Španija - revitalizacija „crvene furije”

Španci su favoriti u grupi E sa Švedskom, Poljskom i Slovačkom, posebno ako se zna da će sve tri meča igrati na stadionu “La Kartuha” u Sevilji.

65 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najslavnija generacija španskog reprezentativnog fudbala, koja je između 2008. i 2012. osvojila tri velike titule - jednu svjetsku, dvije evropske, završila je na koljenima na Mundijalu u Brazilu 2014, kada je eliminisana u grupnoj fazi.

Bio je to kraj ere, jer je nakon godina nestvarnih uspjeha neminovno došao pad - na EP u Francuskoj 2016. i SP u Rusiji 2018. “crvena furija” je pala na prvoj nokaut stepenici. Ako je poraz u Parizu od nadolazeće Italije koliko-toliko bio prihvatljiv, onda je moskovska penal-eliminacija od Rusije pokazala da je španskom reprezentativnom fudbalu potrebno dobro provjetravanje.

Dres Španije
foto: Graphic News

I dalje je, međutim, to selekcija ispunjena klasnim fudbalerima, među kojima su i još neki od članova zlatne generacije s početka prošle decenije: Barsini Serhio Buskets i Đordi Alba, prije svih... Bio bi tu i Serhio Ramos, da ga povreda nije odvojila od terena.

Posla revitalizacije španskog nacionalnog tima, s tri godine “zakašnjenja”, privatio se selektor Luis Enrike.

Osvajač posljednje Barsine Lige šampiona (2015.) trebalo je i prije tri godine da povede “furiju” na veliko takmičenje, ali morao je da se povuče zbog velikih porodičnih problema i bolesti tada osmogodišnje kćerke Ksane, koja je na veliku tugu cijele španske i svjetske javnosti preminula 2019.

Euro 2020, Španija tim
foto: Graphic news

Enrike je ipak našao snagu da se vrati, a Španci su u kvalifikacijama igrali solidan fudbal, lagano su osvojili 1. mjesto u grupi u kojoj su, uz osam pobjeda, remizirali sa Šveđanima i Norvežanima. Najupečatljiviji trijumf ostvarili su, ipak, u Ligi nacija novembra 2020, kada su sa 6:0 tukli Njemce.

Novu kvalifikacionu kampanju za SP u Kataru počeli su, međutim, traljavo, domaćim remijem sa Grčkom i teškom pobjedom u Gruziji.

Laporte iz Sitija i Barsin Erik Garsija trebalo bi da nose odbranu, uz nezaobilaznog Albu, Liverpulov Alkantara, Koke iz Atletika, Rodri (Siti) i Ruis iz Napolija najvažniji su igrači u veznom redu, dok je napad, po običaju, prepun klase i brzine - Dani Olmo iz Lajpciga i Sitijev Feran Tores trebalo bi da budu dobra podrška Alvaru Morati.

Grupa E, Euro 2020
foto: Graphic news

Španci su favoriti u grupi sa Švedskom, Poljskom i Slovačkom, posebno ako se zna da će sve tri meča igrati na stadionu “La Kartuha” u Sevilji.

Bonus video: