Amfilohije: Ovi koji su donosili zakon da ga uklone i spasu obraz Crne Gore, Vlade, predsjednika... - Vijesti.me
LITIJA U NIKŠIĆU

Amfilohije: Ovi koji su donosili zakon da ga uklone i spasu obraz Crne Gore, Vlade, predsjednika...

Amfilohije je kazao da je glas naroda glas Božiji i da se upravo taj narod sabira ovih dana u Crnoj Gori

Amfilohije
Amfilohije (Foto: Željko Vuksanović)

Na hiljade građana i večeras je prošetalo ulicama Nikšića u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. 

Litiju je u gradu pod Trebjesom nakon molebana u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sa nikšićkim sveštenstvom i monaštvom. 

Nikšić, litija
Sa litije u Nikšiću(Foto: Saša Milović)

Nikšićkoj litiji pridružiili su se i građani koji su pješke preko Povije, Pandurice, Carevog mosta i Kličeva došli iz Ostroga i sa Bogetića.

Organizovano su došli i građani iz Golije i Prage.

Amfilohije je kazao da je glas naroda glas Božiji i da se upravo taj narod sabira ovih dana u Crnoj Gori.

"Oganj vjere, oganj ljubavi, oganj pravde, pravdoljublja se rasplamsao, pepeo se razmakao i evo oganj Božije vjere i narod Božiji je zablistao u Crnoj Gori. Prošao sam ovaj svijet, ovakvog naroda nećete naći ni na sjeveru, ni na jugu, ni na istoku. Ovaj narod koji ne da svetinje, čuva obraz, dušu i postaje istinski Božiji narod koji se temelji na stegi Svetog Petra Cetinjskog, na njegovom zakonu", kazao je Amfilohije.

On je dodao da umjesto da se vratimo zakonima Svetog Petra, zakoniku knjaza Danila, Bogišićevom zakonu koji je pravio normalnu razliku između imovine crkvene i državne i kraljevske porodice, danas se donose zakoni koji su nastavak otimanja imovine.

"Ovaj zakon koji je sad donijet je zakon koji se rodio iz bratoubilaštva i bogoubilaštva.Veliki je Božiji dar da se narod probudio koji nije izgubio dušu, obraz i osjećanje za svetinju. Narod Božiji kad progovori, to je riječ istine i pravde. Bilo bi mnogo značajno da zakoni koji su donese na duhu bratoubilaštva i bogoubilaštva da što prije budu uklonjeni", istakao je Amfilohije.

Ocijenio je da mnogi koji su glasali za one koji donose zakone, da su znali da će donositi ovakve, ne bi glasali za njih.

"Oni bi trebali da vide ovaj narod. Ako su narodna vlast, morala bi vlast da čuje glas naroda. Nadamo se da će i ovi koji su donosili bezakoni zakon, da će taj zakon ukloniti da spasu obraz Crne Gore, Vlade Crne Gore, obraz predsjednika Crne Gore, obraz ove države. Obraz Crne Gore je najbitniji od svega", zaključio je Amfilohije i najavio da će se litije za spas i očuvanje svetinja nastaviti.


Vidi sve komentare