Biblioteci dajte svoje ime, Luketiće ostavite na miru

Osnivač Fondacije Toma Luketića u otvorenom pismu traži da se hitno poništi javni poziv za gradnju kulturnog centra na mjestu nekadašnje kuće budvanskog dobrotvora i najavljuje tužbu protiv Opštine ako to ne urade
3614 pregleda 3 komentar(a)
Miroslav i Stefan Luketić, Foto: Vuk Lajović
Miroslav i Stefan Luketić, Foto: Vuk Lajović

Osnivač Fondacije „Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića“ Stefan Luketić uputio je juče otvoreno pismo gradonačelniku Budve Marku Batu Careviću zatraživši od njega da hitno poništi javni poziv za izbor najboljeg ponuđača za gradnju kulturnog centra i biblioteke na mjestu nekadašnje kuće budvanskog dobrotvora u centru grada.

Stefan Luketić, koji živi i radi u Americi, sin je čuvenog skulptora Stevana Luketića i potomak Tomov, upozorio je Carevića da će Opština biti tužena ako ne poništi odluku.

„Razlog za obraćanje je što ste bez ikakve legitimne pismene ili usmene dozvole i čitave moje porodice i same Fondacije, gdje su pojedini članovi Fondacije moguće falsifikovali saglasnost iste, zloupotrebili ime Toma Luketića i Legata, odnosno Fondacije.

Zahtijevam i u ime Fondacije i u ime svoje porodice da momentalno poništite sve odluke u kojima ste na bilo koji način zlouptorebili ili koristili ime Toma Luketića i Fondacije. U protivnom će Opština biti tužena, kao što je već jednom bio slučaj prije 15-ak godina kada je pokušala slične radnje i slučaj je riješen na štetu lokalne uprave“, naveo je Luketić u pismu dostavaljenom „Vijestima“.

On je podsjetio je da je Fondaciji imovina nelegalno oduzeta aktom Opštine iz 1991. i na nju prepisana.

„Tomov testament je javni dokument (P.br. A.67/27, Osnovni sud Kotor) i on jasno ostavlja imovinu “za školovanje djece iz Budve i Paštrovića”, što stoji i u naslovu testamenta i što je isključivi sadržaj testamenta. Ideja da Opština Budva za nagradu samoj sebi što je opljačkala, ne poštujući materijalno pravo svu imovinu Fondacije, sada ima pravo da još i koristi njegovo ime i ime Fondacije u sasvim protivne svrhe (gradnja bibilioteke i kulturnog centra, umjesto školovanje djece) je nešto što ćete morati da dokazujete na sudu ukoliko se ovo nastavi“, upozorio je Luketić.

Kao osnivač Fondacije koja je zvanično zavedena kao NVO 19. novembra 2013. a temelji se na testamentu Toma Luketića i statutu Fondacije, Stefan Luketić navodi da ima pravo na osnovu Statuta na stavljanje veta na bilo kakve odluke Fondacije koje su protivne testamentu.

„Jer to sa obrazovanjem djece nikakve veze nema, a koju sam zabranu odnosno poništenje u ovome slučaju i stavio i o tome je informisan i drugi suosnivač Fondacije Miroslav Luketić i svi članovi Upravnog odbora. Ovim pismom to službeno dajem na znanje“, kazao je Luketić.

Naglasio je da mu je poznato da su se Miroslav Luketić i član UO Fondacije Marko Kentera samovoljno pregovarali sa Opštinom.

„To je njihovo lično mišljenje koje nikada nije odobreno na sjednici odbora, niti su svi članovi Fondacije o tome informisani, te ne može imati pravno dejstvo, a pogotovo nakon mog stavljanja veta. Miroslav Luketić vodio je pregovore iz čiste želje za sticanjem materijalne koristi da kroz gore imenovani projekat nepotistički lobira za angažovanje svog sina Vladimira Luketića, arhitekte iz Beograda kao autora projekta (koji je tu biblioteku projektovao još kao svoj diplomski rad) te da time obojica prodajom i ugleda i imena Toma Luketića pribave materijalnu korist nečasno mu skrnaveći testament. Marko Kentera Opštini je dobro poznat u vezi sa raznim malverzacijama za koje je bio tužen u skorije vrijeme od strane Opštine, a prilikom lobiranja za ovaj projekat poslužio je kao desna ruka Miroslavu Luketiću“, napisao je Luketić.

On je predložio Careviću da “onda Opština dekretom oduzme zemlju i kuću Miroslava Luketića koju ima u Budvi i pretvori je u kulturni centar i biblioteku i da objekat imenujete “Biblioteka Miroslava Luketića”.

„Ili na kraju krajeva da to uradite sa imovinom nekoga iz porodice Carević i objektu date ime te osobe, a da ostavite ime Toma Luketića i moje porodice na miru. Zemlju ste već oteli, imajte bar toliko dostojanstva da nam ne kaljate ime“, zaključio je Luketić. Opština je planirala da gradi biblioteku i kulturni centar na maloj parceli nadomak Staroga grada naspram gradskog parka.

Strazbur odbacio tužbu Fondacije

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je tužbu Fondacije, kojom je traženo da se poštuje testamentarna volja najvećeg budvanskog dobrotvora i vrati u Zakladu 40 hiljada kvadrata zemlje.

Luketići godinama unazad vode sudsku borbu kako bi dokazali da je Opština otela imovinu budvanskog filantropa-najatraktivniji zemljišni kompleks od Starog grada do Jadranske magistrale, na kojem je izgrađeno na desetine kuća i zgrada, a koja je bila namijenjena, testamentarnom voljom Luketića, za školovanje djece iz Budve i Patrovića. Nakon što crnogorsko sudstvo nije imalo namjeru da ispoštuje privatno vlasništvo, bilo u smislu povraćaja, isplate ili bilo kakve druge kompenzacije, Fondacija je podnijela žalbu Sudu za ljudska prava.

Bonus video: