Divljim zgradama uzurpirali crkvenu imovinu

U Pržnu i Budvi izgrađena su tri stambena zdanja bez građevinske dozvole, čime je uzurpiraan dio parcela u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno njenih manastira i crkava
9168 pregleda 17 komentar(a)
Gradnja u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Gradnja u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Trima stambenim zgradama u Pržnu i Budvi, koje su izgrađene bez građevinske dozvole, uzurpiran je dio parcela koje su vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno njenih manastira i crkava.

To pokazuju listovi nepokretnosti u koje su “Vijesti“ imale uvid, u kojima se tačno navodi da su divlje građevine dijelom izgrađene i na crkvenoj imovini.

Zgrada u Pržnu koja u osnovi ima 243 kvadrata, suteren, prizemlje, tri sprata i potkrovlje, ukupno petnaestak stambenih jedinica, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave ze nekretnine, izgrađena je bez građevinske dozvole i dijelom na tuđem zemljištu, uzurpirajućio deset kvadrata imovine pravoslavnog manastira. Imovina, odnosno parcela od ukupno 1.117 kvadrata se u katastarskoj evidenciji vodi na srpski pravoslavni manastir.

Divlja građevina je nikla i na dijelu crkvene parcele u Budvi, koja je u vlasnitšvu buljaričkog Manastira Gradište.

Kako piše u katastarskoj evidenciji zabilježba je postojanje zgrade koja u osnovi ima 243 kvadrata - prizemlje, četiri sprata i potkrovlje sa 25 stambenih jedinica, i izgrađena je bez građevinske dozvole, ali i na tuđem zemljištu, odnosno uzurpirajući 58 kvadrata parcele koja je u vlasništvu manastira.

Slično je i sa dvospratnicom, koja je u Budvi takođe izgrađena na zaobilaznici, a koja je, kako piše u katastarskoj evidenciji, uzurpirala dobro Crkve Sveta Petka.

U sva tri slučaja, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, Mitropolija nije dala saglanost da joj se uzima zemlja i gradi nelegalni objekat. Imajući u vidu da sve tri zgrade nijesu uknjižene, jer su izgrađene bez dozvole, niti su za njih plaćene komunalije, nije ni poznato ko su vlasnici stambenih prostora.

Tačan broj nelegalno izgrađenih objekata, koji su bez saglasnosti uzurpirali crkvenu imovinu, teško je utvrditi kontrolom podataka u Upravi za nekretnine, imajući u vidu da se imovina Mitropolije vodi na desetak crkava i manastira.

Na drugoj strani, dok joj se dijelom uzurpiraju parcele od strane građevinskog lobija, Mitropolija svoju zemlju nudi za gradnju hotelskih i stambenih objekata.

Procjena je da Mitropolija na potezu od Jaza do Buljarice ima gotovo dva miliona kvadrata zemlje, od kojih su mnogi kompleksi na samoj pjeni od mora. Na području od Jaza do Buljarice nalazi se osam pravoslavnih manastira, koji gazduju velikim zemljišnim parcelama.

U Reževićima na nekoliko parcela crkva je ucrtala turistička apartmanska naselja. Poznato je da je Mitropolija je na svom zemljištu u Budvi, dobru Crkve Sveta Petka izgradila hotel “Podostrog” visoke kategorije, dok se uz samu crkvu sada gradi poslovno stambeni kompleks sa trgovačkim lancem HDL Laković.

U Mrčevom polju u zaleđu Jaza, crkva takođe ima zemlju, i tu se čeka da se pojavi neki značajni investitor. Ništa manje vrijedna lokacija, koju crkva ima je i na Smokvici, gdje je u njenom vlasništvu 30 hiljada kvadrata zemljišta. Parcela od 12 hektara, koja se graniči sa crkvenom na Smokvici, prije 12 godina je prodata ruskim bogatašima za 25 miliona eura. U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23 hiljade kvadrata koja bi takođe mogla biti privedena gradnji.

Atraktivne lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju su i iznad tunela “Mogren”, gdje crkva ima 22 hiljade kvadrata, Brajićima gdje je parcela od 18 hiljada kvadrata, Mažićima oko šest hiljada kvadrata.

Činjenicu da se najviše novca u Budvi zarađuje ne od turizma, već od građevinskog biznisa, prepoznala je Mitropolija crnogorsko-primorska, ucrtavajući brojne turističke i stambene objekte na svojoj zemlji u Buljaričkom polju.

Urbanistički je valorizovano neka šestina zemlje, pa je Opština Budva izlazeći u susret Mitropoliji na crkvenoj zemlji u Buljarici ucrtala turističke vile, poslovno-stambene objekte, javnu garažu, sportske i rekreativne terene, park, kao i hotel.

Bonus video: