Lange: Glavni cilj je da se Crna Gora uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom

"Veoma je važno za Crnu Goru da sarađuje sa Europolom u borbi protiv kriminala"
7 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 19:45h

Put do evropskih zvijezda nije lak. Naša zemlja tek je napravila prve korake u procesu pristupnih pregovora koji će, kako ponavljaju evropski zvaničnici, biti pravi izazov.

"Glavni cilj je da Crna Gora na kraju tog procesa pokaže zemljama članicama da se uspješno bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da je država vladavine prava", kazao je šef jedinice za Crnu Goru u Evropskoj komisiji Dirk Lange.

Sa mnogo pominjanjim pitanjima iz poglavlja 23 i 24 suočavaćemo se od početka do kraja procesa. Šef jedinice za proširenje Dirk Lange ne manje bitnim smatra i jačanje administracije.

"To je izazov, želim da budem jasan. Neću reći da je to teško zato što Crna Gora ima lošu administraciju, to je naprosto veliki izazov za male države. Naći ćemo način da racionalizujemo administraciju do nivoa koji je neophodan za ispunjavanje evropskih standarda", kazao je Lange za TV Vijesti.

Prema odluci ministara Savjeta u Luksemburgu, u pregovore Crne Gore sa Briselom uključiće se i Europol.

Lange smatra da će izvještaj te organizacije o stanju u borbi protiv kriminala pomoći našoj zemlji da se što prije uhvati u koštac sa tom pošasti.

"Veoma je važno za Crnu Goru da sarađuje sa Europolom u borbi protiv kriminala. Kao što ste vidjeli, Savjet je donio zaključke da Europol napravi izvještaj koji će biti predstavljen zemljama članicama i nama, a koji će poslužiti za izradu izvještaja o napretku Crne Gore", smatra Lange.

"Veoma je važno za Crnu Goru da sarađuje sa Europolom u borbi protiv kriminala"

Evropska komisija će na jesen predstaviti izvještaje o napretku Crne Gore. Do tada, traje proces skrininga, odnosno dubinske analize 35 poglavlja o kojima ćemo pregovarati nakon toga, prenosi TV Vijesti.

"Mislimo da će skrining za svih 35 poglavlja biti završen do juna-jula 2013. godine", kaže šef jedinice za proširenje.

Vremena za gubljenje nema. A koliko ćemo u ovom poslu biti uspješni, sada zavisi samo od nas...

Galerija

Bonus video: