„Crvena furija” ne pristaje na prosjek

Grupa E - Španija na stadionu „La Kartuha” u Sevilji otvara takmičenje duelom sa Švedskom (21)

4108 pregleda 0 komentar(a)
Koke i Rodri na treningu Španije, Foto: Reuters
Koke i Rodri na treningu Španije, Foto: Reuters

Prvak Evrope iz 2008. i 2012. sada nije u najužem krugu favorita za titulu, ali da li neko može da tek tako otpiše Španiju? Bez obzira na to što je podmlađena, što nema nijednog igrača Real Madrida u nacionalnom timu...

Španci su se ovog puta za Euro pripremali u tišini, ali je posljednjih dana koronavirus (zaražen je Serhio Buskets, ostatak ekipe je bila nekoliko dana u izolaciji) poremetio planove Luisa Enrikea pred premijerni meč sa Šveđanima u Sevilji (21).

- Čekaćemo Busketsa, ali ništa se strašno nije dogodilo. Ovaj tim ima mnogo kvaliteta i pokazaće ga. Da li smo favoriti? Ranije sam rekao da smo u širem krugu najboljih, kao i da je za mene Portugal najjači u Evropi. Ali, to sada ne znači ništa, jer svi moramo da se dokazujemo tamo gdje pada odluka - na terenu. Dosta je bilo priče i obećanja, vrijeme je da igramo fudbal - rekao je selektor „crvene furije” Luis Enrike.

Švedska je rival koji mora da se shvati ozbiljno, tvrdi nekadašnji trener Barselone:

- Šveđani u ovom timu nemaju igrača koji je velika zvijezda, ali timski rade mnogo toga. To je organizovana ekipa koja zna kako se dolazi do rezultata. Mislim da smo spremni na izazov koji nam donosi prvi meč - istakao je Enrike.

Dugo je izgledalo da će napad „tri krune” na Euru predvoditi Zlatan Ibrahimović, ali je ta mogućnost otpala zbog čestih povreda asa Milana tokom prethodne sezone. Koronavirus je „pokosio” Dejana Kuluševskog, pa se kao najveća snaga u ovom trenutku vidi Aleksander Isak. U Španiji dobro znaju o kome se radi, jer igra za Sosijedad.

- Pričali smo mnogo o njemu, jer je igrač koji praktično nema manu - rekao je Mikel Ojarzabal, Isakov saigrač u baskijskom klubu.

Švedska nije prošla grupu na Euru od 2004.

- Igrati protiv Španije je jedan od najtežih gostovanja u svjetskom fudbalu i znamo da nam je potreban perfektan meč da bismo bili konkurentni. Imali smo nekoliko odličnih izdanja protiv Španaca u prošlosti, siguran sam da imamo snage da to i ponovimo. Mi smo opasnost, oni su favoriti - ističe selektor Švedske Jane Anderson.

Vjerovatni sastavi - Španija (4-3-3): Simon - Acpilicueta, Laport, P. Tores, Alba - Ljorente, Rodri, Pedri - Moreno, Morata, F. Tores;

Švedska (4-4-2): Olsen - Lustig, Lindelof, Danielson, Augustinson - S. Larson, Ekdal, Olson, Forsberg - Isak, Berg.

Euro 2020
foto: Sofascore

Bonus video: