da se Medojeviću u konkretnoj situaciji, u krivično - pravnom smislu, ništa ne stavlja na teret, nijedno izvršenje krivičnog djela.

"On nije ni osumnjičeni, ni okrivljeni, ni optuženi, on je neko od koga se traži da svjedoči. Nije pod krivično pravnim progonom, što bi po drugoj logici isključivalo čitav set normi koji se odnosi na skidanje imuniteta i činilo bi ovakvu situaciju zakonitom. Vrlo nejasna, konfuzna situacija, da ne ulazimo ni u kakav politički aspekt čitave ove priče".

On je rekao da mu nije jasno zašto se nije sačekala odluka Apelacionog suda na žalbe advokata na rješenje o pritvoru, bez obzira što da li je odluka izvršiva.

"Čudno je zašto procedura nije bila regularna, odnosno redovna - da se najprije uruči poziv... Ovako je sve izvršeno kao da se radi o hapšenju određenog teroriste, pod velom nekakve tajne i najblaže rečeno, udara na samo dostojanstvo gospodina Medojevića ili bilo kojeg građanina Crne Gore", rekao je Sekulović.

Bonus video: