"Politički proces koristio samo DPS-u"

Pravni zastupnici Milana Kneževića i Andrije Mandića dostavili sudu žalbu na prvostepenu presudu u slučaju “državni udar”
4099 pregleda 3 komentar(a)
Radosavljević i Jovanović juče ispred Višeg suda, Foto: Savo Prelević
Radosavljević i Jovanović juče ispred Višeg suda, Foto: Savo Prelević

Predmet “državni udar” nesumnjivo je montiran politički proces i jedini motiv za njegovo pokretanje i osudu Milana Kneževića i Andrije Mandića, imala je vladajuća Demokratska partija socijalista.

To je u žalbi na prvostepenu presudu napisao Kneževićev pravni zastupnik, advokat Dušan Radosavljević.

Lideri Demokratskog fronta, između ostalih, nepravosnažno su osuđeni na po pet godina zatvora u tom slučaju.

“Nažalost, uticaj izvršene vlasti je ovdje evidentan i ne može se govoriti o nezavisnosti institucija, a samim tim i pravosuđa. U takvom ambijentu, došlo je do pokretanja jednog postupka koji je najavljen kao grandiozan i značajan za sudbinu Crne Gore kao države”, piše u žalbi dostavljenoj Apelacionom sudu.

Radosavljević tvrdi da je prvostepena presuda donijeta uz ogroman broj bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

“Ovaj postupak se završio i prije nego što je počeo. Iako smo imali ogroman broj suđenja, kojima smo vjerovatno oborili neke regionalne rekorde, nažalost nije se uradilo mnogo. Dokazi koji su izvedeni, oduzeli su nam previše vremena, a nisu takvog kvaliteta da bi se na njima mogla zasnivati zakonita sudska odluka”, napisao je on.

Radosavljević konstatuje da je jedan od osnovnih problema to što je odluka zasnovana na logičkoj grešci.

“Koristeći takav rezon, sud je mogao da kao ključne dokaze u ovom krivičnom postupku prihvati iskaz svjedoka saradnika, iskaz Mirka Velimirovića, takozvana vještačenja Marka Lakića i Predraga Boljevića, presude koje su donijete na osnovu sporazuma o priznanju krivice... Osnovni stub čitave presude je svjedok saradnik. Zaista je nevjerovatna smjelost SDT, a nakon toga i suda da na iskazu ovog čovjeka gradi kompletan krivično pravni predmet. Ono što je nesporno i što će sigurno ući u anale, je da je za svjedoka saradnika odabran čovjek sa istorijom psihičkih poremećaja i sa očiglednim motivom da kaže šta treba - jer je pravnosnažno osuđen na 21 godinu zatvora u Hrvatskoj”, napisao je Kneževićev branilac.

Radosavljević se u žalbi poduže bavi izjavama svjedoka saradnika, kojem je Crna Gora odobrila izručenje Hrvatskoj u vrijeme dok je odbrana pisala žalbe.

“Nadležni organi, upravo ovim aktom izručenja, u ovom trenutku, vrše pritisak na drugostepeni sud. Ovaj čovek nije ni trebalo da dobije status svjedoka saradnika, a još manje da mu se status potvrdi, ali šta će se desiti ako se ova presuda ukine što bi se moralo desiti. Mi smo svjedoka saradnika ispitivali tri mjeseca i nakon toga, sud nije ni razmišljao o tome da ga liši slobode po potjernici ali sada jeste kada je još i zatražio azil. Tu ima previše čudnih okolnosti da bi se mogle razumjeti na racionalan način, ali je suština da njegov trenutni položaj opterećuje odluku u ovom predmetu”, naveo je Radosavljević.

Naveo je i da je iskaz Mirka Velimirovića bio, “ne samo pod kontrolom SDT”, već i da je taj optuženi i za vrijeme postupka radio i po njihovim instrukcijama.

Branilac Kneževića naveo je da se on tokom suđenja trudio da ukaže na brojna kršenja zakona i da nikada u karijeri nije napisao dužu žalbu. Žalba je napisana na 308 strana.

“Postavljam pitanje da li smo dvije godine bili u istoj sudnici, jer kada se pročita ova presuda, ona ne odražava pravu sliku onoga što smo čuli i vidjeli na 170 glavnih pretresa. U zavisnosti od pristupa drugostepenog suda, smatram da postoji mogućnost da se presuda preinači i moj klijent oslobodi od optužbe ili da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati prvostepenom sud u na ponovljeni postupak, ali pred izmijenjenim sudskim vijećem”, tražio je Radosavljević.

On je predložio da bi možda bilo dobro da se naredni glavni pretres, ukoliko dođe do ukidanja prve presude, izvede pred drugostepenim sudom.

U prvostepenoj presudi vijeća Suzane Milić 9. maja lideri DF-a su osuđeni na pet godina zatvora.

U presudi je navedeno da je motiv za izvršenje krivičnog djela - terorizam u pokušaju, bio preuzimanje vlasti sa ciljem sprečavanja ulaska Crne Gore u NATO.

Organizatori kriminalne grupe, prema optužnici, Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina robije.

“Sa početkom formiranja kriminalne organizacije započinju i korespondiraju putovanja Mandića i Kneževića u Rusiju... Knežević i Mandić od februara pa nadalje tokom 2016. godine putovali su više puta za Rusiju - Moskvu, što nije bio slučaj 2014. i 2015. godine”, piše u presudi.

Sutkinja konstatuje da njene navode potvrđuje iskaz svjedoka saradnika Saše Sinđelića, “koji je više puta na glavnom pretresu pojasnio da se za određene stvari oko kriminalne organizacije... Šišmakov dogovarao sa liderima DF-a”...

I Jovanović traži novo suđenje pred novim vijećem

Žalbu je juče Apelacionom sudu podnio i advokat Miroje Jovanović, koji je branilac lidera DF-a Andije Mandića i srpske državljanke Branke Milić.

On je kao i Radisavljević tražio da se prva odluka suda ukine i da se pred drugim vijećem ponovo sudi optuženima ili da se to učini pred vijećem Apelacionog suda.

“Da mi je neko rekao da ću da pišem žalbu na ovoliko stranica, ne bih mu vjerovao. Ali morao sam jer je presuda samo prepisana optužnica. Dovoljna je samo jedna bitna povreda prava da bi se presuda poništila, a u ima 15 bitnih povreda”, kazao je Jovanović.

On je žalbu napisao na 380 strana.

Odgovarajući novinarima, rekao je da se Milićeva i dalje nalazi u Ambasadi Srbije.

Bonus video: