Podnijete 22 prijave, budžet oštećen za više od 360.000 eura

" Ukupna šteta koja je na ovaj način pričinjena budžetu Crne Gore iznosu oko 366.614 eura", ističu u saopštenju Uprave policije
12307 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2020. 14:53h

Zbog sumnje u nezakonite radnje pravnih i fizičkih lica u postupku skraćenog postupka dobrovoljnih likvidacija privrednih društava, u periodu od januara do marta 2020. godine, policija je podnijela 22 krivične prijave protiv 25 osoba.

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u saradnji sa službenicima centara bezbjednosti Podgorica, Berane, Herceg Novi, Budva i Nikšić nastavili su akciju "Evazija" u kojoj je u Podgorici podnijeto devet krivičnih prijava, protiv 12 lica, u Beranama pet, u Kotoru četiri, Herceg Novom dvije, a u Nikšiću i Rožajama je procesuirano po jedno lice.

"Ova lica se terete za krivična djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave i krivično djelo prevara. Prijavljeni su u svojstvu osnivača i izvršnih direktora privrednih društava, naveli notare da ovjere izjave u kojima je navedeno da su izmirene sve obaveze koje su ta privredna društva imala prema povjeriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi, iako su znali da su podaci neistiniti, a zatim su takve izjave sa neistinitim sadržajem upotrijebili prilikom podnošenja zahtjeva Poreskoj upravi za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije privrednih društava, čiji su osnivači i izvršni direktori. Ukupna šteta koja je na ovaj način pričinjena budžetu Crne Gore iznosu oko 366.614 eura", ističu u saopštenju Uprave policije.

Aktivnosti u sklopu plana aktivnosti Operativnog tima za sprječavanje i otkrivanje počinioca krivičnih djela utaje poreza i doprinosa, nedozvoljene trgovine i krijumčarenja, i operativnog plana "Evazija" se nastavljaju, a kako ističu u policiji, o rezultatima aktivnosti blagovremeno će biti dostavljen izvještaj.

Bonus video: