Crna Gora kao Francuska u podsticanju kritičkog mišljenja u obrazovanju

Na listi 140 zemalja, koja vrednuje ovaj važan aspekt vještina stanovništva, naša zemlja je bolje rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije
128 pregleda 0 komentar(a)
učionica, đaci, učenici, škola, Foto: Shutterstock
učionica, đaci, učenici, škola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2018. 19:29h

Crna Gora našla se na 51. mjestu u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma kada je u pitanju podsticanje kritičkog mišljenja u obrazovanju.

Na listi 140 zemalja, koja vrednuje ovaj važan aspekt vještina stanovništva, naša zemlja je bolje rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije. Od država regiona, Albanija se nalazi na 19. poziciji.

Srbija zauzima 64. poziciju, Slovenija je 86, Makedonija 121, dok su Bosna i Hercegovina i Hrvatska pri samom začelju, na 130, odnosno 136. poziciji.

Vrhom liste dominiraju redom SAD, Danska, Švajcarska, Finska, Novi Zeland, Švedska, Holandija i Njemačka.

Ocjene zemalja u kritičkom mišljenju mogu se kretati u rasponu od 1 do 7. Najniža ocjena daje se za tzv. ex cathedra, frontalnu nastavu, baziranu uglavnom na predavanjima učitelja i fokusiranu na memoriju. Najviše bodova donosi učenje koje podstiče kreativno i kritičko, individualno razmišljanje.

Među deset najboljih zemalja su one čija se ocjena kretala od 5.1 do 5.7, dok je Crna Gora među zemljama sa srednjom ocjenom 3.7, kao što su: Kazahstan, Lesoto, Kenija, Francuska, Jordan, Jamajka, Brunej i Zelenovrtska Ostrva.

Bonus video: