Opozicija: Medenica da se bavi problemima u pravosuđu, a ne politikanstvom

Upozorenje predsjednice Vrhovnog suda na to šta će se desiti ako na vrijeme ne bude izabran novi Sudski savjet, u opoziciji shvataju kao stavljanje na stranu vladajuće partije
285 pregleda 11 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Vesna Medenica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 11.02.2018. 18:38h

Upozorenje predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice, u intervjuu Televiziji Vijesti, da će u sudstvu zavladati anarhija ukoliko Venecijanska komisija ne nađe adekvatan deblokirajući mehanizam i ako do 2. jula ne bude izabran novi Sudski savjet, za čija je četiri člana potrebna dvotrećinska podrška u parlamentu, u opoziciji shvataju kao stavljanje na stranu vladajućeg DPS-a.

"Anarhija odavno postoji u našem pravosuđu i to zahvaljujući DPS-u i njima odanim kadrovima u sudstvu i Tužilaštvu. Problemi su mnogo dublji od toga da li je izabran Sudski savjet ili ne, a to su korupcija, nepotizam, nestručnost i servilnost prema vladajućoj partiji. Mi smo za opšti reizbor sudija ii tužilaca," poručio je Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta.

Navodeći da se bojkot parlamenta ne može gurnuti pod tepih, Demokrate ističu da je kvalifikovana većina, propisana Ustavom, za izbor članova Sudskog savjeta - test demokratičnosti društva.

"Medenica očigledno pokušava da svali kritiku na Venecijnsku komisiju. Njena briga treba da budu primjena zakona, kako da se otkriju nerasvijetljena ubistva, kako da se procesuiraju otimači državnih resursa, a ne da se bavi analizom političkih odnosa između vlasti i opozicije," kazao je Momo Koprivica iz Demokrata.

U SDP-u smatraju da bi Medenicu, od izbora Sudskog savjeta, mnogo više trebalo da zabrine, kako su kazali, skandalozna poruka Skupštine da ne prihvata Odluku Osnovnog suda o vraćanju Gorana Đurovića u Savjet RTCG.

"Očekujemo da nam predsjednica Vrhovnog suda kaže da li je Venecijanska komisija kriva i što DPS vlast ovako bestidno gazi sudstvo u Crnoj Gori, ignorišući odluke grane vlasti na čijem je ona čelu. Znamo da je lakše optužiti Venecijance nego bližnje iz DPS-a, ali ipak želimo da vjerujemo u njenu hrabrost i proncipijelnost u odbrani digniteta sudske vlasti," stoji u saopštenju SDP-a.

U Građanskom pokretu URA konstatuju da je nezamislivo to što Medenica direktno optužuje Venecijansku komisiju za eventualnu blokadu crnogorskog sudstva.

"Medenica ne uočava ili ne želi da uoči da je ključni problem u izboru Savjeta, odbijanje opozicije da učestvuje u radu nelegitimnog parlamenta, koji je kreiran izbornom krađom. Ne uočava da njena simpatizerska partija može gurati probleme i nepočinstva pod tepih ali ne zauvijek i da bi se izbor regularno odvijao da Crna Gora ima prave narodne predstavnike," navode iz GP URA.

Moguću blokadu sudstva komentarisao je i evropski komesar za proširenje Johanes Han, poručujuci da se odluke suda moraju poštovati, kao i da o ovoj i svim teškim temama treba da razgovaraju sve partije, ali u Skupštini.

Bonus video: