EU i SAD nastavile pregovore o jačanju trgovine i investicije - Vijesti.me
Brisel/Vašington

EU i SAD nastavile pregovore o jačanju trgovine i investicije

Pregovori se održavaju u sjenci tenzija između Brisela i Vašingtona oko afere prisluškivanja evropskih institucija, a bili su odloženi zbog blokade američke vlade

EU/SAD
EU/SAD (Foto: Shutterstock)

Evropska unija (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje već imaju najveću poslovnu vezu u svijetu, nastavile su pregovore o daljem širenju bilateralne trgovine i investicija.

Pregovori se održavaju u sjenci tenzija između Brisela i Vašingtona oko afere prisluškivanja evropskih institucija, a bili su odloženi zbog blokade američke vlade, prenosi agencija AP.

Zvaničnici obje strane, međutim, navode da su koristi od Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva (TTIP) suviše velike da bi na pregovore bilo šta uticalo. U Briselu će se razgovarati o uslugama, investicijama, energiji, sirovinama i propisima, a obje strane očekuju da će TTIP doneti veću zaposlenost i privredni rast.

Obim trgovine robom i uslugama između dvaju ekonomija je prošle godine bio vrijedan 800 milijardi eura. Sporazum, koji pokriva prerađivački, uslužni i poljoprivredni sektor, možda će podrazumijevati i sniženje carina. Međutim, najveća korist za preduzeća i potrošače došla bi u vidu smanjenja birokratije koja često koči kupoprodaju preko Atlantika.

Studija koju je naložio Atlantski savet iz Vašingtona pokazala je da bi TTIP mogao da dovede do otvaranja 750.000 novih radnih mjesta u SAD. Evropska komisija procjenjuje da bi sporazum u ekonomiju 28-člane EU doneo injekciju od 120 milijardi eura godišnje, uz stotine hiljada novih radnih mjesta.

"To bi bio najjeftiniji mogući paket stimulacija", navodi Komisija.

Prva runda pregovora o TTIP održana je u julu u Vašingtonu, gdje će se pregovori preseliti 16. decembra. U Evropi se nadaju da će do kraja godine pregovori uroditi dogovorom na bar nekoliko polja.